Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Καταρρέει το νέο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας;

Θεωρούν δηλαδή πως πλέον είναι μικρό το κούρεμα κατά 21% στα ελληνικά ομόλογα, που μάλιστα είναι σε εξέλιξη, και για αυτό απαιτούν μεγαλύτερο.

Η αιτιολογία τους είναι πως έχει χειροτερέψει το οικονομικό κλίμα και πως η υφιστάμενη συμφωνία ευνοεί μόνο τις τράπεζες.
Αντίθετοι με αυτά τα σχέδια είναι οι Γάλλοι και οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ γιατί φοβούνται πως τυχόν μεγαλύτερο κούρεμα θα οδηγήσει σε ελεύθερη πτώση των χρηματιστηρίων και ιδίως των τραπεζικών μετοχών.

Διαβάστε όλο το άρθρο με τίτλο ''Ρήγμα στη διάσωση της Ελλάδας''

Ρήγμα έχει ανοίξει στην ευρωζώνη όσον αφορά τους όρους του δεύτερου πακέτου στήριξης 109 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, με επτά από τα 17 μέλη της ένωσης να ζητούν να επωμιστούν οι ιδιώτες πιστωτές μεγαλύτερη απομείωση στα ελληνικά τους ομόλογα, σύμφωνα με κορυφαίους Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Η διάσταση απόψεων προκύπτει εξαιτίας κλιμακούμενων φόβων ότι οι δανειακές ανάγκες της Αθήνας είναι πολύ μεγαλύτερες απ’όσο είχε εκτιμηθεί δύο μήνες πριν. Και απειλεί να διαταράξει την ήδη επίπονη συμφωνία που συζητήθηκε με τους ιδιώτες ομολογιούχους τον Ιούλιο.

Αν και οι «σκληροπυρηνικοί» στην Γερμανία και την Ολλανδία έχουν ηγηθεί της απαίτησης να υποστεί μεγαλύτερες απώλειες ο ιδιωτικός τομέας, η Γαλλία και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αντιτίθενται σθεναρά σε μια τέτοια κίνηση. Φοβούνται ότι αν ξανανοίξει η συμφωνία για τα ομόλογα θα προκληθεί νέο ξεπούλημα μετοχών των ευρωπαϊκών τραπεζών που έχουν μεγάλα ανοίγματα στην Ελλάδα και άλλα περιφερειακά ομόλογα.

Oι μετοχές των γαλλικών τραπεζών καταγραφουν ράλι τις τελευταίες ημέρες, μετά τις ενδείξεις ότι η ευρωζώνη ετοιμάζεται να αυξήσει τα δανειακά πυρομαχικά των 440 δισ. ευρώ του EFSF, το οποίο μεσα σε λίγους μήνες θα μπορεί να διοχετευει κεφάλαια στις τράπεζες της ευρωζώνης και να αγοράζει εθνικά ομόλογα.Κατά την επίσκεψή του στο Βερολίνο, ο Έλληνας πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου, προέτρεψε τους Γερμανούς να αναγνωρίσουν την «υπεράνθρωπη προσπάθεια» που καταβάλλει η χώρα για να επιβάλλει μέτρα δραστικής λιτότητας μέσα σε περιβάλλον βαθύτερης ύφεσης. «Εγγυώμαι ότι η Ελλάδα θα αντεπεξέλθει σε όλες τις δεσμεύσεις της,» είπε.

Κορυφαίοι Ευρωπαίοι διπλωμάτες δήλωσαν ότι υπάρχει μεγάλη διάσταση απόψεων όσον αφορά την πρόταση να ανοίξει ξανά η συμφωνία με τους ομολογιούχους, που θα προκαλέσει μεγαλύτερη και ενωρίτερη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Ακόμη και εντός της Γερμανίας, οι αξιωματούχοι είναι διχασμένοι για το αν πρέπει να πιεστούν οι ιδιώτες πιστωτές σε μεγαλύτερο «κούρεμα.»

«Στην Γερμανία, υπάρχουν οι σκληροπυρηνικοί και οι μετριοπαθείς,» δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος. «Αυτή είναι η θέση των σκληρών.»

Το Βερολίνο από παλιά ήθελε να συμβάλλουν περισσότεροι οι ιδιώτες στη νέα διάσωση, αλλά τώρα η γερμανική επιμονή έχει αυξηθεί, σύμφωνα με τις πηγές των FT. Οι υπουργοί Οικονομικών ήλπιζαν αρχικώς να έχει επικυρωθεί η επόμενη δόση των 8 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα την Δευτέρα, αλλά τώρα η απόφαση αναμένεται να καθυστερήσει μέχρι την έκτακτη σύνοδο σε δύο εβδομάδες.

Το Βερολίνο αναμένεται εντέλει να εγκρίνει την δόση. Αλλά ένας αξιωματούχος δήλωσε ότι ορισμένοι Γερμανοί ρυθμιστές θέλουν στην συνέχεια οι τράπεζες να υποστούν μεγαλύτερο «κούρεμα» στα ομόλογά τους ή να επαναδιαπραγματευτούν bond swaps, ως αποτέλεσμα της μεγάλης πτώσης στις αξίες των ελληνικών ομολόγων από τον Ιούλιο και μετά.

Με βάση τους όρους της συμφωνίας του Ιουλίου, οι ομολογιούχοι συμφώνησαν να ανταλλάξουν περίπου 135 δισ. ευρώ σε ομόλογα που λήγουν έως το 2020 με νέα ομόλογα, που καλύπτει η Ευρωπαϊκή Ένωση και θα αποπληρωθούν μετά από δεκαετίες. Η συμφωνία αυτή ενέχει «κούρεμα» 21% για τους ομολογιούχους, αλλά τώρα οι Γερμανοί λένε ότι υποχρεώθηκαν να αποδεχτούν μια συμφωνία που ήταν πολύ ευνοϊκή προς τις τράπεζες.
Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.