Ο ΣΩΖΩΝ ΕΑΥΤΟΝ ΣΩΘΗΤΩ

Γράφει ο Πέτρος Τρουπιώτης


Την ώρα που ο Γιώργος Παπανδρέου , έπινε φρέσκο χυμό πράσινης καρύδας στο πολυτελές ξενοδοχείο “Intercontinental Real Hotel and Tower Club” στην πρωτεύουσα της Κόστα ΡΙΚo, Σαν Χoσε, στην Αθήνα , η κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ είχε φτάσει στο σημείο μηδέν. Και όχι μόνον αυτό, αλλά το όλο ........κλίμα που υπάρχει έγινε σαφές ακόμα και στην Βουλή , όπου οι βουλευτές του κινήματος , ψήφιζαν κυριολεκτικά ο καθένας ότι ήθελε, ενώ ο Πρόεδρος του σώματος Φ. Πετσένιος , προσπαθούσε να ελέγξει την κατάσταση συγκρουόμενος με υπουργούς, οι όποιοι επιζητούν να πάρουν την θέση του φίλου του, Γ Παπανδρέου.
      Και η πραγματικότητα είναι πως στο ΠΑΣΟΚ αυτή την στιγμή κυριολεκτικά « χάνει η μανά το παιδί και το παιδί την μανά   Συμμαχίες αλλάζουν συνεχώς, θέσεις και απόψεις διαφοροποιούνται , σχεδιασμοί και στόχοι αναπροσαρμόζονται.
      Η κατάσταση λοιπόν τείνει να γίνει ανεξέλεγκτη και σε αυτό συμβάλει καθοριστικά η στάση του Γ Παπανδρέου , ο όποιος όχι μόνον δεν ξεκαθαρίζει την κατάσταση και την δική του τακτική , αλλά τα αφήνει όλα ανοιχτό, μη ελέγχοντας πια τίποτε.
 Έτσι, στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ αυτή την στιγμή λειτουργούν διάφορα κέντρα αποφάσεων.
 Κάποια έχουν να κάνουν  με υποψηφίους αρχηγούς οι όποιοι και σχεδιάζουν με βάσει τις δίκες τους προτεραιότητες και κινούνται με δικό τους ορίζοντα και κατεύθυνση. Έτσι και οι κινήσεις των συνεργατών τους βρίσκονται σε αυτό το κλίμα . Δηλαδή κινούνται με στόχο την προβολή και ενίσχυση του εκλεκτού υποψήφιου τους και εάν είναι δυνατόν την μείωση των αντίπαλων του.
 Αυτό εξάλλου συνέβη χαρακτηριστικά την περασμένη Τρίτη στην ψηφοφορία στην Βουλή για τα άρθρα του πολυνομοσχεδίου, όπου ο Α Λοβέρδος υπέστη δεινή ήττα και στραπατσαρίστηκε από τους εσωκομματικούς του αντίπαλους.
 Αλλά κέντρα έχουν να κάνουν με το αύριο. Με τι ποιο θα είναι δηλαδή το πολιτικό περιβάλλον στην χωρά αλλά και στον χώρο της κεντροαριστεράς την επόμενη μετά τις εκλογές μέρα. Και αυτό γιατί πολλοί από τους σημερινούς βουλευτές αλλά και στελέχη του κινήματος, βλέπουν την επόμενή μέρα να βρίσκει το ΠΑΣΟΚ σε βαθιά κρίση , που μπορεί να το οδηγήσει και στην διάλυση. Έτσι σχεδιάζουν από τώρα τις κινήσεις τους και προετοιμάζουν τις γέφυρες τους, ώστε να βρεθούν σε καλή θέση την στιγμή της κρίσης.
  Τέλος υπάρχει και  ένας μεγάλος αριθμός βουλευτών που αντιμετωπίζει πια το φάσμα της μη επανεκλογής. Και αυτό είναι σαφές ότι αλλάζει όλα τα δεδομένα και απελευθερώνει ουσιαστικά τους πολιτικούς αυτούς οι όποιοι όχι μόνον δεν δεσμεύονται από γραμμές και κατευθύνσεις αλλά αντίθετα κινούνται πια αυτόνομα με βάσει δικούς τους σχεδιασμούς που έχουν να κάνουν με το προσωπικό επαγγελματικό τους αύριο.
  Έτσι, φαίνεται πως οι προσπάθειες του κ Παπανδρέου , να βάλει μια τάξη στην κοινοβουλευτική ομάδα του κινήματος μάλλον λειτουργούν σε αντίθετη κατεύθυνση.
 Γιατί πολλοί στο κίνημα, ανάμεσα τους και το σύνολο των δελφίνων , δεν είδαν με καθόλου καλό μάτι την προσπάθεια του να δείξει ότι αυτός ελέγχει το σύστημα , κάτι που ήθελε να δείξει με τις συνεργασίες χθες , με τον Πρόεδρο της Βουλής και τους υπεύθυνους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
 Η κατάσταση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα , είναι μη αναστρέψιμη , λέει μέλος της κυβέρνησης, υπενθυμίζοντας πως ακόμα και την εποχή που ο Γ Παπανδρέου είχε ακόμα τα χαρτιά στα χεριά του, ήταν δηλαδή πρωθυπουργός, δεν μπορούσε να ελέγξει τους βουλευτές. Τώρα πια…
   Μάλιστα η πληροφορία , ότι ο πρώην πρωθυπουργός, πρότεινε στην τελευταία σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών να ισχύσει η λίστα στις επόμενες εκλογές, δημιούργησε νέες εντάσεις ακόμα και ανάμεσα σε όσους βουλευτές ελπίζουν σε επανεκλογή τους, γιατί τους άφησε την υποψία πως ‘o Γιώργος θέλει πάλι να βολέψει τους δικούς τους”. Μάλιστα οι περισσότεροι δηλώνουν πως μια τέτοια ρύθμιση δεν πρόκειται με τίποτε να περάσει από την Βουλή.

   -----------------------------------------------------------------------------------------------------
                     Κορύφωση των επιθέσεων κατά Σημιτη- Χρυσοχοίδη
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Κώστας Σημίτης και Μιχάλης χρυσοχοιδης αποτελούν  τους στόχους των συνεργατών του πρώην πρωθυπουργού. Ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία της ‘ μαύρης προπαγάνδας”  κατά και  των δυο. Μάλιστα η επίθεση έγινε πια και επίσημα δια στόματος του κ Μπεγλίτη εκπροσώπου του Γ Παπανδρέου, δίνοντας έτσι και το μήνυμα σε όσους υποστηρίζουν τον πρώην πρωθυπουργό ότι μπορούν να ξεκινήσουν την επίθεση.
 Μάλιστα , αναμένεται τα επόμενα εικοσιτετράωρα να υπάρξει σχετικό μπαράζ επιθέσεων και αξιώτικων σχολίων και για τους δυο αλλά και ευθεία επίθεση στον Μ Χρυσοχοιδη , στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κινήματος την ερχόμενη Πέμπτη.
 Μάλιστα πληροφορίες λένε ότι τα στελέχη του στενού περιβάλλοντος του κ Παπανδρέου προσπάθησαν να τον πείσουν έκτος της δήλωσης του κ Μπεγλίτη κατά του κ Χρυσοχοιδη να υπάρξουν και σκληρότερες αντιδράσεις. Προτάθηκε μάλιστα ακόμα και η διαγραφή του από την κοινοβουλευτική ομάδα, όμως κάτι τέτοιο θεωρήθηκε ότι θα μπορούσε να πυροδοτήσει ανεξέλεγκτες καταστάσεις που θα οδηγούσαν ακόμα και στην διάσπαση του ΠΑΣΟΚ εδώ και τώρα. Πάρα ταύτα, όλοι περιμένουν ότι θα υπάρξει και άλλη αντίδραση από πλευράς Παπανδρέου για τον κ Χρυσοχοϊκή, είτε με προσωπική απαξιώτική δήλωση είτε ακόμα και με πρόταση για απομάκρυνση του από την κυβέρνηση . Μόνον που οποιαδήποτε τέτοια κίνηση μπορεί να ανοίξει ξαφνικά τους ασκούς του Αιόλου , που κάτι δεν φαίνεται να επιθυμεί κάνεις αυτό το διάστημα στο ΠΑΣΟΚ