Και οι Kρίνοντες ... κρίνονται!

Γράφει ο Γιάννης Πρεβενιός


Πρόσφατα το υπουργείο παιδείας επανάφερε το θέμα της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών με σκοπό οι ιθύνοντες να προσπαθήσουν να φορτώσουν για άλλη μία φορά τις μεγάλες και διαχρονικές τους ευθύνες, για την υποβάθμιση της παιδείας στις πλάτες των εκπαιδευτικών τους οποίους απαξιώνουν “εντέχνως” και συστηματικά εδώ και χρόνια.
Για ποια αξιολόγηση μιλάτε κύριοι; Για ποιους κι από ποιους;
Θα κρίνεται τους δασκάλους και τους........ καθηγητές στους οποίους πετάτε κάθε λίγο και λιγάκι τις διδακτικές μεταρρυθμιστικές σας μπαρούφες κάνοντας πειραματισμούς, εξυπηρετώντας πολιτισμικοοικονομικές σκοπιμότητες και όχι μόνο;
Θα κρίνεται τους ταλαίπωρους αναπληρωτές και ωρομίσθιους τους οποίους στέλνεται στην άκρη της Ελλάδας και τους ζητάτε να τα βγάλουν πέρα με 650 € το μήνα;
Παραβλέπω την άθλια υλικοτεχνική υποδομή και πάω στους “αξιόπιστους” αξιολογητές σας εκ των οποίων όπως είναι γνωστό οι περισσότεροι δεν έχουν πιάσει ποτέ κιμωλία στα χέρια τους και ούτε έχουν ακούσει ποτέ να χτυπάει κουδούνι σχολείου. Με μοναδικό τους προσόν την κομματική τους “αφοσίωση” τους δώσατε θέσεις, αξιώματα και δικαίωμα για να κρίνουν τους πραγματικούς εργάτες της εκπαίδευσης.
Κύριοι!... μη ξεχνάτε ότι και οι "Κρίνοντες ... κρίνονται" οπότε για να κρίνεται κάποιους δεν αρκούν οι βαθυστόχαστες θεωρίες και οι ασκήσεις επί χάρτου αλλά η πραγματική γνώση από την τριβή και την εμπειρία η οποία θα πηγάζει από την επαφή με το χώρο και κυρίως με τους ανθρώπους δηλ. τους εκπαιδευτές και τα παιδιά.
Αν έχετε λοιπόν πραγματικά την πρόθεση να προσφέρεται κάτι ουσιαστικό στην εκπαίδευση, πηγαίνετε στα σχολεία και καθίστε για λίγες ώρες δίπλα τους για να δείτε, να ακούσετε και να αφουγκραστείτε από κοντά τα προβλήματα τους και είναι σίγουρο τότε πως από "κοινού" θα μπορέσετε να βρείτε τις σωστές λύσεις!