Προσπάθεια κατανόησης των (προ) θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ



Κώστα Δημ.Χρονόπουλου
(Αρθρογράφου- Σχολιογράφου)


Τελευταία ακούμε ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα, και εξόχως αποκαλυτπικά των προθέσεων του κόμματος της Αξ.Αντιπολίτευσης και εν δυνάμει κυβέρνησης.
Προσωπικά δυσκολεύομαι να παρακολουθήσω τη στρατηγική /τακτική τους.
Ένα μέρος αυτής της δυσκολίας μου, οφείλεται στο ότι υπάρχουν πολλαπλές, ασύμβατες, αλληλοσυγκρουόμενες θέσεις / προτάσεις /σκέψεις διακυβέρνησης εκ μέρους των διαφόρων ηγετικών /πρωτοκλασάτων στελεχών.
Η ύπαρξη, εξάλλου πολλών συνιστωσών και η – ακόμη; - αδυναμία παρουσίας κυρίαρχης συνισταμένης, συνιστά ένα επιπλέον εμπόδιο στην.....
προσπάθεια κατανόησης των (προ) θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ.
Εύχομαι, όπως και για κάθε κόμμα του κοινοβουλίου, αλλά και εκτός αυτού  να τα βρούν, να συμφωνήσουν, και να μας παρουσιάσουν ολοκληρωμένο πρόγραμμα ώστε, εκείνοι που τους συμπαθούν να γνωρίζουν τουλάχιστον  τον λόγο για τον οποίο θα πρέπει να τους ψηφίσουν.
Οφείλουν να ξεκαθαρίσουν αν θα φύγουμε από την Ευρωζώνη- όπως ζήτησε η «Αριστερή πλατφόρμα»/ Συνιστώσα του κόμματος - ή θα παραμείνουμε.
Θα ήθελα – με την ευκαιρία - να σχολιάσω την (προσωπική είναι ή κάτι χειρότερο;) άποψη του κου καθηγητή οικονομολόγου, ο οποίος  πιθανώς να ηγηθεί και του οικονομικού επιτελείου, αν έρθει το κόμμα στην εξουσία.
Θέμα συζητήσεως/ ερωτήσεως: το χαράτσι.
Απάντηση: Δεν είναι το βασικό πρόβλημα το φορολογικό σύστημα. Είναι τεχνική λεπτομέρεια. Δεν ξέρω αν θα το καταργήσουμε.                                                     Να υποθέσουμε ότι η έκτακτη εισφορά θα διαιωνιστεί και με ενδεχόμενη κυβερνητική αλλαγή;
Κατανοώ το : «Δεν ξέρω αν θα το καταργήσουμε». Ίσως είναι νωρίς, ή αδιαφόρησαν, δεν μπόρεσαν ή είχαν άλλες – κομματικές – προτεραιότητες!
Αλλά εκείνο το: «Τεχνική λεπτομέρεια»; Πόσο τεχνική. Δηλαδή είναι κάτι απλό ασήμαντο, αμελητέο αυτό που τάραξε τα νερά και – κυρίως – τα νοικοκυριά; Τοσο πια επουσιώδες είναι;
Εδώ μια δυσκοιλιότητα έχει κάποιος και βασανίζεται.
Αν του προσθέσεις και χαράτσι, μαζί με το ακαταλαβίστικο, φορολογικό σύστημα,  τον τελείωσες, όπως έπραξε ο κύριος Αντιπρόεδρος, που το έβαλε προσωρινά …. μονίμως!






Εναλλαγή κυβερνητική δεν σημαίνει να τοποθετήσουν κάποιοι το δικό τους βάρος, πάνω σε θώκους/ καρέκλες, που δεινοπάθησαν από άλλους, αλλά το «ειδικό τους βάρος» ώστε κάτι να αλλάξει (εκτός από κόμματα ή τα ονόματα βαρύγδουπων εξουσιαστών)  σε τούτο τον ταλαίπωρο τόπο. 
Δεν θέλουμε πλέον μια από τα ίδια. Μπουχτίσαμε να βελάζουμε, να αναχαράζουμε, συνθήματα και υποσχέσεις σαν πρόβατα και γίδια. Δεν θέλουμε τσοπάνηδες πολιτικάντηδες. Δεν είμαστε ζωντανά.                                             Αναζητούμε  μπροστάρηδες /ταγούς με ξεκάθαρες ιδέες, αλήθειες, δίκαιους,  με καθαρή ματιά και λόγο. Χωρίς προβλήματα πνευματικής δυσκοιλιότητας και χωλαίνουσας υπευθυνότητας.



Υ.Γ Απαιτούμε πατριωτική στάση σε εθνικά ευαίσθητες περιοχές όπως η Θράκη.
      Το ζήτημα που ανέκυψε με την κα υποψήφια Ευρωβουλευτή δεν είναι ….. λεπτομέρεια άνευ σημασίας.
      Τα (κομματικά) παιδία, μπορεί να παίζει αλλά όχι : εν ου εθνικώς παικτοίς.