Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2013

Τσίπρας: 1 δισ. ευρώ κόστισαν οι σύμβουλοι για τη διαχείριση του χρέους

Για «ιλιγγιώδη» ποσά που δόθηκαν προς τράπεζες, δικηγορικά γραφεία και χρηματοοικονομικούς συμβούλους κατά την περίοδο των μνημονίων κάνει λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας σε ερώτησή του προς τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα.
Ο κ. Τσίπρας επικαλείται στοιχεία του προϋπολογισμού σύμφωνα με τα οποία η σχετική δαπάνη «έχει αυξηθεί κατακόρυφα στα χρόνια των μνημονίων, όπου η χώρα είναι αποκλεισμένη από τις αγορές. Συγκεκριμένα, η δαπάνη έχει υπερτριπλασιαστεί τα δύο πρώτα έτη των μνημονίων και έχει δεκαπλασιαστεί το 2012», φτάνοντας το αστρονομικό ποσό των 1,116 δισ. ευρώ.

Επισημαίνει ότι το 2012- χρονιά του PSI- η δαπάνη ανήλθε στα 635 εκατ. ευρώ και εξηγεί «δόθηκαν στην εταιρεία LAZARD 25 εκατ. ευρώ και στην δικηγορική εταιρεία CGSH (Hamilton) 6 εκατ. και 1,5 εκατ. ανά μήνα καθυστέρησης, ως σύμβουλους για την διεκπεραίωση του PSI».

Επισημαίνει ότι το ποσό 1,116 δισ. ευρώ δόθηκαν σε μια περίοδο κατά την οποία «λήφθηκαν μέτρα φτωχοποίησης και εξαθλίωσης της ελληνικής κοινωνίας».

Υπό αυτά τα δεδομένα ρωτά τον υπουργό:
  • Τους λόγους της ραγδαίας αύξησης των δαπανών αναφορικά με τα έξοδα του δημοσίου χρέους κατά την μνημονιακή τριετία 2010-2012.
  •  Τον τρόπο επιλογής των εταιρειών- συμβούλων, αν δηλαδή διεξάγεται διεθνής διαγωνισμός όπως προβλέπεται  από το δημόσιο λογιστικό.
  •  Τις εταιρείες που  έχουν ορισθεί σύμβουλοι του ελληνικού δημοσίου ανά κατηγορία προσφερόμενων υπηρεσιών και έτος (αναλυτική κατάσταση).
  • Για τα ποσά που έχουν καταβληθεί ανά εταιρεία (αναλυτική κατάσταση).


Τέλος, ζητά να του κατατεθούν «τα πρακτικά των σχετικών αποφάσεων του Οργανισμού Δημοσίου Χρέους και τα συμφωνητικά που έχουν υπογραφεί μεταξύ ελληνικού δημοσίου και εταιρειών».

Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.