Στην Κύπρο ξαναζεί η καταστροφή του 1922

2
Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου

          Η Κύπρος στα κατεχόμενα από τον Αττίλα εδάφη της ξαναζεί τις τραγικές για τον Ελληνισμό ημέρες του 1922. Εννενήντα χρόνια από τότε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος καταγγέλλει από το βήμα του 33ου  διεθνούς φόρουμ, στο Ρίμινι της Ιταλίας, πως οι Τούρκοι κάνουν το παν ώστε να εξελειφθεί παντελώς η ελληνική και η χριστιανική παρουσία στα κατεχόμενα εδάφη της Μεγαλονήσου. Συνεχίζουν δηλαδή οι Τούρκοι και σήμερα την πολιτική που άρχισαν  στη Μικρά Ασία και στον Πόντο από το 1914 και τη συνέχισαν στην Κωνσταντινούπολη, στην Ίμβρο και στην Τένεδο.
          Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος επισήμανε ότι 120 εκκλησίες στα κατεχόμενα από τον Αττίλα εδάφη έχουν.........
συληθεί και τούρκοι επιτήδειοι ιερόσυλοι έχουν κλέψει μεγάλης σπουδαιότητας φορητές εικόνες και αφαιρέσει μοναδικής αξίας τοιχογραφίες και τις έχουν πουλήσει στο εξωτερικό. Επίσης οι Έλληνες στα κατεχόμενα στερούνται των στοιχειωδών δικαιωμάτων στη θρησκευτική ελευθερία και στην εκπαίδευση. Συνέπεια της αφόρητης αυτής καταπίεσης είναι να αναγκάζονται να καταφύγουν στις ελεύθερες περιοχές και πλέον να είναι ελάχιστοι όσοι υπομένουν τα βάσανα αυτά στα κατεχόμενα. Με τη γνωστή τακτική της Τουρκίας σε λίγο καιρό δεν θα υπάρχει Έλληνας Χριστιανός στα εδάφη που κατακρατεί ο Αττίλας.  
          Οι καταγγελίες του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου προκάλεσαν ιδιαίτερη εντύπωση στο πολυπληθές και από διάφορες χώρες του κόσμου ακροατήριο. Ο Φράνκο Φρατίνι, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας και σήμερα πρόεδρος του Ιδρύματος Alcide de Gasperi ( Σημ. Ίδρυμα για τις θρησκευτικές ελευθερίες που φέρει το όνομα του μεγάλου ιταλού πολιτικού και ενός των τριών που ήσαν οι εμπνευστές της ΕΟΚ, οι άλλοι δύο ήσαν ο Γερμανός Αντενάουερ και ο Γάλλος Σουμάν) εξέφρασε τη λύπη του δι΄ όσα συμβαίνουν στα κατεχόμενα εδάφη της Μεγαλονήσου και, συμφωνώντας με τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Κύπρου, τόνισε ότι θρησκευτική ελευθερία δεν σημαίνει ότι ο πιστός επικοινωνεί με το Θεό  κατά μόνας και στο σπίτι του, αλλά ότι μπορεί  δημόσια να εκφράσει άφοβα την πίστη του. Από την πλευρά του ο μουσουλμάνος Σαλμάν Σαΐκ, διευθυντής του Brookings Doha Center, ινστιτούτου που μελετά την κατάσταση των μουσουλμανικών εθνών, εξέφρασε τον προβληματισμό του με όσα άκουσε και σημείωσε πως η αποκαλούμενη «Αραβική Άνοιξη» θα πρέπει, μεταξύ των άλλων, να επικεντρώσει την προσοχή της και στον τομέα των θρησκευτικών ελευθεριών.
          Εν τω μεταξύ στη Λευκωσία σήμερα, Τρίτη, 28 Αυγούστου, αρχίζει  το Παγκόσμιο Συνέδριο των Αποδήμων Ελλήνων της Κύπρου. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες μας ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χρυσόστομος θα απευθύνει μήνυμα σ’ αυτό, στο οποίο θα εκφράσει τη θλίψη του για την κατάσταση τέλματος, στην οποία έχει περιέλθει η Κύπρος, τόσο από ηθικής, όσο και από κοινωνικής και οικονομικής πλευράς. Επίσης,  ως προς το Εθνικό Ζήτημα, θα επισημάνει πως τελευταία εγκαταλείφθηκε ακόμη και η έκφραση του όρου «επανένωση» της Κυπριακής Δημοκρατίας και τίθεται μόνο το δίλημμα «διζωνική ή διχοτόμηση», που στην ουσία είναι ψευτοδίλημμα, αφού σε ορισμένες περιπτώσεις η διζωνική, τύπου σχεδίου Ανάν, είναι πολύ χειρότερη της διχοτόμησης.  Τέλος θα τονίσει πως σήμερα σε όλη την Κύπρο διακυβεύονται τα πάντα, η ίδια η ύπαρξη του Κυπριακού Ελληνισμού στη Γη των προγόνων του και πως η αρχή έχει γίνει με την εθνοκάθαρση στα κατεχόμενα.
Σημειώνεται  ότι η Κυπριακή Εκκλησία, στις πολύ δύσκολες ώρες που περνά, δεν έχει τη συμπαράσταση τόσο της Εκκλησίας της Ελλάδος, όσο και των πρεσβυγενών Πατριαρχείων Κωνσταντινουπόλεως, Αλεξανδρείας και Ιεροσολύμων.  Η πρόσφατη επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου στην Κυπριακή Εκκλησία χαρακτηρίστηκε από την εκ μέρους του  υποτονική αντιμετώπιση των θεμάτων που αντιμετωπίζει η Εκκλησία της Μεγαλονήσου και από τα πρεσβυγενή Πατριαρχεία υπάρχει αιδήμων σιγή. Μάλιστα το Οικουμενικό Πατριαρχείο σε πρόσφατο Ανακοινωθέν του, της 14ης λήγοντος Αυγούστου, εξέφρασε την ανησυχία του «ιδιαιτέρως με την κατάστασιν εις την Μέσην Ανατολήν, εις την Νιγηρίαν και εις το Σουδάν» και σημείωσε ότι « αι μεταξύ των Χριστιανών και των Μουσουλμάνων συγκρούσεις εις τας εν λόγω περιοχάς πρέπει να ξεπερασθούν με την ενίσχυσιν της αγάπης προς τον πλησίον, ως εκφράσεως του ειρηνικού δεσμού μεταξύ των ανθρώπων».  Ουδεμία λέξη συμπαθείας για την απαράδεκτη κατάσταση των Χριστιανών στα κατεχόμενα εδάφη της  Κύπρου. Πέραν αυτού οι  περιοχές, στις οποίες αναφέρεται το Ανακοινωθέν δεν είναι στην εκκλησιαστική δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αλλά άλλων Πατριαρχείων προς τους Προκαθημένους των οποίων θα έπρεπε να αποσταλούν από τον Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο  μηνύματα υποστήριξης και συμπαθείας, όπως έκαμε με τον Πατριάρχη Αντιοχείας πρόσφατα, για να μην κατηγορηθεί για εκδηλώσεις παπικής νοοτροπίας, με ανακοινωθέντα του τύπου urbi et orbi. Επί πλέον στο Ανακοινωθέν επιδεικνύεται  άγνοια  της  χαώδους διαφοράς που υπάρχει στην προς τον πλησίον αγάπη, μεταξύ του χριστιανισμού και του ισλαμισμού.- 

Δημοσίευση σχολίου

2Σχόλια
  1. Φτιάξατε λίγους μιναρέδες ακόμη
    στην μέση της Αθήνας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΤΟ ΙΣΛΑΜ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΜΟΡΦΩΤΟΥΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΘΡΗΣΚΕΙΑ.

    ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
Δημοσίευση σχολίου