Realpolitik:Χαμόγελα μετά την μπότα στη μούρη

Γράφει ο Αλέξανδρος Πιστοφίδης

«Πόλεμος», έγραψε ο γνωστός θεωρητικός του πολέμου Κλαούζεβιτς «είναι η προσπάθεια του νικητή να επιβάλει τη βούλησή του πάνω στον ηττημένο» κι αυτή την πικρή αλήθεια τη διαπίστωσε σίγουρα ο Ελληνας Πρωθυπουργός στο Βερολίνο.
Αυτή η πολιτικός που δε δίστασε μαζί με τον Κολ να επιβάλει τη βούλησή της πάνω στον ίδιο το λαό της Ανατολικής Γερμανίας από τον οποίο προέρχεται, συνθλίβοντάς τον κυριολεκτικά, παρά τις.........
προειδοποιήσεις του τότε Προέδρου της Γερμανίας Βάϊτσεκερ για μια πιο ήπια πολιτική, εμάς θα μας κονιορτοποιήσει.
Ο Ελληνας Πρωθυπουργός βίωσε σίγουρα αυτό που ο Μπίσμαρκ απεκάλεσε Realpolitik, που σημαίνει πάτημα με την μπότα στη μούρη την ώρα που ο αντίπαλος είναι πεσμένος στο έδαφος.
Όταν το 1866 η Αυστρία δεν συμφωνούσε με τον αδερφό λαό των Πρώσων να επιτεθούν από κοινού εναντίον της Γαλλίας, ο συντηρητικός Καγκελάριος Otto von Bismarck, συμμάχησε με την τότε επαναστατική κυβέρνηση της Ιταλίας επιτέθηκε στην αδερφική χώρα Αυστρία και αφού την κατατρόπωσε, είπε στους ηττημένους αδερφούς «δεν ήρθαμε σαν νικητές αλλά για να κάνουμε Γερμανική Realpolitik», επιβάλλοντας  έτσι τη βούλησή του με τη βία των όπλων για να εξαναγκάσει τους αυστριακούς με το χαμόγελο στα χείλη να τον ακολουθήσουν στον πόλεμο κατά της Γαλλίας.
Το τι πήρε ή καλύτερα το τι έδωσε ο πρωθυπουργός μας θα το μάθουμε σε πενήντα χρόνια.