Τρίτη, 12 Ιουλίου 2011

Πάνω από 100 εκάτ. ευρώ η χρηματοδότηση σε ΜΚΟ!

Πάνω από 100.000.000 ευρώ έχουν διατεθεί, "μέσα σε ένα νεφελώδες, θολό και αδιαφανές τοπίο" για επιχορηγήσεις σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ).

Αυτό είναι το γενικό συμπέρασμα της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής που "προσπάθησε", όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος Θανάσης Τσούρας, "να ασχοληθεί με το χώρο των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων", και κατέγραψε στο πόρισμά της συγκεκριμένες προτάσεις, τις οποίες θα κοινοποιήσει τόσο προς τον πρωθυπουργό όσο και την κυβέρνηση.

Μάλιστα η Επιτροπή εκτιμάει ότι το ποσό αυτό είναι κατά πολύ μεγαλύτερο, ενώ γίνεται λόγος για "ΜΚΟ δύο ταχυτήτων", για "διαπιστώσεις περί θολού και μη επαρκώς χαρτογραφημένου τοπίου δράσης και........ λειτουργίας τους", αλλά και για "περιπτώσεις χρηματοδοτήσεων με αμφισβητούμενη ή ακόμα και ελάχιστη δράση".

Παράλληλα, τονίζει την ανάγκη άμεσης νομοθετικής παρέμβασης πάνω σε τρεις άξονες.

-Διαμόρφωση σαφούς ενιαίου νομοθετικού πλαισίου για τη λειτουργία των ΜΚΟ.

-Επικαιροποίηση ενιαίου εθνικού δεσμευτικού μητρώου και

-Δημιουργία ευέλικτου τακτικού μηχανισμού ελέγχου των οικονομικών τους στοιχείων.

Όπως τονίζεται στο πόρισμα της Επιτροπής, "το τοπίο δράσης και λειτουργίας των ΜΚΟ παραμένει εδώ και δεκαετίες νεφελώδες, με απουσία ενιαίου και σαφούς θεσμικού πλαισίου, αδυναμία πλήρους χαρτογράφησής τους και ανεπάρκεια συντονισμένου ελέγχου των χρηματοδοτήσεών τους".

"Είναι ενδεικτικό, ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν αποσταλεί στην Επιτροπή, μόνο δύο υπουργεία (Εξωτερικών και Υγείας), τηρούν ένα είδος Μητρώου ΜΚΟ με τις οποίες κατά καιρούς συνεργάζονται και χρηματοδοτούν, και ένα μόνο υπουργείο (Προστασίας του Πολίτη), τηρεί ένα είδος μητρώου εθελοντικών οργανώσεων, ενώ η συντριπτική των υπουργείων τηρεί απλούς καταλόγους εγγεγραμμένων ΜΚΟ, οι οποίοι, όμως, παρουσιάζουν έντονα προβλήματα, είτε γιατί είναι ελλιπείς, είτε γιατί συχνά περιλαμβάνουν διαφορετικές και τελείως ανομοιογενείς μεταξύ τους οργανώσεις", αναφέρει χαρακτηριστικά στο πόρισμά της η Επιτροπή και προσθέτει:

"Απόρροια του φαινομένου αυτού είναι η επιχορήγηση εκατοντάδων ΜΚΟ, χωρίς να είναι σαφές με ποιες διαδικασίες και ποια κριτήρια λαμβάνονται οι σχετικές αποφάσεις χρηματοδότησης, με ποιο μηχανισμό ελέγχεται το είδος της χρηματοδότησης και ο τρόπος διαχείρισης των διατιθέμενων σε αυτές κονδυλίων".

Τέλος, αναφορικά με το ύψος των κατά καιρούς χρηματοδοτήσεών τους, η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι "σύμφωνα με τα στοιχεία των υπουργείων που της έχουν αποσταλεί το ποσό ξεπερνά τα 100.000.000 ευρώ", προσθέτοντας ωστόσο ότι, "στην πραγματικότητα είναι κατά πολύ μεγαλύτερο, καθώς αφενός το υλικό είναι εξαιρετικά ανομοιογενές και αποσπασματικό, αφετέρου τα υπουργεία θεωρώντας ότι οι φορείς που χρηματοδότησαν δεν συνιστούν ΜΚΟ δεν τις συμπεριέλαβαν στα έγγραφα τους".

6 σχόλια:

 1. Δεν το θέλουμε το Πασοκ. Να πέσει. Θα ψηφήσουμε άλλη κυβέρνηση, ΟΠΟΙΑ ΥΠΟΣΧΕΘΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙ ΤΙΣ ΜΚΟ.

  Ο Σαμαράς; Θα τις καταργήσει;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΕΧΩ ΑΚΟΥΣΕΙ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ ΟΤΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕ ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΣΤΟ CERN.


  ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΕ ΤΑ ΚΑΛΑ ΜΑΣ;

  ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ ,ΑΜΕΣΗ ΕΞΟΔΟ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΑΥΤΗ !!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ΟΛΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΕΙΜΑΣΤΕ, ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΜΗΔΕΝ.
  ΚΑΙ ΟΙ ΣΠΑΤΑΛΕΣ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ, ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΤΩΝ 1400 ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥΣ ΦΤΑΙΝΕ.
  ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΞΙΟΙ ΣΤΟ ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΟΥΝ ΤΙΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ Η ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΓΙΑΤΙ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΔΟΥΛΕΨΑΝ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΣΤΗΝ ΠΙΑΤΣΑ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Όλες οι ΜηΚυΟ το 2004 είχαν μετακομίσει στην πολύπαθη Κύπρο για να πείσουν τον Κυπριακό λαό να ψηφίσει Ναι στο επαίσχυντο σχέδιο Ανάν. Πήραν βέβαια τα π....α τους. Όλα δε τα ελληνόφωνα μίσθανα εξωνημένα πουλημένα τομάρια όπως οι "αναμορφωτές" της Ιστορίας, σε ΜΚΟ ανήκουν και τους πληρώνουμε εμείς από τους άδηλους πόρους του Υπουργείου Εξωτερικών. Και η μάνα του γκιωργάκι ΜΚΟ έχει φτιάξει. Να μην αρπάξει και αυτή; Κοιμήσου λαέ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Πολύ επιδέξια δεν αναφέρει το άρθρο το χρονικό διάστημα που έγινε η χρηματοδότηση καθώς και έναν έστω κατά προσέγγιση αριθμό τους.

  Γιατί αν αφορά τα τελευταία 20-25 χρόνια και για 200 ΜΚΟ το ποσό έιναι 25.000 το χρόνο ανά ΜΚΟ. Δηλαδή οι μισθοί περίπου 400 δημοσίων υπαλλήλων για 20 χρόνια.

  Δεν είμαι υπέρ της δράσης κάποιων ΜΚΟ (λαθρομετανάστες, Σχέδιο Ανάν), αλλά μην αμφισβητούμε οτι κάποιες άλλες προσφέρουν σημαντικό έργο.

  Το άρθρο είναι λαικίστικο και επικίνδυνα γενικευμένο!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. 13 Ιουλίου 2011 4:52 μ.μ.


  ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΕΙΝΑΕΙ

  ΔΕΝ ΧΩΡΑ ΚΑΜΙΑ ΜΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΚΥΡΙΟΤΕΡΟ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ.

  ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΠΟΛΙ ΜΟ;

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.