Θλιβερή επέτειος της φούσκας του Χρηματιστηρίου

5
 Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ


Ήταν σαν σήμερα, πριν από δεκατρία χρόνια. Στις 17 Σεπτεμβρίου του 1999 η χρηματιστηριακή φούσκα που είχε κάνει εκατομμύρια αδαείς Έλληνες να παραλογίζονται νομίζοντας ότι το χρηματιστήριο είναι μια τράπεζα που τους δίνει επιτόκιο για τα χρήματά τους… 20% την εβδομάδα(!), έφτασε στο απόγειό της.
Ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου έκλεισε εκείνη την ημέρα σε ένα ύψος που έκτοτε δεν έφτασε ποτέ και είναι αμφίβολο αν........
θα ξαναφτάσει εκεί τις προσεχείς δεκαετίες.
Σημείωσε ρεκόρ με 6.355,04 μονάδες. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης εκείνης κάποια στιγμή είχε ανεβεί μέχρι και στις 6.484,38 μονάδες. Η κεφαλαιοποίηση των εισηγμένων εταιρειών – το σύνολο δηλαδή της αξίας των με­τοχών τους- έφτασε εκείνη την ημέρα στα 217,17 δισεκατομμύρια ευρώ.
Ασύλληπτο ποσό, ούτως ή άλλως, χώρια από το γεγονός ότι μιλάμε για 13 ολόκληρα χρόνια πριν, τότε που το ευρώ δεν είχε καν μπει στη ζωή των Ευρωπαίων ως υπαρκτό νόμισμα με υλική μορ­φή και οι τιμές των πραγμάτων, όπως και οι αμοιβές, ήταν πολύ χαμηλότερες.
Τότε, η φούσκα έσκασε. Έσκασε για τα καλά. Για να καταλάβουμε τι εννοούμε, αρκεί να ρίξουμε μια ματιά στα αντίστοιχα σημερινά στοιχεία. Οι συγκρίσεις είναι θλιβερές.
Την Παρασκευή ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών έκλει­σε στις… 743,01 μονάδες – πάνω από 5.500 μονάδες λιγότερες από τη 17η Σεπτεμβρίου 1999. Πάλι κα­λά, θα μπορούσε να πει κάποιος κυνικός, θυμίζοντας ότι μόλις προ τριμήνου το ΧΑΑ είχε πιάσει «πά­το» για το διάστημα αυτών των 13 χρόνων – είχε βυθιστεί στις… 476,36 μονάδες στις 5 Ιουνίου 2012.
Όσο για τη «χρηματιστηριακή αξία», την κεφαλαιοποίηση των εισηγμένων ελληνικών εταιρειών, καλύτερα να μη ρωτάει κανείς. Έχει πέσει σχεδόν στο… ένα δέκατο (!) της αξίας που είχαν οι εταιρείες του ΧΑΑ πριν από 13 χρόνια: μόλις… 28 δι­σεκατομμύρια από τα 217 που άξι­ζαν τότε! Πώς να συγκριθεί το 28 με το217;
Στις 5 Ιουνίου μάλιστα η αξία όλων των εισηγμένων επι­χειρήσεων στο Χρηματιστή­ριο της Αθήνας είχε πέσει κάτω και από τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ, στα 19,2 όλο κι όλο. Έτσι κι αλλιώς έχουν χαθεί γύρω στα 200 δισεκα­τομμύρια ευρώ, λίγο πάνω λίγο κάτω ανάλογα με τις διακυμάνσεις της κάθε συνεδρίασης.
Εννοείται ότι έχουν εξαφανιστεί, ζεματισμένοι και ξεπουπουλιασμέ­νοι, όλοι αυτοί οι αφελείς Έλληνες, τους οποίους μάδησαν οι «αλογομούρηδες», όπως αποκαλούσε ο λαϊκός κόσμος πριν από 15-20 χρόνια αυτούς που έπαιζαν στο Χρηματιστήριο. Έφυγαν αφού προηγουμένως έχασαν ολόκληρες περιουσίες, τις αποταμιεύσεις μιας ζωής ή πολλά χρήματα που είχαν βάλει με κόπο στην άκρη.
Στο απόγειο της χρηματιστηριακής υστερίας οι κωδικοί που είχαν ανοιχτεί είχαν φτάσει στο αστρονο­μικό ύψος των 1.814.000 συνολι­κά. Πάνω από 500.000 κωδικοί εί­χαν πραγματοποιήσει αγοραπωλησίες μετοχών εκείνον τον καυτό Σεπτέμβρη του 1999. Τα «κορόιδα» -δηλαδή οι άσχετοι-έχουν ήδη προ δεκαετίας αποχω­ρήσει και έχουν χάσει κάθε ελπίδα να ξαναπάρουν τα λεφτά τους πί­σω. Αποτέλεσμα είναι σήμερα να έχουν απομείνει ενεργοί μόνο πε­ρίπου 30.000 κωδικοί.
Αδρανοποιήθηκε δηλαδή πε­ρισσότερο από το… 98,5% (!) των κωδικών και απέμεινε δραστήριο μόλις το1,5%. Με άλλα λόγια, ξαναγυρίσαμε στην εποχή των «αλογομούρηδων», μόνο που κανείς πλέον δεν τους αποκαλεί με αυτόν τον χυδαίο τρόπο που υπο­δηλώνει και περιφρόνηση. Από τη στιγμή που όλη η Ελλάδα «τσουρουφλίστηκε», «ζεματίστηκε» ή… «καρβουνιάστηκε» στα χρόνια της χρηματιστηριακής τρέλας, σεμνύνεται πλέον να ομολογήσει ότι υπήρξε αφελές θύμα επιτηδείων.
Προτιμά τον τίτλο του «ατυχήσαντος επενδυτού»!
Γιώργος Δελαστίκ

Δημοσίευση σχολίου

5Σχόλια
  1. ..επι τη επέτειον

    Πανικός κατέλαβε το παχύδερμο Θέμο Αναστασιάδη μπροστά στο ενδεχόμενο να αποκαλυφθεί πόσα έχει στην Τράπεζα. Δεν εξηγούνται αλλιώς τα όσα ηλίθια λέει σήμερα στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ και καταλήγει ότι οι Γερμανοί θα μας πάρουν τις καταθέσεις από τις Τράπεζες.

    Η αλήθεια είναι ότι η task force ζήτησε από το ΣΔΟΕ να ξέρει ανα πάσα στιγμή, πόσα λεφτά έχει κάποιος στην Τράπεζα χωρίς να είναι υποχρεωμένο (το ΣΔΟΕ) να καταφεύγει σε χρονοβόρες διαδικασίες (εισαγγελικές εντολές για άνοιγμα λογαριασμών κ.λπ) που δίνουν το δικαίωμα στους ελεγχόμενους να κάνουν μπουγάδες.

    Έτσι το ΣΔΟΕ θα ξέρει ανά πάσα στιγμή αν αυτός που χρωστάει τα άντερά του σε ΦΠΑ ή σε φόρους, έχει λεφτά στην Τράπεζα ή αν είχε, πότε και που τα μετέφερε... είναι κακό να ξέρει το ΣΔΟΕ αν αυτός που δηλώνει ότι πτώχευσε, έχει στην Τράπεζα για να φάνε και τα εγγόνια του;

    Εγώ πάντως που δεν έχω τίποτα κλεμμένο και δεν σήκωσα 5 εκ ευρώ αγνώστου προελεύσεως, σε σακούλες σκουπιδιών, να τα γυρνάω στην Ελβετία, δεν έχω να φοβηθώ τίποτα...

    Μην τσιμπάτε λοιπόν στις μαλακί@@ που αποσκοπούν να δημιουργούνε κλίμα υπερ φοροκλεφτών, που έχουν φτιάξει το σύστημα
    στα μέτρα τους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όσο για τις γελοιότητες.. "Οι Γερμανοί απαιτούν να γνωρίζουν τις καταθέσεις μας", που στο τέλος καταλήγει στο "να έχουν πρόσβαση στις καταθέσεις μας", υπονοώντας ότι μπορεί και να μας τις πάρουν, αφού πρόπερσι μας πήραν τα νησιά και πέρσι τα σπίτια..
    Δεν χρειάζονται σχολιασμό...

    Άντε και είναι οι δικοί μας πολιτικοί προδότες και τους δίνουν τις καταθέσεις μας, οι Άγγλοι,
    οι Γάλλοι καιοι Ολλανδοί είναι μαλάκ@@ και θα αφήσουν τους Γερμανούς να τις πάρουν για πάρτη τους;

    Γιατί αναφέρονται μόνο οι Γερμανοί θα πεις κάποιος;
    Μα θέλει και ερώτημα;
    Εδώ οι ηλίθιοι ανακάλυψαν μετά από 80 χρόνια ότι για τη Μικρασιατική καταστροφή ευθύνονται οι Γερμανοί, δεν θα πιστέψουν ότι θέλουν να τους πάρουν και τις καταθέσεις αφού τους πήραν τα σπίτια και τα νησιά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πραγματικά θλιβερή επέτειος!!τι να πρωτοθυμηθεί κανεία από εκείνη την εποχή πριν 13 χρονια...τον μαναβη και τον μπακαλη της γειτονιας με την πορτοκαλί οικονομικη εφημερίδα παραμασχαλα που καγχαζε λεγοντας με κομπασμο σημερα κονομησα 2 μυρια!!! τα μπουζουκομαγαζα που εσφιζαν από κοσμο που σπαταλουσε καθε οικονομικη ικμαδα που τοσα χρονια μαζευαν μπροστα στον λογιστικό πλουτισμό του χρηματιστηριου που τους υποσχονταν ζωή Κροίσου εύκολα πολυ ευκολα αγοραζοντας μετοχες εταιρειων σε αδρανεια που η μετοχη τους έφθασε στον θεο αλλα δεν ειχε ουτε εγκαταστασεις!!!!
    Να θυμηθει κανένας τον Σημιτη και τον Παπαντωνιου που παροτρυναν τον κοσμο να χωθει στις μετοχες και να λένε οτι η οικονομία μας είναι θωρακισμενη και τρεχει με τρελλους ρυθμους αναπτυξης.
    Τρεχαν οι αδαεις και οι ασχετοι νομιζωντας ότι τα χρηματιστηρια μοιραζουν λεφτά, τα λαμογια ανοιγαν την μια πισω απο την αλλη ΑΕΛΔΕ ΕΛΔΕ και ολες εκεινες τις απατεωνιστικες μηχανες για να φανε τον καθε υποψηφιο Κροίσο!!!!Εταιρείες έτοιμες να καταρεύσουν και να εξαφανιστουν έβλεπαν στα ταμεια τους να εισρεει χρημα αεριτζιδικο και εξήγγειλαν μεγαλοπνοα επενδυτικα σχεδια που ποτε δεν θα εκαναν.
    Μεχρι που ενα πρωι το όνειρο εσβσε τα φωτα χαμηλωσαν και η κατρακυλα στον γκρεμο δεν ειχε σταματημο αφηνωντας πισω της λεηλατημενους εξαπατημενους και καταχρεωμενους επενδυτες με χαρτια στα χερια τους που δεν αξιζαν όσο ενα ρολο χαρτι υγείας.
    Ασφαλως υπαρχουν υπευθυνοι για αυτο που συνεβη και ποτε δεν λογοδοτησαν όπως υπάρχει ευθυνη και στους αδαεις πολιτες που πιστεψαν οτι εν μια νυχτι θα γινουν Ροκφελλερ.
    Το παραδειγμα στην ΑΛΒΑΝΙΑ ήταν προσφατο όπου ειχανε στησει την μηχανη με τις πυραμιδες και πηραν τα λεφτα των μεταναστων υποσχομενοι οτι καθε εβδομαδα θα τους δινουν 15% τόκο!!!! Ετσι είναι όμως τα εξυπνα πουλια από τις μυτες πιανονται.
    Θυμαμαι πηρα ενα ταξι απο το αεροδρομιο να με παει στο ξενοδοχειο τοτε ως μεγαλο στελεχος μεγαλης βιομηχανικής εταιρείας φορωντας κοστουμι και γραβατα και βλεπωντας με ετσι ο ταξιτζης αρχισε να με ρωταει διακριτικα τι δουλεια κανω και αν εχω σχεση με το χρηματιστηριο. Του ειπα οτι με απασχολεί τοσο όσο η μετοχη της εταιρείας που δουλευω συνεχιζει να γεμιζει τα ταμεια της εταιρείας και τις τσέπες των μετόχων.
    Μου ειπε ότι ηταν ετοιμος να βαλει υποθηκη το σπίτι του επικαλούμενος ότι το ιδιο εκανε και ο κουμπαρος του και πηρε και εξοχικο και να δανειοδοτηθει για να παιξει στο χρηματιστηριο.
    Επειδή ηταν ενας μεσοκοπος οικογενειαρχης ανθρωπος το μονο που σκεφθηκα ήταν να του προτεινω να το ξεχασει και αν ηθελε να παιξει στο χρηματιστηριο να επαιζε καποια χρηματα που δεν θα επηρεαζαν καθοριστικά την ζωή του χωρις δανεισμούς και υποθήκες.
    Με κοιταξε υποτιμητικά και μου ειπε χαρακτηριστικα " μαλλον είσαι εκτος τοπου και χρονου"!!! Ελπίζω να μην είχε κανει αυτο που ειχε σκεφθει τότε και να ειναι καλα σημερα. Χιλιαδες παραδειγματα και γεγονοτα καταστροφής ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΤΙΜΩΡΗΜΕΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΠΟΥ ΔΙΕΠΡΑΧΘΕΙ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΕΝΟΣ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΛΑΟΥ.
    Τα λεφτα του χρηματιστηριου δηλαδη των Ελληνων τους επεστρεφησαν με σω του τραπεζικου δανεισμου αργότερα με τα ληστρικα επιτοκια στην καταναλωση και την στεγαση με αποτελεσμα την σημερινη ξευτίλα και χρεοκοπία.
    ΜΑΣ ΔΑΝΕΙΖΑΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΚΛΕΨΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ και εμεις για ακομη μια φορα αποδείξαμε το μεγεθος της ηλιθιοτητας που μας διακρινει.
    Ο ΜΑΖΙ ΤΑ ΦΑΓΑΜΕ ΑΥΤΟ ΕΝΝΟΥΣΕ ΑΛΛΑ ΑΥΤΟΙ ΤΑ ΦΑΓΑΝΕ ΕΚ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΤΑ ΦΑΓΑΜΕ ΜΕ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  4. Ηταν η εποχη που ακουγες παντου τις φρασεις
    "αγορασε!"
    "Πούλα!"
    "Ναι! Κλωνατεξ 10000 κομματια και Αλτεκ 15000 κομματια σου λεω. Τωρα!"
    Ολοι οι ηλιθιοι εδιναν "εντολες" Χαχαχαχαχαχαχαχα!
    Το περιεργο ειναι οτι ουτε ενας απο ολους αυτους τους 1.814.000 δεν κοιταχτηκε ουτε ενας στον καθρεφτη και να αναρωτηθει
    "Ειναι δυνατον εγω να ειμαι τοσο ξυπνιος που να βγαζω εκατομμυρια απο την παραλια και απο το καφενειο;
    Δηλαδη ολοι αυτοι που δουλευουν για το μεροκαματο ειναι μαλακες;".
    Δεν ειχαν καταλαβει οτι μεγαλυτερος μαλακας ειναι αυτος που θεωρει τον εαυτο του πιο ξυπνιο απο τους αλλους.
    Υπομονη! Σε εκατο χρονια το χρηματιστηριο θα ξαναπιασει αυτες τις εξωπραγματικες τιμες που δεν σχετιζονταν με τα θεμελιωδη μεγεθη των επιχειρησεων αλλα με την θεμελιωδη ηλιθιοτητα των "επενδυτων" της πλακας.
    Οχι πως δεν φταινε οι οι αγυρτες που εσπρωξαν τους ηλιθιους στο γκρεμο.
    Αυτοι (οι αγυρτες) επρεπε να εχουν εκτελεστει με συνοπτικες διαδικασιες.

    ΔΙΟΓΕΝΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. εγώ το γιορτάζω 18 μαρτίου. Τότε βγήκε Βενιζέλος, Σάλλας και Παπαδήμος στο κλαρί.

    h++p://archaeopteryxgr.blogspot.gr/2012/03/18-2000.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
Δημοσίευση σχολίου