Ο Κουτσούμπας, ο Αλέξης και οι λέξεις…

«Το 2014 να είναι έτος αγωνιστικής ανάτασης» είναι η ευχή και ταυτόχρονα το κάλεσμα του ΚΚΕ προς τους εργαζόμενους, για τη δύσκολη χρονιά που μόλις ξεκινά. Και κυρίως καλεί τα εργατικά και λαϊκά στρώματα στα οποία απευθύνεται να μην επενδύσουν στην «ανάκαμψη» και την «ανάπτυξη» που υπόσχεται η κυβέρνηση, με αφορμή την ελληνική προεδρία, ή την ανατροπή που υπόσχεται ο ΣΥΡIZA, με αφορμή την υποψηφιότητα Τσίπρα για την προεδρία της Κομισιόν.
Με δεδομένο ότι το 2014 είναι χρονιά εκλογικών αναμετρήσεων, όπου μεταξύ άλλων θα μετρηθεί ο βαθμός δυσαρέσκειας απέναντι στην Ε.Ε. (στις ευρωεκλογές του Μαΐου), η ηγεσία του ΚΚΕ εντάσσει ένα ακόμη χαρτί στην πολιτική τακτική της: την ανάδειξη των όλο και πιο αυταρχικών χαρακτηριστικών που αποκτά η φυσιογνωμία της Ε.Ε. στην κατεύθυνση προς την τραπεζική και πολιτική της ενοποίηση σε αντίστιξη με την πρόταση του κόμματος για την ανάγκη αποδέσμευσης από την Ε.Ε. – το ίδιο θεωρεί ότι αυτή είναι ώριμη –, μονομερή διαγραφή του χρέους και κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων (αυτό που το κόμμα αποκαλεί «Λαϊκή Εξουσία») με κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας.

Με άλλα λόγια, την ώρα που κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση ή αλλιώς Σαμαράς και Τσίπρας θα κονταροχτυπιούνται στο έδαφος της Ε.Ε. με επίδικο – κατά το ΚΚΕ – την πιο αποτελεσματική «διαχείριση» των ελληνικών θεμάτων στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, ο Περισσός θα επιχειρήσει να προσεταιριστεί την αυξανόμενη λαϊκή δυσαρέσκεια και τον σκεπτικισμό απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση που εκφράζει όλο και μεγαλύτερο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας.

Σε κάθε περίπτωση, το ζήτημα της ελληνικής προεδρίας αναμενόμενα αποτέλεσε τον στόχο των παρεμβάσεων του ΚΚΕ τις προηγούμενες μέρες. Το κόμμα χαρακτηρίζει αποπροσανατολιστική την εικόνα που φιλοτεχνείται από την κυβέρνηση και τα κυρίαρχα ΜΜΕ για την ελληνική προεδρία. Επισημαίνει ότι οι προτεραιότητες της προεδρίας είναι αντιλαϊκές, καθώς εντάσσονται στη στρατηγική της Ε.Ε. υπέρ των μονοπωλίων, ενώ υπενθυμίζεται ότι από 1/1/2014 ξεκίνησε η μόνιμη επιτήρηση των χωρών με «μνημόνια διαρκείας σε βάρος των λαών».

Κατά τον Περισσό, πίσω από την προτεραιότητα που ιεραρχείται στην κορυφή της ατζέντας της ελληνικής προεδρίας, αυτή της «καπιταλιστικής» ανάπτυξης, κρύβονται αντιλαϊκοί στόχοι όπως:

♦ Η εμβάθυνση της ΟΝΕ και ο ασφυκτικός έλεγχος της εφαρμογής όλων των αντιλαϊκών συμφωνιών που την απαρτίζουν,
♦ Η προώθηση της τραπεζικής ενοποίησης, η οποία «θα ενισχύσει τη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου»,
♦ Η ένταση της καταστολής ενάντια στους μετανάστες, των οποίων οι ροές θα ρυθμίζονται – μέσα από το πλαίσιο για τη «νόμιμη μετανάστευση και κινητικότητα» – ανάλογα με τις ανάγκες των κρατών μελών σε φθηνή εργασία,
♦ Οι σχέσεις της Ε.Ε. με άλλα «ιμπεριαλιστικά κέντρα», και κυρίως η διατλαντική συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Ε.Ε. - ΗΠΑ.

«Προσπεράστε τη φάκα»

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, με άρθρο του στην εφημερίδα τα «ΝΕΑ», κάλεσε τον λαό «να προσπερνά τις παγίδες των υποσχέσεων της κυβέρνησης ότι το 2014 θα είναι έτος «ανάκαμψης» και για τα λαϊκά στρώματα και για το μεγάλο κεφάλαιο» αλλά και να μην πέφτει «στην παγίδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ, με τα συνθήματα περί «ανατροπής», που σύντομα θα αποδειχτούν εξίσου κάλπικα και ανεδαφικά» και «να μπορεί να ξεχωρίζει «πίσω από τις λέξεις», που αναμασά ο οποιοσδήποτε Αλέξης, ότι οι όποιες διαφορές στα πλαίσια του διπολισμού και του ευρωμονόδρομου θα μας οδηγήσουν σε νέες χαμένες τετραετίες, σε νέο φαύλο κύκλο κρίσης».

Εν τω μεταξύ, με αφορμή την κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ για την αναβολή της έλευσης της Επιτροπής Οικονομικών του Ευρωκοινοβουλίου που διεξάγει έρευνα για τη λειτουργία της τρόικας στην Ελλάδα, το Γραφείο Τύπου στηλίτευσε τον ρόλο της ως εξωραϊστικό του ευρωκοινοβουλίου που έχει βάλει τη σφραγίδα του στην αντιλαϊκή επίθεση της Ε.Ε. προς τους λαούς, «σε μια περίοδο μάλιστα που ξεθωριάζει το “όραμα” της “Ευρώπης των λαών” που δήθεν υπηρετούσε η Ε.Ε.». Στο μεταξύ, το μέλος του Π.Γ. του κόμματος Νίκος Σοφιανός, μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του Μέγκα, επισήμανε ότι η επιτροπή αυτή αποτελείται από έναν ευρωβουλευτή του Λαϊκού Κόμματος και έναν του Σοσιαλιστικού, των κομμάτων δηλαδή που έχουν ψηφίσει τα μνημόνια και τις δανειακές συμβάσεις.