Οι χρησμοί της Πυθίας

αντι-γράφει ο Κώστας

Τελικά πρέπει να το παραδεχθούμε. Ποιο επικίνδυνη και από την βλακεία είναι η πολιτική. Εντελώς όμως καταστροφικός είναι ο συνδυασμός και των δύο. Μπορεί να ανατρέψει τα πάντα, ακόμα και φυσικά φαινόμενα, τα οποία, στην Λαϊκή φιλοσοφία, έχουν πάρει το ίδιο ακλόνητες και μεταφυσικές διαστάσεις. Λέμε π.χ. για κάποιον ότι “έκανε μια τρύπα στο............
νερό” και εννοούμε, με απόλυτο τρόπο, ότι προσπάθησε να κάνει κάτι πολύ δύσκολο, ή δυσανάλογο των ικανοτήτων του ή των δυνατοτήτων του, χωρίς να τα καταφέρει.

Ε' λοιπόν, μετά τις τελευταίες εκλογές, αυτός ο κανόνας δεν ισχύει έτσι ή ακριβώς έτσι. Τώρα μπορούμε να λέμε, ότι κάποιοι “έκαναν μια τρύπα στο νερό” και να εννοούμε ότι ψήφισαν και βγήκε πρωθυπουργός ο Σαμαράς, χωρίς όμως να αλλάζει και το τελικό αποτέλεσμα. Απλώς μεταξύ της προσπάθειας για το “άνοιγμα της τρύπας” και του μηδενικού αποτελέσματος μεσολαβεί άλλο ένα στάδιο. Η πρωθυπουργία Σαμαρά.

Με την ίδια συλλογιστική σειρά, στο ενδιάμεσο στάδιο, θα μπορούσαμε, κάποτε, να αντικαταστήσουμε το όνομα Σαμαράς με κάποιο άλλο όνομα, όπως π.χ. Τσίπρας, Βενιζέλος,κ.α., χωρίς, φυσικά και εδώ, να αλλάζει και το τελικό μηδενικό αποτέλεσμα. Συνδυασμός βλακείας και πολιτικής, ένεκα!!