Στουρνάρας: Τελευταίος των Μοϊκανών

Γράφει ο Τάκης Μίχας

Η ανάληψη του υπουργείου οικονομικών από τον Γιάννη Στουρνάρα αντιπροσωπεύει την τελευταία προσπάθεια της πολιτικής ελίτ του τόπου να προσπαθήσει να λύσει την οικονομική κρίση εντός του ευρώ.

Στα θετικά του νέου υπουργού των οικονομικών είναι ότι  είναι ένθερμος οπαδός των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων καθώς και της κατάργησης των............
συντεχνιακών προνομίων που στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό και οδηγούν σε ύφεση την οικονομία.

Στα αρνητικά του είναι η «τυφλή» ταύτιση του με το ευρώ και η αδυναμία του να κατανοήσει τον τρομερά αρνητικά ρόλο που έπαιξε για την ανταγωνιστικότητα της χώρας το «κλείδωμα» των ισοτιμιών που αντιπροσώπευε η ένταξη της Ελλάδας στην ευρωζώνη.


Πιστεύω ότι ακόμα και αν είχαν γίνει όλες οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις την περασμένη δεκαετία -ακόμα δηλαδή και αν η γιαγιά μου είχε ρόδες-η Ελλάδα θα συνέχιζε να πάσχει από έλλειψη ανταγωνιστικότητας και να συσσωρεύει ελλείμματα και χρέη (αν και όχι φυσικά στα σημερινά στρατοσφαιρικά επίπεδα)


Ο νέος υπουργός Οικονομικών θα αντιμετωπίσει ένα επιπλέον πρόβλημα στις προσπάθειες του να βγάλει την χώρα από την ύφεση: Το γεγονός ότι οι αγορές σε ολοένα μεγαλύτερο βαθμό προεξοφλούν την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη κάτι πού οπωσδήποτε επηρεάζει τις αποφάσεις των ξένων επενδυτών να μεταφέρουν κεφάλαια στην Ελλάδα. Μέχρι τώρα τα αντικίνητρα για ξένες επενδύσεις ήταν η χαμηλή παραγωγικότητα, η κρατική γραφειοκρατία, η έλλειψη θεσμών, η διαφθορά, το ΠΑΜΕ, οι «τοπικές κοινωνίες» κλπ. Σήμερα στα προαναφερθέντα έρχεται να προστεθεί και το τεράστιο αντικίνητρο της συναλλαγματικής αβεβαιότητας το οποίο δεν πρόκειται να εξαλειφθεί όσα ξόρκια και αν κάνουν οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών.  


Αν  αποτύχει και ο κ.Στουρνάρας -όπως άλλωστε συνέβη με τους προκατόχους του -τότε πλέον η πορεία για την έξοδο από το ευρώ θα είναι μονόδρομος. Και δυστυχώς στο βαθμό που σήμερα δεν υπάρχει κανένας φιλελεύθερος πολιτικός φορέας που να έχει επεξεργασθεί θεωρητικά τα σενάρια μιας συντεταγμένης εξόδου από την ευρωζώνη, αυτή θα γίνει με χαοτικό τρόπο, υπό την ηγεσία των εθνικομπολσεβίκων και θα προκαλέσει τέτοιες πληγές στην χώρα που θα χρειασθούν πολλά μα πάρα πολλά έτη για να επουλωθούν.


Γι όλους λοιπόν του παραπάνω λόγους ας ευχηθούμε στον Γ.Στουρνάρα κάθε  επιτυχία στο δύσκολο έργο του.