Θέλουν αποκρατικοποιήσεις το 2012, αλλά δυσκολα θα προλάβουν

Πολύ μικρό καλάθι κρατά, πλέον, το υπουργείο Οικονομικών όσον αφορά στα προσδοκώμενα έσοδα από το πεδίο των αποκρατικοποιήσεων, καθώς η επενδυτική ανομβρία αλλά και οι καθυστερήσεις στη προώθηση των αναγκαίων νομοθετικών ρυθμίσεων για τη διευκόλυνση των ιδιωτικοποιήσεων, έχουν τινάξει προ πολλού στον αέρα το πρόγραμμα...


Μόνο τυχαίο δεν είναι, άλλωστε, ότι αποχωρώντας από τη σύσκεψη των πολιτικών Αρχηγών η οποία έγινε με θέμα τις αποκρατικοποιήσεις, ο υπουργός Γιάννης Στουρνάρας απέφυγε να αναφερθεί σε στόχους εσόδων, γνωρίζοντας ότι εάν δεν αρθούν όλα τα νομικά- διοικητικά εμπόδια, οι όποιοι ενδιαφερόμενοι επενδυτές δεν πρόκειται να κάνουν το επόμενο βήμα.

Είναι ενδεικτικό ότι ενώ ο στόχος εσόδων με βάση το Νέο Μνημόνιο ήταν 4,5 δισ. ευρώ, πριν περάσει ένας μήνας το ΔΝΤ κατέβασε το πήχη στα 3,2 δισ. ευρώ, για να φτάσουμε πριν από λίγες εβδομάδες στο σημείο-μηδέν, με τον απερχόμενο -αλλά παραμένοντα έως τις 20 Αυγούστου- Διευθύνοντα Σύμβουλο να λέει ότι είναι ζήτημα να εισπραχθούν 300 εκατομμύρια ευρώ!

Αν και η κυβέρνηση επιμένει να βγάζει προς τα έξω ότι θα... τρέξει το πρόγραμμα και θα δώσει έμφαση στις επιχειρήσεις και στα ακίνητα-φιλέτα, η αλήθεια είναι ότι όσο και να τρέξουμε δεν πρόκειται να φτάσουμε στον τελικό στόχο, καθώς πριν από όλα απαιτούνται κινήσεις που θα άρουν τις αμφιβολίες των όποιων επενδυτών για τις προθέσεις του ελληνικού Δημοσίου.

Ειδικότερα, με βάση τις δεσμεύσεις του Μνημονίου:

Ο έλεγχος του δημοσίου θα πρέπει να περιορισθεί μόνον σε περιπτώσεις κρισίμων δικτυακών υποδομών.
Οι όροι για τις πωλήσεις ή τις παραχωρήσεις θα πρέπει να αποφεύγουν τη δημιουργία μη ρυθμιζόμενων ιδιωτικών μονοπωλίων, θα πρέπει να παρεμποδίζουν οποιαδήποτε μορφή διακρίσεων, θα πρέπει να διευκολύνουν την ανοικτή πρόσβαση και θα πρέπει να επιβάλλουν πλήρη διαφάνεια λογαριασμών.
Η Κυβέρνηση δεν θα προβεί ούτε θα εισαγάγει οποιαδήποτε ανώτατα όρια δικαιωμάτων ψήφου ή εξαγορών και δεν θα θεσπίσει οποιαδήποτε δυσανάλογα και μη δικαιολογούμενα δικαιώματα αρνησικυρίας (βέτο) ούτε οποιαδήποτε άλλη μορφή ειδικών δικαιωμάτων στις αποκρατικοποιούμενες εταιρίες. Ουδέν περαιτέρω ειδικό δικαίωμα θα εισαχθεί κατά την διάρκεια της πορείας των μελλοντικών διαδικασιών αποκρατικοποίησης.
Η Κυβέρνηση καταργεί ή καταλλήλως τροποποιεί τα υφιστάμενα ειδικά δικαιώματα που παραχωρούνται στο Κράτος μέσα στα πλαίσια της διαδικασίας αποκρατικοποιήσεων. Συγκεκριμένα, ο Νόμος περί Στρατηγικών Εταιριών (Νόμος 3631/2008, Άρθρο 11) καταργείται ή καταλλήλως τροποποιείται.
Τι λέει το επίμαχο άρθρο του ν. 3631 που είχε περάσει ο Γιωργος Αλογοσκούφης για να «φρενάρει» τον Ανδρέα Βγενόπουλο κατά τη διαδικασία πώλησης του ΟΤΕ; «Επί ανωνύμων εταιριών εθνικής στρατηγικής σημασίας, που έχουν ή είχαν μονοπωλιακό χαρακτήρα, και ιδίως όταν πρόκειται για εταιρίες που έχουν στην κυριότητά τους ή εκμεταλλεύονται ή διαχειρίζονται εθνικά δίκτυα υποδομών, η απόκτηση από άλλο μέτοχο, εκτός του Ελληνικού Δημοσίου, ή από συνδεδεμένες με αυτόν επιχειρήσεις κατά την έννοια του άρθρου 42 ε του κ.ν. 2190/1920, ή από μετόχους που δρουν από κοινού με εναρμονισμένο τρόπο, δικαιωμάτων ψήφου από 20% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου και άνω, προϋποθέτει την προγενέστερη έγκριση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων του ν. 3049/2002, κατά τη διαδικασία του νόμου αυτού».

Αίροντας τη σχετική διάταξη, ανοίγει έτσι διάπλατα ο δρόμος για τη πώληση όλων των «ευαίσθητων» ΔΕΚΟ ήτοι της ΔΕΗ, του ΔΕΣΦΑ, της ΕΥΔΑΠ, της ΕΥΑΘ...