Δεν θέλουν αντιπαράθεση

Να αποφευχθεί ένα μπρα ντε φερ με την τρόικα και να κινηθεί η κυβέρνηση σε μια «βάση ειλικρίνειας και ρεαλισμού», αποφάσισαν οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι κατά την ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε αργά χθες το απόγευμα στην πρωθυπουργική κατοικία, στην Κηφισιά. Η σύσκεψη των τριών αρχηγών θα επαναληφθεί αύριο, αλλά ήδη από χθες έχουν οριστικοποιηθεί οι βασικοί άξονες στους οποίους θα κινηθεί η νέα κυβέρνηση, τόσο κατά τις προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή όσο και απέναντι στους εκπροσώπους της τρόικας...


Σύμφωνα με πληροφορίες, και οι τρεις αρχηγοί συμφώνησαν η κυβέρνηση να ακολουθήσει τη γραμμή «πρώτα φέρνουμε αποτελέσματα και κατόπιν προβάλλουμε αιτήματα» και να αποφύγει μια αντιπαράθεση με τους δανειστές και ιδίως την Ευρώπη για άμεσες ανατροπές στη δανειακή σύμβαση, καθώς και για άμεση επέκταση της πρόσφατης απόφασης της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών σε Ιταλία και Ισπανία, προκειμένου να καλύψει και τις ελληνικές τράπεζες.


Κατά τις ίδιες πηγές, αποφασίστηκε η κυβέρνηση να παρουσιάσει στη Βουλή (η διαδικασία για την ψήφο εμπιστοσύνης αναμένεται να ξεκινήσει την Παρασκευή και να ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Κυριακής) ένα πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει μεν άμεσους στόχους, αλλά που ο βασικός κορμός του θα έχει ορίζοντα τετραετίας. Η βασική επιδίωξη είναι οι τρεις εταίροι να στείλουν το μήνυμα, εντός και εκτός συνόρων, ότι η κυβέρνηση συνεργασίας είναι μακράς πνοής και, παράλληλα, να καταστήσουν σαφές ότι ανάλογα με την επιτυχία σε επιμέρους κυβερνητικούς στόχους θα επιδιώκεται και η αλλαγή σε επιμέρους σημεία της δανειακής σύμβασης.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι συναποδέχονται να μην υπάρξουν νέες φορολογικές επιβαρύνσεις, νέες οριζόντιες περικοπές σε μισθούς ή συντάξεις, αλλά ούτε και απολύσεις δημοσίων υπάλληλων - και αυτές φαίνεται ότι είναι οι κόκκινες γραμμές που θα μπουν ευθύς εξαρχής απέναντι στο Μνημόνιο.


Σε αντιστάθμισμα, δεσμεύονται να τρέξει άμεσα ένα γενναίο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και συγχωνεύσεων φορέων του Δημοσίου. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι κατά τη χθεσινή συζήτηση οριστικοποιήθηκε το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων και των συγχωνεύσεων ή καταργήσεων δημόσιων υπηρεσιών να αρχίσει να υλοποιείται εντός του Αυγούστου. Στην αυριανή, νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών είναι πιθανό, μάλιστα, να κλειδώσει και λίστα με τους οργανισμούς και τους φορείς του Δημοσίου που θα βρεθούν στην αφετηρία του σχεδίου.


Είναι προφανές ότι οι χθεσινές αποφάσεις αλλάζουν και το πλάνο μιας άμεσης αναθεώρησης του Μνημονίου, αλλά στο κυβερνητικό επιτελείο ευελπιστούν ότι από τη στιγμή που η νέα κυβέρνηση θα έχει δώσει θετικό δείγμα γραφής θα μπορέσει να προωθήσει αποτελεσματικά το βασικό θέμα για επιμήκυνση του χρόνου προσαρμογής (για ένα ή δύο χρόνια), αλλά και να διαπραγματευθεί ουσιαστικές αλλαγές στη σύμβαση. «Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε σε μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές και να πετύχουμε τους στόχους μας», ήταν η αναφορά του Πρωθυπουργού, με την οποία θα υποδεχθεί και τους εκπροσώπους της τρόικας, πιθανότατα το απόγευμα του Σαββάτου.


Στο πλαίσιο αυτό κρίθηκε σκόπιμο να μην τεθεί στην παρούσα φάση ούτε το ζήτημα της διαγραφής από το χρέος των 50 δισ. ευρώ που θα διατεθούν για τη στήριξη των τραπεζών, αφού τονίστηκε ότι μπορεί να μετατραπεί σε μπούμερανγκ. Οπως συναποδέχθηκαν οι τρεις αρχηγοί, η τρόικα θα πρέπει στον νέο έλεγχό της να λάβει «συγκεκριμένα στοιχεία που δεν θα αμφισβητηθούν και δεσμεύσεις που θα δει να υλοποιούνται άμεσα», ώστε με τη σειρά της να ανοίξει τον δρόμο για αλλαγές στο Μνημόνιο.



Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ