Το μοιραίο λάθος του Αντώνη Σαμαρά

Γράφει ο  Γιώργος Κουμεντάκης

Τρίτη 11 Ιουνίου, λίγο πριν ξεκινήσει ο εξαιρετικός «Ιπτάμενος Ολλανδός», του Γιάννη Κόκκου και της Λυρικής στο Ηρώδειο, τα μηνύματα έπεφταν σωρό στο κινητό μου: «η ΕΡΤ έκλεισε».
Ένας υπόγειος φόβος, ένα σφίξιμο στο στομάχι, ένα ρεύμα σύγχυσης και τρόμου με συνόδευσε ταιριαστά με τον σκοτεινό κόσμο του Ολλανδού και με τα φαντάσματα της σημερινής Ελλάδας. Για ...........
άλλη μια φορά η υπερβολική αισιοδοξία μου, αγνόησε τις μέχρι πρότινος φήμες. Σκέφτηκα τους συναδέλφους των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ, τις οικογένειές τους, αλλά και την ψυχορραγούσα μουσική ζωή της πατρίδας μας. (Αναφέρομαι ειδικά στα Μουσικά Σύνολα, γιατί δεν συμπεριλαμβάνονται στο νέο Οργανόγραμμα και γιατί ψευδώς πληροφορούν τον κόσμο ότι δεν είχαν παρά ελάχιστη δραστηριότητα).
Το σαθρό, συστημικό, διοικητικό τερατούργημα της μεταπολιτευτικής Ελληνικής Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης έδωσε την αφορμή στον Πρωθυπουργό και τους συμβούλους του, αλλά και τη σιγουριά ότι η ηρωική τους απόφαση θα έχει την συμπαράσταση ή έστω την ανοχή της ελληνικής κοινωνίας. Όμως, «το έξυπνο πουλί από τη μύτη πιάνεται» (βλέπε περίπτωση Ερντογάν).
Μόλις αισθανθούν ότι κερδίζουν το παιχνίδι και τις εντυπώσεις, μόλις ακούσουν θετικά ψίχουλα από το στόμα των δανειστών, ξανοίγονται στα εν υπνώσει πραγματικά τους χαρακτηριστικά, μιας βαθιάς συντηρητικής και αυταρχικής Δεξιάς. Χωρίς κοινωνικό πρόσωπο, χωρίς συμπόνια και ανθρωπιά. Σκληρής, αδυσώπητης, ανελέητης και παρανοϊκής.
Επειδή ζω στην επαρχία, η Τηλεόραση και το Ραδιόφωνο, ειδικά τις μέρες του χειμώνα, αποτελούν σοβαρό αντίβαρο στην μοναξιά και την απομόνωση. Μπορώ, λοιπόν, να σας διαβεβαιώσω ότι η ποιότητα των εκπομπών της ΕΡΤ είναι ασύγκριτα καλύτερη από την αντίστοιχη των ιδιωτικών, με σοβαρό φυσικά περιθώριο βελτίωσης. Μας μαθαίνει τον «άλλο» κόσμο, την ιστορία μας, μας πληροφορεί χωρίς τον συνεχή πανικό και μας δείχνει τους καλλιτέχνες, διανοούμενους αλλά και τους Έλληνες του καθημερινού μόχθου, τους οποίους η ιδιωτική τηλεόραση συστηματικά αγνοεί και σνομπάρει.
Η απόφαση του Πρωθυπουργού επιβραβεύει, για άλλη μια φορά, την υψηλή τηλεθέαση των τουρκικών σίριαλ και την ανοησία των πρωινάδικων και μεσημεριανών υποπροϊόντων και περιθωριοποιεί τον πολίτη που παλεύει με την αλήθεια του, που προσπαθεί να καταλάβει και που δεν έχει καμία δουλειά με το λάιφ στάιλ, τις πισίνες και τα κότερα.
Αυτοί, λοιπόν, οι σκεπτόμενοι Έλληνες δεν θα  συγχωρήσουν στο Σαμαρά το κλείσιμο της ΕΡΤ. Με την ενέργεια αυτή υπογράφει την προσωπική του πολιτική καταδίκη, η οποία θα είναι καλπάζουσα, ακόμα και αν η καινούργια ΝΕΡΙΤ ξεκινήσει σύντομα τη λειτουργία της.