Οι Ισπανοί διαδηλώνουν σε 80 πόλεις κατά του... ληστή Ραχόι

4
Οι Ισπανοί καλούνται από τα συνδικάτα να βγουν απόψε στους δρόμους σ' όλη τη χώρα για να πουν "όχι" στο νέο πρόγραμμα λιτότητας της κυβέρνησης, στην αύξηση του ΦΠΑ, στις δημοσιονομικές περικοπές που πλήττουν τους δημόσιους υπαλλήλους και τους ανέργους...


«Ψηλά τα χέρια, γίνεται ληστεία» είναι το σύνθημα των διαδηλώσεων, αυθόρμητων ή οργανωμένων, που πολλαπλασιάζονται μετά την ανακοίνωση, στις 11 Ιουλίου, αυτού του προγράμματος που έχει στόχο την εξοικονόμηση 65 δισ. ευρώ.

Η οργή των Ισπανών, οι οποίοι έχουν ήδη υποβληθεί σε βαριές θυσίες και ασφυκτιούν από μια ανεργία-ρεκόρ που φτάνει σχεδόν το 25%, αυξήθηκε μπροστά σ' αυτά τα νέα μέτρα.

«Τα μέτρα αυτά δεν θα κάνουν την κατανάλωση να ανακάμψει, δεν θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και πλήττουν αυτούς που, όπως εμείς, η κατάστασή τους είναι λίγο πιο σταθερή και θα μπορούσαν να βοηθήσουν την κατανάλωση», συνοψίζει η Ινιές Κορνίντε, 44 χρόνων, υπάλληλος στο υπουργείο Δικαιοσύνης που διαδήλωνε αυτή την εβδομάδα μπροστά από το υπουργείο Οικονομικών στη Μαδρίτη.

Η δεξιά κυβέρνηση επιδιώκει μ' αυτό τον τρόπο να ανορθώσει τα δημόσια οικονομικά: ο προϋπολογισμός λιτότητας του 2012, με περικοπές 27,3 δισεκ. ευρώ, δεν ήταν αρκετός και η Ισπανία είδε να της επιβάλλονται από τις Βρυξέλλες δρακόντειοι όροι, σε αντάλλαγμα για τη στήριξη των τραπεζών της και μια προθεσμία ως το 2014 για να επαναφέρει το δημοσιονομικό έλλειμμά της κάτω από το 3%.

Τη φορά αυτή θα πληρώσει ολόκληρη η χώρα: υπαναχωρώντας στις υποσχέσεις του, ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι αποφάσισε μια αύξηση του ΦΠΑ, από την οποία θα εισπραχθούν 22 δισ. ευρώ ως το 2014.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι έχουν ήδη δει το μισθό τους να μειώνεται κατά 5% το 2010 και μετά να παγώνει, χάνουν το 2012 το δώρο Χριστουγέννων, που αντιστοιχεί στο 7% του μισθού. Και οι νέοι άνεργοι θα δουν τα επιδόματά τους να μειώνονται έπειτα από έξι μήνες.

Τα μέτρα αυτά υπάρχει κίνδυνος να εντείνουν την υποχώρηση της ισπανικής οικονομίας, η οποία βρίσκεται ήδη σε ύφεση και αναμένεται να υποχωρήσει φέτος κατά 1,7% του ΑΕΠ.

Ανταποκρινόμενοι στις εκκλήσεις των συνδικάτων ή των "αγανακτισμένων" ή ενημερωμένοι από τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, οι Ισπανοί συγκεντρώνονται καθημερινά από τις 11 Ιουλίου, σχηματίζοντας ένα δάσος από μικρά πανό που έχουν μόνο τη λέξη "όχι" και ένα ψαλίδι.

Οι υπάλληλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης φορούν κίτρινα μπλουζάκια, πράσινα αυτοί του υπουργείου Παιδείας και λευκές μπλούζες οι νοσηλεύτριες. Οι αστυνομικοί φορούν μαύρα πουκάμισα και οι πυροσβέστες κάσκες.

«Ήδη μείωσαν το μισθό μας κατά 5%, επιπλέον υφιστάμεθα τα ίδια μέτρα με τους άλλους, με την αύξηση του ΦΠΑ και τους άλλους φόρους. Και επίσης μας κόβουν ημέρες διακοπών. Δεν αντέχουμε άλλο, φτάνουμε στα όριά μας», λέει ένας 35χρονος δημοτικός αστυνομικός, ο Αντρές Φερνάντες.

Οι αστυνομικοί «έχουν φτάσει στα όριά τους, απογοητευμένοι από μια κυβέρνηση που πλήττει θανάσιμα την οικογενειακή οικονομία τους», υπογραμμίζει εξάλλου το συνδικάτο των αστυνομικών CEP σε ανοικτή επιστολή που απηύθυνε χθες Τετάρτη στον Μαριάνο Ραχόι.

"Θα πάω να διαδηλώσω διότι είναι άδικο, δεν είμαι συνδικαλισμένη, αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητο για να βγει κανείς στο δρόμο", προσθέτει η Τερέσα, η οποία όπως και πολλοί άλλοι αρνείται να πει το επίθετό της φοβούμενη κυρώσεις.

«Η κυβέρνηση δεν θα κάνει πίσω. Οι διαδηλωτές θα είναι ολοένα και περισσότεροι», υπόσχεται η Άνχελες, μια άλλη δημόσια υπάλληλος 55 ετών.

Με σύνθημα «Θέλουν να ερημώσουν τη χώρα. Πρέπει να το εμποδίσουμε. Είμαστε περισσότεροι απ' αυτούς», τα συνδικάτα καλούν σε διαδηλώσεις σε 80 πόλεις. Έχουν προειδοποιήσει πως μια γενική απεργία -η προηγούμενη έγινε στις 29 Μαρτίου- θα είναι "αναπόφευκτη" αν η κυβέρνηση δεν επανεξετάσει τα μέτρα.

Πηγή: ΑΜΝΑ

Δημοσίευση σχολίου

4Σχόλια
  1. TA ΔIKA MAΣ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΤΙ ΚΑΝΟΥΝ ;
    ΗΛΙΑΖΟΝΤΑΙ,ΞΥΝΩΝΤΑΙ ΛΗ ΜΕΤΡΟΥΝ ΤΙΣ ΜΙΖΕΣ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οταν η καπιταλιστική σκλαβιά ντύνεται τη μάσκα της δημοκρατίας ...

    ... τότε την αντίσταση την ονομάζουν ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

    ΚΑΤΩ ΟΙ ΤΡΟΜΟΝΟΜΟΙ ΤΗΣ ΦΑΣΙΣΤΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΕΣ ΑΝΑΡΧΙΚΟΥΣ
    ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ




    ΤΟ ΠΑΘΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΤΕΡΙΑ
    ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΕΡΟ
    ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΚΕΛΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έλληνα φορολογούμενε, τα λεφτά σου πιάνουν τόπο.

    Επίδοξε αυτόχειρα, ΜΗΝ αυτοκτονήσεις πριν διαβάσεις το κείμενο της Αφρα Αλ Σαλεχ που πληρώνεις με τους φόρους σου.

    Είναι σίγουρο ότι θα σώσεις την ζωή σου και θα αρχίσεις το κυνήγι……της άγριας πεταλούδας εννοούμε ε;

    Μην πάει ο νους σας στο αιμοβόρικο.
    Ο τεράστιος πολιτικός νους που κρύβεται πίσω από το αθώο προσωπάκι μιας ενζενύ ξανασπάει τη σιωπή του.

    Η Αφροδίτη Αλ Σαλέχ, που από πρώην αποτυχημένη ηθοποιός πηδώντας τρια τρια τα σκαλιά της Πασοκικής καταξίωσης έφτασε να γίνει “σύμβουλος” του Γιωργάκη αλλά και του γίγαντα της πολιτικής, του Σπύρου του Βούγια, έσπασε και πάλι της σιωπή της.
    Αυτή τη φορά για να αναφερθεί στο φλέγον θέμα των καθημερινών αυτοκτονιών απελπισμένων Ελλήνων.
    Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η μεγίστη κοινωνική αναλυτής, οι αυτόχειρες δεν είναι καθημερινοί άνθρωποι που φτάνουν στα όρια της απελπισίας, αλλά απλώς ψυχοπαθολογικές περιπτώσεις σε λανθάνουσα κατάσταση, που με μια “συγκυριακή αφορμή” (ΔΝΤ) ή και από “μόδα” (!!!) …πηδάνε από τα μπαλκόνια.

    Επίσης η κυρία Αλ Σαλεχ “δεν ξέρει” αν οι αυτοκτονίες αυξήθηκαν: “Ίσως ναι, ίσως και όχι” γράφει με την βαθιά σκεπτόμενη πένα της.

    Αυτό όμως δεν της απαγορεύει να κατακεραυνώνει την δημοσιότητα που παίρνουν η οποία, σύμφωνα με την βαθιά προοδεφτικιά συνείδησή της,
    θα πρέπει να απαγορευτούν …..δια νόμου.
    Δηλαδή, κατά την κυρία Αλ Σαλέχ, τη στιγμή που οι Έλληνες πέφτουν σαν τις μύγες, η επικαιρότητα θα πρέπει να ασχολείται π.χ. με τις ομιλίες του ΓΑΠ στα διεθνή συμπόσια. Δια νόμου.
    Τέλος, σε ένα παραλληλισμό που μόνο η Αφροδίτη θα μπορούσε να σκεφτεί, παρομοιάζει τους Έλληνες αυτόχειρες με την …..Τζιχάντ και τους καμικάζι. (!!!!)

    - Όποιος επιθυμεί να διασκεδάσει το πόνημα της “συμβούλου” του ΓΑΠ, (και βεβαίως να καταλάβει πως φτάσαμε ως εδώ) μπορεί να το βρει (που αλλού) στο site του αγωνιστή του Κολωνανιώτικου Σοσιαλισμού, του Σταύρακα του Θεοδωράκη: http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.8emata&id=16889

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. να ρθουν εδω οι ισπανοι να δουν μειωσεισ πανω απο 50% και να θαυμασουν λαο ανθεκτικο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
Δημοσίευση σχολίου