Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Ο φόβος οδηγεί τους Έλληνες να αδειάσουν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς

Το μασούρι στο σπίτι γίνεται ξανά της μόδας για τους Έλληνες...
Αδειάζουν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς υπό το φόβο και την αβεβαιότητα που κυριαρχεί.
Ο φόβος ότι η Ελλάδα θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει το ευρώ και οι συνεχείς φόροι ωθούν τους Έλληνες αδειάζουν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.
Η ενέργεια αυτή, όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα του Spiegel, αναγκάζει τις τράπεζες να περιορίσουν τον δανεισμό τους και να χειροτερέψουν την ύφεση.
Στο άρθρο παρατίθεται και δήλωση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας για το μέγεθος της απόσυρης, με τις καταθέσεις να έχουν μειωθεί κατά 13 με 14 δισεκατομμύρια ευρώ μόνο στο διάστημα Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου και συνέχισε να μειώνεται με μεγάλους ρυθμούς στο πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου...

Η εκροή κεφαλαίων από τους ελληνικούς τραπεζικούς λογαριασμούς έχει επιταχυνθεί ραγδαία, με τους αριθμούς να μιλάνε από μόνοι τους.
Στις αρχές του 2010, οι οικονομίες και οι προθεσμιακές καταθέσεις των νοικοκυριών ανέρχονταν σε 237,7 δισεκατομμύρια.
Η επιδρομή των καταθετών στους προσωπικούς τους λογαριασμούς πηγάζει από τη βαθιά αβεβαιότητα που κορυφώθηκε στις αρχές Νοεμβρίου, κατά τη διάρκεια δηλαδή της πολιτικής αναταραχής που ακολούθησε μετά την ανακοίνωση δημοψηφίσματος από τον τέως πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου.
Μετά την παραίτηση του Γιώργου Παπανδρέου και την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Λουκά Παπαδήμο ανακόπηκε προς στιγμήν το τσουνάμι απόσυρσης καταθέσεων και μειώθηκε ο ρυθμός εκροής τους.
Οι καταθέσεις των ελληνικών νοικοκυριών ανέρχονται σήμερα σε 170 δισεκατομμύρια ευρώ, 30 περίπου τοις εκατό λιγότερα από τις αρχές του 2010, κάτι που έχει καταστροφικό αντίκτυπο στην οικονομία.
Οι περισσότερες οικογένειες ζουν από τις αποταμιεύσεις τους είτε επειδή κάποια μέλη έχουν μείνει άνεργοι, σε μία μάλιστα περίοδο που το ποσοστό ανεργίας ανέρχεται σε 18,4%, είτε επειδή βρέθηκαν αντιμέτωποι με μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις.
Αυτό που συμβαίνει υπό το φόβο της κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος είναι οι πολίτες να παίρνουν στο σπίτι τις οικονομίες τους, ενώ αρκετοί είναι εκείνοι που επιχειρούν να βγάλουν τα κεφάλαιά τους στο εξωτερικό.
Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.