«Μύλος» με τους συμψηφισμούς, τα ομόλογα και τα …εφάπαξ

Η λύση «φοριέται» πολύ το τελευταίο διάστημα και συστήνεται δια πάσαν νόσον. Ο λόγος αφορά σε αυτή του συμψηφισμού διαφόρων απαιτήσεων που έχει το δημόσιο από πολίτες με τις απαιτήσεις των ιδιωτών απέναντι στο κράτος. Τελευταίο κρούσμα; Αυτό του εφάπαξ.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο υπουργείο Εργασίας μελετούν τον ενδεχόμενο να προτείνουν σε όλους όσους δικαιούνται εφάπαξ, επειδή δεν υπάρχει ενδεχόμενο να το λάβουν εις ολόκληρον, να δεχθούν μια ρύθμιση με την οποία θα .........
συμψηφίζονται οι όποιες υποχρεώσεις έχουν απέναντι στο δημόσιο. Κι έτσι, υποτίθεται, να μείνουν όλοι ικανοποιημένοι.
Προς το παρόν, η πρόταση δεν έχει διατυπωθεί επισήμως, αλλά μόνο σε επίπεδο διαρροών δημοσιοποιείται, για να μετρήσει αντιδράσεις. Όπως όμως διευκρινίζεται από το οικονομικό επιτελείο, «στην πραγματικότητα έχει τη μορφή του take it or leave it», ιδιαίτερα από τη στιγμή που δεν υπάρχουν διαθέσιμα τα αναγκαία αποθεματικά για να πληρωθούν προσεχώς τα εφάπαξ. Κι από τη στιγμή, που η τρόικα πιέζει για την κατάργηση τους.
Για την ιστορία, πάντως και όχι μόνο θα πρέπει να αναφερθεί ότι μια ανάλογη λύση, του συμψηφισμού πάντα, προτείνεται κατά πάσα πιθανότητα και στους ιδιώτες ομολογιούχους οι οποίοι είδαν τους τίτλους που είχαν στα χαρτοφυλάκια τους να «κουρεύονται» έως και κατά 75%. Επειδή λεφτά για να τους αποζημιώσουν δεν υπάρχουν, το πιθανότερο ενδεχόμενο είναι να τους προτείνουν – κι αυτούς – συμψηφισμό με υποχρεώσεις τους προς το δημόσιο.
Το θέμα είναι όμως τι θα γίνει με κάποιον που και εφάπαξ έχει λαμβάνειν και τα λεφτά του έχασε στα ομόλογα. Ή τι θα γίνει με κάποιον που έχει λαμβάνειν αλλά δεν έχει υποχρεώσεις προς το δημόσιο. Ή με όποιον τέλος πάντων δεν συμφωνεί με αυτή τη λύση. Προς το παρόν, απαντήσεις σε αυτά τα ενδεχόμενα δεν υπάρχουν.