ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ ΚΑΙ ΛΥΚΟΦΙΛΙΕΣ

ΤΟΥ ΜΑΝΔΑΛΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ


Οι συμμαχίες, είναι  ένας όρος που χρησιμοποιείται για να δείξεις με ποιον είσαι φίλος και με ποιον μπορείς να συνεργαστείς σε ευνοϊκό κλίμα και για τους δύο, προασπίζοντας τα συμφέροντα των δύο ή περισσότερων εταίρων. Τι γίνεται όμως όταν η φιλία αποβλέπει μόνο στην εκμετάλλευση και στην επιβολή των νόμων του ενός εκ των εταίρων; Τι γίνεται όταν ο σύμμαχος και …φίλος γίνεται δυνάστης και καταπατητής, που δεν αναγνωρίζει καμία υποχρέωση και το μόνο που ζητάει είναι η υφαρπαγή του πλούτου σου και της περιουσίας σου; Είναι ακόμα σύμμαχος; Μήπως πρέπει να πεις, ως εδώ και μη παρέκει και να διεκδικήσεις τα συμφέροντα σου; Κακά τα ψέματα, αν είσαι συνέχεια υποτακτικός ακόμα και........
στις καλύτερες σχέσεις κάποιος θα εκμεταλλευτεί την κατάσταση .  
Και ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η Ε.Ε. ιδρύθηκε για να προασπίζει τα συμφέροντα των κρατών μελών της, κάτω από την εθνική κυριαρχία των κρατών, να έχει θετικά αποτελέσματα ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις διακινήσεις των πολιτών της και του εργατικού δυναμικού της και φυσικά των προϊόντων της, ανάμεσα στα κράτη μέλη. Το ΝΑΤΟ σαν αμυντική δομή για την προάσπιση των συμφερόντων των συμμάχων και μελών του. Ας δούμε τι αποκόμισε η Ελλάδα από αυτές τις συμμαχίες. Η απάντηση, τίποτα. Στα εθνικά συμφέροντα η Ε.Ε. θέσπισε την αγρανάπαυση και τις ποσοστώσεις γάλακτος εκμηδενίζοντας την αγροκτηνοτροφική παραγωγή και φυσικά ο στόχος, ήταν και η μεταποιητική βιομηχανία που άνθιζε στην Ελλάδα. Η ωμή αυτή επέμβαση, ήταν αρκετή για να αφήσει μεγάλο πλήγμα στην Ελληνική οικονομία. Θέσπισε τα cds και άλλες πρότυπες μεθόδους, δανείζοντας με υπέρογκα ποσά τα κράτη μέλη με τοκογλυφικούς όρους, που ονόμασε αγορές, ενώ πρώτα ονομαζότανε τοκογλυφία. Σε αντίθεση, αντί να προστατέψει τα συμφέροντα των κρατών μελών της, διατήρησε και διατηρεί ουδέτερη και σε πολλές περιπτώσεις θετική στάση για την Τουρκία σε πολλά ζητήματα όπως η θέσπιση της ΑΟΖ, των 12 ναυτικών μιλίων, στα θέματα της λαθρομετανάστευσης, κλπ. Ποιος θα έλεγε ότι ένα κράτος μέλος δεν θα είχε την συμπαράσταση των άλλων μελών σε αυτά τα θέματα που κυρίως αφορούν και την ίδια την Ε.Ε. Στο Κυπριακό, ένα μέλος της που τελεί υπό κατοχή μετά την βάρβαρη εισβολή των Μογγολικών ορδών που ισοπέδωσαν τα  πάντα και όμως υπάρχουν φωνές ακόμα και μέσα στην Ε.Ε., για την ανακήρυξη του ψευδοκράτους, ενώ η στάση της στο σχέδιο Αναν ήταν μάλλον εχθρική ως προς τις βουλές του λαού, του κράτους μέλους της.
Αντ' αυτού η κούρσα για την πώληση όπλων από τις άλλες χώρες προς την χώρα μας μεγάλη. Οι  μίζες των έντιμων συμμάχων μας, ποιος θα πάρει την μερίδα του Λέοντος από αυτά τα προγράμματα λυσσαλέα. Και φυσικά, δεν καταλογίζονται ευθύνες για τα γερμένα υποβρύχια, τα άρματα χωρίς βλήματα, τα συστήματα ασφάλειας των Ολυμπιακών αγώνων που ποτέ δεν λειτούργησαν. Βέβαια από υποχρεώσεις μηδέν. Ενώ σε δύο παγκοσμίους πολέμους οι σύμμαχοι μας Γερμανοί έκαναν τόσες καταστροφές όσες οι Τούρκικες ορδές σε 400 χρόνια δεν αναγνωρίζουν τίποτα και με ένα αυταρχικό εσείς πρέπει να πληρώσετε, κλείνουν τον όλον κύκλο. Βέβαια αν δεν διεκδικήσεις δεν θα πάρεις ποτέ τίποτα. Και φυσικά να υποκύπτεις και σκύβεις το κεφάλι μόνο καρπαζιές θα παίρνεις. Σε τηλεοπτική εκπομπή άκουσα βουλευτή της κυβέρνησης να λέει σε αντιπολιτευόμενο βουλευτή ότι αυτούς τους μιλάνε στην Ευρώπη αλλά αποστρέφονται την αντιπολίτευση. Επειδή ο εν λόγω βουλευτής πουλούσε ιστορικά βιβλία πριν την βουλευτική του καριέρα από τηλεοράσεως θα έπρεπε να ξέρει ότι ούτε του Λεωνίδα του μιλούσε ο Ξέρξης, ούτε του Παπαφλέσσα ο Ιμπραήμ, αλλά στο τέλος η ιστορία άφησε τα εύσημα σε αυτού και το φιλί στον ήρωα από τον δυνάστη. Αντίθετα ο Ξέρξης είχε άριστη φιλία με τον Εφιάλτη που του μιλούσε και τον άκουγε, αλλά αυτός παρέμεινε για την ιστορία….εφιάλτης.
Δεν μιλάμε για την στάση της Ε.Ε, ως προς τις διεκδικήσεις της Τουρκίας στην Δυτική Θράκη; Βέβαια, εδώ την χειρότερη στάση, έχει το ίδιο το Ελληνικό κράτος που όχι μόνο είναι αδιάφορο και σφυρίζει αμέτοχο αλλά και από την ηλιθιότητα των υπευθύνων, που αντί να φέρουν επενδύσεις στην περιοχή το μόνο που κάνουν είναι να μαζεύουν λαθρομετανάστες, κλείνοντας τις αστυνομικές σχολές, σε μια περιοχή με έντονο το μουσουλμανικό στοιχείο προσθέτοντας και άλλους που σίγουρα θα αμβλύνουν το πρόβλημα.
Την ώρα που ο λαός στενάζει κάτω από τα δυσβάστακτα μέτρα, από την ανεργία και την φτώχια. Την ώρα που τα πάντα, πωλούνται σε τιμές ευκαιρίας και ξεπουλιούνται όσο-όσο για 30 αργύρια, οι υποχρεώσεις της χώρας ως προς τους τοκογλύφους ανεβαίνουν. Το χρέος αντί όπως λογικά θα περίμεναν όλοι να μηδενιστεί  ή έστω στην χειρότερη περίπτωση τουλάχιστον να κατέβει κατά το ήμισυ, ανεβαίνει κατά 30-40 δις. Και την ίδια στιγμή, που ψάχνονται 2-2,5 δις ευρώ, αυτά δωρίζονται στην Σίμενς, για να τα πληρώσει ο μεροκαματιάρης, ο μικροσυνταξιούχος, ο μικροεπαγγελματίας, ο υπάλληλος και όλοι οι μικρομεσαίοι που δίνονται βορά στα χέρια των τοκογλύφων.
Εδώ και τριάντα χρόνια σκανδάλων, κανείς δεν πλήρωσε αλλά με τον έναν ή τον άλλον τρόπο τα σκάνδαλα σκεπάστηκαν και φυσικά οι λογαριασμοί των μαύρων χρημάτων σε τράπεζες του εξωτερικού. Και το ωραίο είναι ότι για αυτά έιχαν συγκληθεί και επιτροπές όπου οι εκπρόσωποι του λαού πληρώνονταν αδρά με 250 ευρώ την ώρα για να βγάλουν την απόφαση της …….απαλλαγής.
Και βέβαια θα σας μιλούνε για χρόνια οι δυνάστες ….αλλά στο τέλος η ιστορία γράφει …..και φυσικά αν στην έκθεση της Θεσσαλονίκης ο εκλεγμένος πρωθυπουργός μιας δημοκρατίας δεν έχει το κουράγιο να βγει και να μιλήσει αλλά να φύγει σαν δρομέας που τον κυνηγάνε κάτι που ούτε στα χρόνια της δικτατορίας δεν γινότανε …..τότε πήγαινε ο Παπαδόπουλος ακόμα και στο Φεστιβάλ τραγουδιού με τον ΄Αλκη Στέα και το σλόγκαν της εποχής «ευτυχείτε», πους τις μέρες μας έγινε «δυστυχείτε» …και έχουμε δημοκρατία …μας λένε.

Y. Γ.  Δεν ξέρω αν η αλλαγή στάσης της Ε.Ε έχει να κάνει και με τις Αμερικανικές εκλογές όπου ο Αμερικανός πρόεδρος δεν θέλει να χάσει ψήφους ομογενών …θα ο δούμε από τον Νοέμβριο και μετά ….αλλά από εκεί και μετά μάλλον μπόρες μόνον βλέπουμε.

 .E-mail: panosmandalos@yahoo.gr.