Το Ισραήλ εξετάζει να αναγνωρίσει την γενοκτονία των Αρμενίων

Το ένα πλήγμα μετά το άλλο καλούνται να αντιμετωπίσουν οι διπλωματικοί ταγοί της Τουρκίας καθώς πλέον και ο άλλοτε παραδοσιακός σύμμαχος, το Ισραήλ, ακολουθεί τα χνάρια της Γαλλίας και σχεδιάζει την επίσημη αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τους Οθωμανούς Τούρκους.

Μία επιτροπή του ισραηλινού κοινοβουλίου, σήμερα θα εξετάσει ένα νομοσχέδιο στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και η επίσημη αναγνώριση της 24ης Απριλίου, ως ημέρας μνήμης της σφαγής του αρμενικού λαού.

Δεν είναι ωστόσο η πρώτη φορά που κάνει μία τέτοια κίνηση το Ισραήλ, καθώς και το 2007 είχε γίνει η μελέτη ενός τέτοιου νομοσχεδίου, το οποίο όμως απερρίφθη από το Κοινοβούλιο του Ισραήλ, λόγω των μέχρι τότε καλών σχέσεων των δύο χωρών...


«Είναι χρόνια που επεξεργαζόμαστε αυτό το νομοσχέδιο», είπε η Ζορζέτ Αβακιάν, μέλος της Εθνικής Αρμενικής Επιτροπής της Ιερουσαλήμ, μιλώντας στο δημόσιο ραδιόφωνο. «Ελπίζουμε πως ήρθε η ώρα», πρόσθεσε.

«Επί χρόνια η ισραηλινή κυβέρνηση αρνιόταν να αναγνωρίσει τη γενοκτονία για κυνικούς, στρατηγικούς και οικονομικούς λόγους, που συνδέονταν με τις σχέσεις της με την Τουρκία», είπε η Ζαχάβα Γκαλ-Ον, βουλευτής με το αριστερό κόμμα Μερέτζ, που στηρίζει το νομοσχέδιο.

Η σφαγή περίπου 1,5 εκατομμυρίου Αρμενίων το 1915 αναγνωρίστηκε από τον ΟΗΕ το 1985 ως γενοκτονία, όμως η Τουρκία απορρίπτει κατηγορηματικά αυτό το χαρακτηρισμό κάνοντας λόγο για νεκρούς σε μάχες και για απελάσειςστο πλαίσιο του Α' Παγκοσμίου Πολέμου

Την περασμένη εβδομάδα η Άγκυρα αντέδρασε έντονα όταν το γαλλικό κοινοβούλιο ενέκρινε νόμο με τον οποίο ποινικοποιείται η άρνηση της γενοκτονίας. Η αντίδραση της Άγκυρας μετά την «προσβολή του τουρκικού έθνους» από την Γαλλία, ήταν τἐτοια, που ανεκλήθη ο Τούρκος πρεσβευτής από το Παρίσι, και ανακοινώθηκε η διακοπή κάθε πολιτικοστρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Γαλλίας και Τουρκίας.

Μάλιστα η Τουρκία προσπάθησε να περάσει στην αντεπίθεση εισάγοντας ένα νομοσχέδιο που ποινικοποιεί την άρνηση της «γενοκτονίας» που διέπραξαν οι Γάλλοι στην Αλγερία και στην Ρουάντα.