Επαναπροωθήθηκαν ήδη 3.500 παράνομοι μετανάστες μέσα σε 7 μήνες

Στο διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου 2012 επαναπατρίστηκαν 3.500 λαθρομετανάστες μέσω του προγράμματος εθελουσίων Επιστροφών. Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης θέλουν να αυξήσουν 100% αυτό το πρόγραμμα...


Τα κονδύλια που έχει διαθέσει το Ευρωπαικό Ταμείο Επιστροφών το πρώτο εξάμηνο του 2012 ανήλθαν σε 5 εκατομμύρια ευρώ ενώ για το νέο πρόγραμμα που ξεκίνησε να υλοποιείται από 1ης Αυγούστου έχει προβλεφθεί χρηματοδότηση ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ.

Στο πρόγραμμα Εθελουσίων Επιστροφών εγγράφονται καθημερινά 50 αλλοδαποί. Τον περασμένο χρόνο λόγω καθυστερήσεων που παρατηρήθηκαν στην υπογραφή των σχετικών συμφωνιών από τις 8.000 αιτήσεις μεταναστών που εκκρεμούσαν δεν είναι γνωστό πόσοι τελικά επαναπατρίστηκαν.

Η νέα συμφωνία υπεγράφη στις 31 Ιουλίου και το υπουργείο Δημόσιας Τάξης θέλει να αυξηθεί κατά 100% ο αριθμός των λαθρομεταναστών που θα εγκαταλείψουν τη χώρα. Προτεραιότητα θα δοθεί σε μετανάστες από Αφγανιστάν, Πακιστάν, Ιράκ, Μπαγκλαντές και το υπουργείο φιλοδοξεί να επαναπατρίσει 7.000 άτομα ως το τέλος του χρόνου.

Πιο καθαρή εικόνα για τον αριθμό των λαθρομεταναστών που θα θελήσουν να επαναπατριστούν θα έχει ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης τον Σεπτέμβριο αφού πολλοί εξ αυτών απασχολούνται παράνομα σε εποχικές εργασίες.