Οι απαιτήσεις των Ευρωπαίων δεν έχουν τελειωμό


Από το υπουργείο Οικονομικών αλλά και από το Μέγαρο Μαξίμου μεταδίδεται ανησυχία μήπως οι εταίροι θέσουν θέμα αποδυνάμωσης των δύο μεγάλων κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, παρά τα πρώτα θετικά μηνύματα που έφτασαν στην Αθήνα από το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες. Στους ευρωπαίους αξιωματούχους υπάρχει η αίσθηση ότι στην Ελλάδα δεν έχουν........
συνομιλητή καθώς η κυβέρνηση συνεργασίας έχει συγκεκριμένο σκοπό και προορισμό ενώ στο ΠαΣοΚ και στη ΝΔ συντελούνται αλλαγές που προκαλούν αβεβαιότητες.

Τόσο από το Μέγαρο Μαξίμου όσο και από τις ηγεσίες του ΠαΣοΚ και της ΝΔ, καταβάλλεται προσπάθεια να φανεί ότι η ελληνική Βουλή έκανε μια ευρωπαϊκή επιλογή, να μείνει η χώρα εντός ευρώ, και επισημαίνουν ότι τόσο ο πολιτικός κόσμος όσο και ο λαός έδειξε την αποφασιστικότητα του για την υλοποίηση της συμφωνίας. Ειδικά για τα δύο μεγάλα κόμματα, υπάρχει η εκτίμηση ότι έπειτα από το ξεκαθάρισμα της Κυριακής και τις διαγραφές ενδεχομένως να δείξουν μεγαλύτερη σταθερότητα και υπευθυνότητα στην τήρηση των δεσμεύσεων. Πάντως, στο προηγούμενο Eurogroup οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης διευκρίνησαν ότι θα παρακολουθήσουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τη ψήφο της ΝΔ δείχνοντας πόσο στενά παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Ρόλο θα παίξουν και οι καταστροφές και οι λεηλασίες στην Αθήνα, όπου πέρα από τη βία, υπήρξε μια πολύ μαζική διαδήλωση.

Οι επόμενες τρεις εβδομάδες, είναι τόσο απαιτητικές με τόσο ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα ώστε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Π. Καψής τις χαρακτήρισε «διαβολοβδομάδες». Τις επόμενες ημέρες πρέπει να αρχίσει η διαδικασία ανταλλαγής ομολόγων στο πλαίσιο του PSI -η πρόσκληση προς τους κατόχους ομολόγων ενδεχομένως να γίνει την Πέμπτη- αλλά και να ξεκινήσει η εφαρμογή των μέτρων που ψηφίστηκαν στη Βουλή. Για την υλοποίηση της συμφωνίας απαιτούνται εκατοντάδες δράσεις και σφικτός συντονισμός των διαφόρων υπουργείων και υπηρεσίων. Παράλληλα, κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι θα πρέπει πέρα από την εφαρμογή του μνημονίου να σχεδιαστούν και άλλες παρεμβάσεις με στόχο να αποφο


Αν σας αρέσουν οι ......καφέδες μας και θέλετε να μαθαίνετε έγκαιρα και έγκυρα όσα συμβαίνουν γύρω μας, κάντε like στην σελίδα του καφενείου μας πατώντας εδώ.