Παιδεία στις ξαπλώστρες

Γράφει ο Δημήτρης Κακογιάννης


Ίσως είναι η μεγαλύτερη ηλιθιότητα, η μεγαλύτερη βλακεία, η μεγαλύτερη αρλούμπα που διαβάσαμε κατά τη διάρκεια των χρόνων της κρίσης στη χώρα μας.
Η είδηση:
«Εξετάζεται, μετά από πρόταση των ξενοδόχων, η θέσπιση της εβδομάδας «Σχολικής Ανάπαυλας», τη χειμερινή περίοδο, με στόχο την ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού και των προορισμών που βασίζονται στην εσωτερική αγορά.
Προς αυτή την κατεύθυνση, τα αρμόδια υπουργεία, Τουρισμού και Παιδείας, επεξεργάζονται τρόπους για την......
υλοποίηση της πρότασης, καθώς και τις σχετικές προϋποθέσεις και λεπτομέρειες.»


Βλέπουμε δηλαδή ότι ο χρόνος λειτουργίας των σχολείων μπορεί να καθορίζεται κατά το δοκούν από κάθε επαγγελματική τάξη, πότε από τους ξενοδόχους, πότε από τους εστιάτορες, σε λίγο από τους εμπόρους, αργότερα από τους πλοιοκτήτες της παράκτιας ναυτιλίας και πάει λέγοντας.
Προφανώς οι ξενοδόχοι πιστεύουν ότι δεν αρκούν για τους μαθητές οι μέχρι τώρα ισχύουσες ημέρες διακοπών, από δύο εβδομάδες τις περιόδους Χριστουγέννων και Πάσχα, οι τρεις μήνες διακοπών του καλοκαιριού και οι λοιπές αργίες κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους, προτείνουν και δυστυχώς βρήκαν «ευήκοα ώτα» σε κυβερνητικούς «αρμοδίους», μία ακόμα εβδομάδα «σχολικής ανάπαυλας» μήπως και «κονομήσουν» κάνοντας ακόμα μια «αρπαχτή».
Λες και οι οικογένειες των μαθητών έχουν τόσα πολλά χρήματα στη διάθεσή τους που δεδομένου ότι δεν τους φτάνουν οι προαναφερόμενες περίοδοι διακοπών για να τα ξοδέψουν προκειμένου να «ξεκουραστούν» τα παιδιά τους, σε όφελος των ξενοδόχων, που θα βοηθούσε να καθιερωθεί ακόμα μια εβδομάδα «ανάπαυλας» να έχουν να ξοδεύουν.
Η ηλιθιότητα σε όλο της το μεγαλείο.
Χτες ακόμα διαβάζαμε την διεθνή υποβάθμιση της παιδείας μας, «σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τακτικής έκθεσης του ΟΟΣΑ για τις ικανότητες των 15χρονων μαθητών στα Μαθηματικά, τις Φυσικές Επιστήμες και την Ανάγνωση, όπου αναφέρεται ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην 42η θέση για το 2012, επί 65 χωρών συνολικά, καταλαμβάνοντας την τέταρτη θέση στην Ευρώπη αλλά από το τέλος.
Πιο συγκεκριμένα, το ποσοστό των 15χρονων Ελλήνων μαθητών με χαμηλές επιδόσεις στην κατανόηση κειμένου, τα μαθηματικά και τις φυσικές επιστήμες αυξήθηκε δραματικά μέσα σε τρία χρόνια.
Το ποσοστό των Ελλήνων μαθητών με χαμηλές επιδόσεις είναι υψηλότερο από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στα τρία γνωστικά αντικείμενα και ειδικά στην ανάγνωση».

Με βάση λοιπόν αυτή τη διαπίστωση, θα περίμενε κανείς ότι πρόταση σαν την παραπάνω που διατυπώθηκε από τους ξενοδόχους θα έπρεπε όχι μόνο να καταδικαστεί απερίφραστα, αλλά και να εκδιωχθούν -τρόπος του λέγειν- από κάθε επίσημο κυβερνητικό χώρο.
Αντίθετα, θα περίμενε κανείς από οργανωμένες κινήσεις σαν αυτές των ξενοδόχων αλλά και άλλων φορέων να προσφέρουν στα σχολεία ενισχύσεις σε είδη, τρόφιμα και χρήμα, τουλάχιστον σε όσα έχουν διαπιστωθεί κρούσματα ένδειας, λιποθυμίες μαθητών από έλλειψη φαγητού, και ακόμα-ακόμα την ενίσχυση των οικογενειών που διαπιστωμένα βρίσκονται σε κατάσταση απόλυτης ένδειας που δυστυχώς δεν είναι και λίγες.
Γνωρίζαμε μέχρι τώρα ότι υπάρχει ο Θεός αλλά υπάρχει και ο Μαμωνάς που με τη θεολογική έννοια του όρου είναι ο θεός της πλεονεξίας, των υλικών αγαθών, του πλούτου, που φαίνεται ότι έχει οπαδούς αναρίθμητους.
Ας ελπίσουμε η πρόταση αυτή να απορριφθεί μετά πολλών επαίνων.
Διαφορετικά θα έχουμε κάθε δικαίωμα, να σχηματίσουμε την άποψη και να υιοθετήσουμε θεωρίες συνομωσίας, ότι οι κρατούντες κυβερνήτες μας, στόχο έχουν την πλήρη υποβάθμιση της παιδείας, την αμορφωσιά των νέων με το δέλεαρ των «παρεχομένων διακοπών» ώστε να δημιουργηθούν πολίτες αμόρφωτοι, με στεγνή γνώση, με αδούλευτα μυαλά, ώστε να είναι μόνο «δέκτες» εντολών χωρίς νοητικές δυνατότητες επεξεργασίας ερεθισμάτων, εύκολα θύματα των προσφερομένων παραμυθιών, από τα υποδουλωμένα στα κάθε είδους άνομα συμφέροντα ΜΜΕ έντυπα και ηλεκτρονικά, τα παπαγαλάκια των οποίων καθημερινά ολημερίς και ολονυχτίς βομβαρδίζουν μάτια και αυτιά με κατασκευασμένες εικόνες και «δουλεμένα μαντάτα» επιτελώντας μια οργανωμένη πλύση εγκεφάλου.
 Όσο περισσότεροι λοιπόν τέτοιοι εγκέφαλοι υπάρχουν προς εκμετάλλευση τόσο το καλύτερο για το ξενόδουλο σύστημα.
Δεν θα μας ξένιζε λοιπόν να ακούσουμε στη συνέχεια και κατάργηση των μαθημάτων στα σχολεία, να γίνει προαιρετική η μόρφωση και υποχρεωτική η καθημερινή παρουσία των μαθητών στις καφετέριες της γειτονιάς, με τήρηση μητρώου.
Περιττό να πούμε ότι οι πρώτοι που θα πρέπει να αντιδράσουν σε παρόμοια μέτρα ξεφτιλισμού της παιδείας είναι αυτοί οι ίδιοι οι μαθητές και ξωπίσω τους οι γονείς τους και να ακολουθεί η εκπαιδευτική κοινότητα.  
Διαφορετικά αλλοίμονο σε όλους μας.