Ο Αντώνης , ο σερέτης, ο βαρκάρης...ο μουσαντιάρης

 Ελλην Φορολογούμενος
Η Λέξη μουσαντένιος ή μουσαντέ δεν είναι καινούργιοι όροι. Παλαιόθεν υπήρχανε οι εκφράσεις  μουσαντά, ως επίρρημα, με σημασία «ψέματα, δήθεν» και με παραδειγματική φράση: Αυτά που είπα χτες, τα είπα μουσαντά, για να τ’ ακούει η γυναίκα μου.
 Όμως, εκεί που η λέξη μουσαντένιος αναδεικνύεται , είναι στα Καλιαρντά του Ηλία Πετρόπουλου, ο οποίος καταγράφει όχι μόνο τα λήμματα «μουσαντό» ( = ψέμα) και «μουσαντένιος» (πλαστός, ψεύτικος ), αλλά και δεκάδες άλλα λήμματα με πρώτο συνθετικό το «μουσαντο-», το οποίο προσδίδει στις λέξεις τη σημασία του ψεύτικου, του.......
πλαστού.
 Για παράδειγμα, μουσαντόμαγκας είναι στα καλιαρντά ο μπαμπέσης. Μουσαντοπρόεδρας είναι ο ντελακόλ (από το γαλλικό de la colle – μτφ του κώλου ) πρόεδρος.
Μουσαντιάρης , ο λέγων μούσια,  δηλαδής ο πουλών τοις μετρητοίς φύκι για μεταξωτή κορδέλλα , φούμαρα για να καταλαβαίνουν και οι πιο ξενέρωτοι .
Μουσαντόκομμα , το κόμμα που άλλο μοστράρει πριν και άλλο μετά τας εθνικάς εκλογάς .
Μουσαντένιο-βουλή , η βουλή που άλλα ψηφάει στις προγραμματικάς δηλώσεις των κομμάτωνε  και άλλα πράττει , άμα τη καταλήψη την εξουσία , τη ρουφιάνα !
Τα έλεγε ο Πετρόπουλος αλλά ποιός τον άκουγε τον κακομοίρη , τρέχαμε και διαβάζαμε τις π@π@ριές του κάθε σαχλαμάρα.
Θυμάμαι πάντως, στα τέλη της δεκαετίας του 1970, ότι τη λέξη τη χρησιμοποιούσαμε στο γυμνάσιο πολύ, πολλές φορές μάλιστα πιάναμε απλώς το πηγούνι με τα δάχτυλα για να δηλώσουμε σιωπηρά ότι αυτό που ακούμε είναι μούσι, αλλά αυτά τα λέγαμε μικροί τώρα μεγαλώσαμε και σοβαρέψαμε … γ@μώ το κερατό μου….