Στον Εξαρχο Φθιώτιδας Στα σκαριά νέο Βατοπέδι

Γράφει ο Γεράσιμος Λιόντος

Ο υπουργός Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) Γ. Παπακωνσταντίνου διάλεξε την 9η Νοέμβρη του 2011, μέρα που η προσοχή του κόσμου ήταν στραμμένη στα τσαλιμάκια του Γ. Παπανδρέου για το σχηματισμό κυβέρνησης, προκειμένου να προσφέρει σε αγγλικών συμφερόντων εταιρία ως δώρο το δάσος του Εξάρχου Φθιώτιδας, προκειμένου να το τσιμεντοποιήσει. Το δάσος του Εξάρχου δεν είναι το μοναδικό δώρο που πρόσφερε ο Γ. Παπακωνσταντίνου. Για μερικά από τα υπόλοιπα θα μιλήσουμε σε διπλανές στήλες.
Η συγκεκριμένη εταιρία είναι η «ΛΟΚΡΟΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΠΕ», η οποία πασχίζει από το 2005 να εμφανίσει ένα δάσος 12,5 χιλιάδων στρεμμάτων στο Δημοτικό Διαμέρισμα Εξαρχος του ......
Δήμου Αταλάντης ως γεωργική έκταση ιδιοκτησίας της.
Μέχρι τις 9 Νοέμβρη του 2011, που συζητήθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την έκδοση οικοδομικών αδειών και εισήχθησαν ένα σωρό υπουργικές τροπολογίες, οι προσπάθειες της εταιρίας και των συνεργατών της να πετύχουν αυτούς τους δύο στόχους, που εάν επιτευχθούν θα στραγγίσουν, εκτός των άλλων, την περιοχή και θα προκαλέσουν μεγάλη οικολογική καταστροφή, δεν ευοδόνωνταν. Το αντάλλαγμα που πλασάρει η εταιρία είναι η δημιουργία μερικών εκατοντάδων θέσεων εργασίας, που θα τις χρυσοπληρώσουμε μέσω της δωρεάν επιδότησης που θα δοθεί από τον κρατικό κορβανά.
 
Κατά τη διάρκεια της διαχείρισης της καπιταλιστικής εξουσίας από τη ΝΔ, η εταιρία είχε την αμέριστη βοήθεια των αρμόδιων υπουργών. Σκοπός της, όπως προαναφέραμε, ήταν να αποχαρακτηριστεί η έκταση από δάσος που είναι και να παρουσιαστεί σαν ιδιόκτητη. Οι προσπάθειες απέτυχαν γιατί προσέκρουσαν στη σθεναρή στάση που κράτησαν οι υπηρεσιακοί παράγοντες τόσο σε τοπικό όσο και σε κεντρικό επίπεδο και στη δημοσιότητα που δόθηκε. Απέτυχαν, επίσης,, γιατί τα χαρτιά που παρουσίασαν ήταν και είναι πέτσινα.
 
Από το Γενάρη του 2010 κατέφυγαν στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους προκειμένου να τους βγάλει μια καθ’ υπαγόρευση γνωμοδότηση που θα γινόταν αποδεκτή από τον υπουργό Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Κλιματικής Αλλαγής. Κι αυτή όμως η προσπάθεια δεν ευοδώθηκε. Μέχρι τη στιγμή που γράφεται αυτό το σχόλιο δεν γνωρίζουμε για ποιους λόγους δεν μπόρεσε ούτε το ΝΣΚ να βγάλει θετική γνωμοδότηση για την εταιρία «ΛΟΚΡΟΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΠΕ».
 
Τους τελευταίους μήνες είχαν μπει στο παιχνίδι υψηλόβαθμοι υπηρεσιακοί παράγοντες και Ειδικοί Γραμματείς και Σύμβουλοι, προκειμένου να βοηθήσουν την εταιρία να πετύχει τους δύο πολυπόθητους στόχους, που θα της ανοίξουν το δρόμο για να ξεπατώσει και να στραγγίσει την περιοχή. Εγιναν απανωτές συσκέψεις από τους παράγοντες αυτούς, αλλά και πάλι δεν μπόρεσαν να βοηθήσουν την εταιρία. Γνωρίζουμε ποιοι ήταν αυτοί οι υπηρεσιακοί παράγοντες και εάν χρειαστεί θα δημοσιοποιήσουμε τα ονόματά τους.
Ο Ειδικός Γραμματέας του ΥΠΕΚΑ μπορεί μεν να μην πέτυχε ολοκληρωτικό τον αποχαρακτηρισμό του δάσους του ΕΞΑΡΧΟΥ και την ολοκληρωτική τσιμεντοποίησή του, πέτυχε όμως τη δυνατότητα μερικής τσιμεντοποίησής του, μέσω μιας τροπολογίας (στη σύνταξη της οποίας βοήθησε καταλυτικά), την οποία εισήγαγε ο Γ. Παπακωνσταντίνου στο νομοσχέδιο για την έκδοση των οικοδομικών αδειών ως τροπολογία βουλευτική.
 
Πριν αναφερθούμε στο περιεχόμενο της ντροπολογίας αυτής, που φτιάχνει στα σκαριά ένα νέο Βατοπέδι στον Εξαρχο, να πούμε δυο λόγια για το πώς μεθοδεύθηκε η εισαγωγή των δεκάδων ντροπολογιών. Ολες οι ντροπολογίες είχαν συζητηθεί ως υπουργικές στην αρμόδια επιτροπή της βουλής, στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου για την έκδοση οικοδομικών αδειών, όμως δεν κατατέθηκαν τελικά ως υπουργικές, αλλά ως βουλευτικές, υπογεγραμμένες από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Είναι η πρώτη φορά στα βουλευτικά χρονικά που έγιναν δεκτές τόσες πολλές βουλευτικές τροπολογίες από υπουργούς του ΠΑΣΟΚ. Η διαδικασία που μεθοδεύτηκε θυμίζει τον Χ. Πάχτα, τον πρώην υφυπουργό Οικονομικών που συνέδεσε τ’ όνομά του με το σκάνδαλο του Πόρτο Καρράς. Ο κύριος αυτός είχε βάλει 11 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να υπογράψουν τη γνωστή ντροπολογία και στη συνέχεια την έκανε δεκτή.
 
Αυτή η στάση ήταν τόσο προκλητική για τα χρονικά του αστικού κοινοβουλίου, που εξόργισε ακόμη και τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κ. Καρτάλη, έναν άνθρωπο που έχει συνδέσει τ’ όνομά του με την Αγγελοπουλίνα και τους Ολυμπιακούς Αγώνες και με τον Κ. Σημίτη και το Χρηματιστήριο. Ο Κ. Καρτάλης εξευτέλισε τον Γ. Παπακωνσταντίνου για τη στάση του να εμφανίσει ως βουλευτικές τροπολογίες που είχαν ήδη συζητηθεί. Από την άλλη, βέβαια, και ο Κ. Καρτάλης αποδέχτηκε το περιεχόμενο όλων αυτών των ντροπολογιών και τις ψήφισε όλες!
 
Με την παρ. 3 του άρθρου 51 του νόμου 998/1979 επιτρεπόταν τουριστικά έργα «χαμηλής έντασης και έκτασης» σε συγκεκριμένα δάση και σε ποσοστό μέχρι 10% της έκτασής τους. Επειδή, όμως, ήταν περιορισμένα τα δάση στα οποία μπορούσαν να γίνουν έργα τουριστικής «ανάπτυξης», έπρεπε να γίνει πρώτα πράξη χαρακτηρισμού. Ερχονται όμως τώρα ο Ειδικός Γραμματέας του ΥΠΕΚΑ και ο υπουργός και φτιάχνουν τη φωτογραφική ντροπολογία, με την οποία δίνουν τη δυνατότητα στην εταιρία «ΛΟΚΡΟΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΠΕ» να οικοδομήσει 2.500 στρέμματα δάσους (το 20% των 12,5 χιλιάδων στρεμμάτων της συνολικής έκτασηςτου δάσους). Ιδού η ντροπολογία:
 
«Εάν το δάσος ή η δασική έκταση πρόκειται να εξυπηρετήσει συγχρόνως με τους σκοπούς  της παραγράφου 1 (σ.σ. δηλαδή τουριστικά έργα) και αθλητικές χρήσεις (σ.σ. όπως για παράδειγμα τα γήπεδα γκολφ), το επιτρεπόμενο συνολικό ποσοστό προς δημιουργία των αθλητικών και τουριστικών εγκαταστάσεων δεν μπορεί να υπερβεί το είκοσι τοις εκατό (20%) του δάσους ή της δασικής έκτασης, υπό την προϋπόθεση ότι: α) η συνολική δόμηση δεν υπερβαίνει την προβλεπόμενη στο προηγούμενο εδάφιο, β) τα ανωτέρω δάση και δασικές εκτάσεις καλύπτονται από βλάστηση αειφύλλων ή φυλλοβόλων πλατυφύλλων σε ποσοστό τουλάχιστον 80% και γ) η συνολική προς αξιοποίηση έκταση είναι μεγαλύτερη των 3000 στρεμμάτων».
Τα χαρακτηριστικά των εδαφίων β και γ (είναι εδάφια της παραγράφου 3 του άρθρου 51), που προστέθηκαν με τη ντροπολογία αυτή, περιγράφουν «φωτογραφικά» το δάσος του ΕΞΑΡΧΟΥ. Εάν αυτή η ντροπολογία εφαρμοστεί, θα υπάρξει συνέχεια για το δάσος των 12.500 στρεμμάτων, γιατί τα έργα που θέλει να φτιάξει η εν λόγω εταιρία δεν μπορούν να γίνουν όλα στα 2.500 στρέμματα που της παραχωρούνται σε πρώτη φάση. Τώρα που μπήκε το νερό στ’ αυλάκι, είμαστε σίγουροι ότι σε επόμενη φάση η όποια κυβέρνηση θα ολοκληρώσει την καταστροφή του συγκεκριμένου δάσους.
 
Μπορεί σ’ αυτή τη φάση η τροπολογία να είναι φωτογραφική, εκτιμούμε όμως ότι στο επόμενο χρονικό διάσημα είτε θα επιλεγεί η αφαίρεση των εδαφίων β και γ της παρ. 3 του άρθρου 51, είτε κάποια άλλη φόρμουλα, προκειμένου να «αξιοποιηθούν» τουριστικά  όλα τα δάση, τόσο τα δημόσια όσο και τα ιδιωτικά. Για να συμβεί αυτό στα ιδιωτικά δάση (σημειώνουμε ότι ιδιωτικά δάση δεν υπήρχαν μετά τη δημιουργία του ελληνικού κράτους το 1828, αλλά είναι προϊόν μεταγενέστερων κυβερνητικών αποφάσεων), θα αξιοποιηθεί και η γνωμοδότηση του Β’ Τμήματος του ΝΣΚ, που έκανε δεκτή η Τίνα Μπιρμπίλη μια βδομάδα πριν την απομάκρυνσή της από την κυβέρνηση Παπανδρέου. Σύμφωνα μ’ αυτή τη γνωμοδότηση μπορούν να χτιστούν  ξενοδοχεία και στα ιδιωτικά δάση.
 
Περιττεύει να σημειώσουμε ότι δεν πρέπει να επιτρέψουμε να ολοκληρωθεί το δεύτερο Βατοπέδι στον Εξαρχο του Δήμου Αταλάντης.