Μέτρα για την κρίση χρέους ζητά ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας

Ο κ. Νόντα, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Εάν και η Ασία είναι πλέον σε θέση να αντιμετωπίσει καλύτερα τα "εξωτερικά σοκ" λόγω της διαχείρισης της δικής της οικονομικής κρίσης την περίοδο 1997-1998, δεν είναι "άνοση" στα προβλήματα της ΕΕ. Δεν νομίζω ότι η Ασία είναι κατ' ανάγκη ευάλωτη στα εξωτερικά σοκ. Μπορεί να τα απορροφήσει».

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, ανέφερε: «Με δεδομένες τις προσπάθειες να εφαρμοστεί μια ορθόδοξη οικονομική πολιτική, η περιοχή γενικά απολαμβάνει ένα πλεόνασμα στο ισοζύγιο πληρωμών και τα συναλλαγματικά αποθέματα είναι σε υψηλά επίπεδα, έτσι έχει γίνει πιο ανθεκτική στα εξωτερικά σοκ. ούτου λεχθέντος......
, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε αρνητικές συνέπειες εάν δεν μπορέσουμε να οικοδομήσουμε ένα τείχος προστασίας έναντι της Ευρωπαϊκής κρίσης».

Καταλήγοντας, ο Ιάπωνας τόνισε: «Η Ιαπωνία ηγείται των συνομιλιών για το πώς να αποτρέπεται η κρίση και για την θέσπιση περαιτέρω μέτρων για την αποτροπή της κρίσης σε περιφερειακό επίπεδο. Πρέπει να τις ολοκληρώσουμε σύντομα και το πρότεινα στη σύνοδο των χωρών της ASEAN+3» (οι χώρες της Ένωσης των χωρών της Ασίας συν την Κίνα, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα).