Τέλος... χρόνου για τους υπουργούς


Προειδοποιητικά τηλεφωνήματα από το πρωθυπουργικό γραφείο ότι εκπνέει η προθεσμία κατά την οποία πρέπει να διευθετηθούν οι εκκρεμότητες στον χώρο ευθύνης τους, έχουν αρχίσει να δέχονται οι υπουργοί.
Ειδικότερα, στις 31 Αυγούστου λήγει η προθεσμία-παράταση που έδωσε ο Γ. Παπανδρέου στα μέλη της κυβέρνησης για να υλοποιήσουν έργα πρώτης προτεραιότητας, τα περισσότερα εκ των οποίων μάλιστα εντάσσονται στον σχεδιασμό του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.
Ο χρόνος πιέζει την κυβέρνηση, η οποία γνωρίζοντας ότι πρέπει να δείξει «καλό πρόσωπο» στους ελεγκτές της τρόικας επιθυμεί να ολοκληρώσει τάχιστα μία σειρά από κυβερνητικές δράσεις, ως δείγμα αφενός διάθεσης για την υλοποίηση των δεσμεύσεων και αφετέρου αξιοπιστίας της χώρας.
Τα τηλεφωνήματα στους υπουργούς κάνει η γενική γραμματέας παρά τω Πρωθυπουργώ Ρεγγίνα Βάρτζελη, υπενθυμίζοντας στους συνομιλητές της το περίφημο μπλοκάκι του Γ. Παπανδρέου, ο........
οποίος λίγο πριν από τις διακοπές είχε προειδοποιήσει τους υπουργούς ότι θα τους ελέγχει προσωπικά.
Στο πλαίσιο αυτό ο Πρωθυπουργός είχε το τελευταίο διάστημα και κατ' ιδίαν συνεργασίες με μέλη της κυβέρνησης, όπως για παράδειγμα με τους υπουργούς Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο και Επικρατείας Ηλία Μόσιαλο.

«ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΟΣ». Ανάμεσα στα «μεσοπρόθεσμα ζητήματα» που πρέπει να έχουν δρομολογηθεί έως τα τέλη του μήνα περιλαμβάνονται το ενιαίο μισθολόγιο και το πειθαρχικό των δημοσίων υπαλλήλων, το θεσμικό πλαίσιο για τη διενέργεια δημοψηφισμάτων, η σύνδεση των στρατιωτικών νοσοκομείων με το ΕΣΥ, το σχέδιο επιτάχυνσης και αναμόρφωσης του ΕΣΠΑ, το σχέδιο για την Κερατέα, η προώθηση των πέντε μεγάλων αυτοκινητόδρομων, η ολοκλήρωση των διαδικασιών για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, το σχέδιο για τις συνενώσεις νοσοκομείων, το σχέδιο για το Κέντρο της Αθήνας, καθώς και το νέο νομικό πλαίσιο για τα ΜΜΕ.
Στο μεταξύ, στο πλαίσιο της επιτάχυνσης του κυβερνητικού έργου συνεδριάζει πιθανότατα την Τετάρτη το Υπουργικό Συμβούλιο για να περάσουν από πρώτη ή και δεύτερη ανάγνωση κρίσιμα νομοσχέδια, όπως π.χ. του υπουργείου Περιβάλλοντος για τα αυθαίρετα και την περιβαλλοντική αδειοδότηση. Την ίδια ημέρα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών αναμένεται να ενημερώσει τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στον αρμόδιο ΚΤΕ στην Βουλή για τις εξελίξεις στην οικονομία και το φορολογικό νομοσχέδιο.

ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΘ. Πάντως, η κυβέρνηση δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη με ποιον τρόπο σκέπτεται να διαμορφώσει το πρωθυπουργικό πρόγραμμα στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. Το ζήτημα που ανέκυψε, αν ο κ. Παπανδρέου θα κάνει τελικώς την παραδοσιακή ομιλία στο Βελλίδειο ή αν θα επιλέξει να την ενσωματώσει στη συνέντευξη Τύπου προς τα ΜΜΕ, παραμένει ανοιχτό. Ωστόσο, στη χθεσινή σύσκεψη του λεγόμενου πρωινού καφέ οι περισσότερες γνώμες συνέκλιναν προς την άποψη πως ο Πρωθυπουργός πρέπει να ακολουθήσει την πεπατημένη για να μην αφήσει ανοιχτό πεδίο στον Αντώνη Σαμαρά. Αλλωστε, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας είπε - στο Mega - ότι κατά τη γνώμη του θα μπορούσε να γίνει στη ΔΕΘ κάτι διαφορετικό με μια άλλου τύπου ομιλία του Πρωθυπουργού.

NEA