Μεσοπρόθεσμη… φόρο-λαίλαπα

Τα πάνω κάτω σε όσα γνώριζαν ως τώρα μισθοσυντήρητοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, ιδιοκτήτες ακινήτων, φέρνει το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2011-2015, που καταθέτει την Δευτέρα στη Βουλή για ψήφιση το υπουργείο Οικονομικών. Η ψήφισή του θεωρείται προϋπόθεση για την παροχή της 5ης δόσης και κάθε μελλοντικής βοήθειας προς τη χώρα μας. Μεταξύ των εκατοντάδων ρυθμίσεων που περιλαμβάνει στις 80 σελίδες του, το νομοσχέδιο προβλέπει περικοπές συντάξεων και εφάπαξ, ελαστικό ωράριο, φόρους στους επιτηδευματίες, αυξήσεις ΦΠΑ και ειδικών φόρων, ειδικές ρυθμίσεις για αποκρατικοποιήσεις-εξπρές κλπ. Συγκεκριμένα:...


- συνιστάται ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «ΤΑΜΕΙΟ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ Α.Ε.». Του  εκχωρείται όλη η προς ιδιωτικοποίηση κρατική περιουσία, με αποκλειστικό σκοπό την αποπληρωμή του δημοσίου χρέους της χώρας.

- «ψαλιδίζεται» το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ το χρόνο. Για τα εισοδήματα που αποκτώνται από φέτος, φόρος θα επιβάλλεται από τα 8.000 ευρώ. Εισόδημα 8.000-12.000 ευρώ θα φορολογείται με 10%. Αυτό σημαίνει έως 400 ευρώ επιβάρυνση για όλους όσους πληρώνουν φόρο. Εξαιρούνται οι νέοι κάτω των 30, ΑΜΕΑ και συνταξιούχοι άνω των 65, εφόσον δεν ξεπερνούν τα 12.000 ευρώ το χρόνο.

- μπαίνει πλαφόν 300 ευρώ στην έκπτωση φόρου εισοδήματος με αποδείξεις δαπανών.

- θα απαιτούνται περισσότερες αποδείξεις για κατοχύρωση του αφορολογήτου, 25% αντί 10% για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ. Για εισοδήματα 12.000-60.000 απαιτούνται αποδείξεις 3.000-15.000 ευρώ. Αν κάποιος δεν συμπληρώσει τις αποδείξεις που απαιτούνται, θα επιβάλλεται φόρος 10%.

-  αναγνωρίζονται για έκπτωση φόρου και οι εισφορές σε ασφαλιστικά ταμεία για προαιρετική ασφάλιση.

- αυξάνονται 30%-300% τα τεκμήρια διαβίωσης για ακίνητα, ΙΧ, πισίνες, σκάφη κλπ

- αναστέλλεται ο έλεγχος πόθεν έσχες για αγορά οποιασδήποτε κατοικίας μέχρι και  την 31.12.2013.

- επιβάλλεται ειδική εισφορά αλληλεγγύης 1%-5% στα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ των φυσικών προσώπων, που δηλώνονται με τις δηλώσεις των ετών 2011 – 2015. Εξαιρούνται από την υποχρέωση καταβολής εισφοράς οι άνεργοι του ΟΑΕΔ.

- Επιβάλλεται έκτακτη εισφορά στα ποσά της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης που προκύπτουν από την κυριότητα ή κατοχή επιβατικών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης άνω των 1929 κυβικών, σκαφών αναψυχής ιδιωτικής χρήσης, αεροσκαφών, ελικοπτέρων και ανεμοπτέρων καθώς και δεξαμενών κολύμβησης, όπως αυτά προκύπτουν από τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2011.

- Επιβάλλεται τέλος επιτηδεύματος σε επιτηδευματίες και ασκούντες ελευθέριο επάγγελμα, εφόσον τηρούν βιβλία Β΄ ή Γ΄ κατηγορίας, 300-500 ευρώ ετησίως, εφόσον έχουν συμπληρώσει 5 χρόνια στο επάγγελμα. Εξαιρούνται επαγγελματίες 62 ετών και άνω, εμπορικές επιχειρήσεις με δραστηριότητα σε  χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και νησιά κάτω από 3.100 κατοίκους.

 - Αίρεται γενικώς το επαγγελματικό και τραπεζικό απόρρητο απέναντι στο υπουργείο Οικονομικών για κάθε στοιχείο και πληροφορία οικονομικού και φορολογικού ενδιαφέροντος, όπως αμοιβές, αποζημιώσεις, οικονομικές ενισχύσεις, επιδοτήσεις, απαιτήσεις από δικαστικές διεκδικήσεις, στοιχεία για την παροχή αδειών άσκησης επαγγέλματος, στοιχεία λογαριασμών ενεργών ή μη, που άνοιξαν ή χρησιμοποιούνται ή έκλεισαν, στοιχεία για μεταφορές πίστωσης, εμβάσματα, άμεσες χρεώσεις, τραπεζικές επιταγές, εισπράξεις μέσω πιστωτικών καρτών, καθώς και δάνεια προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις, στοιχεία για ακίνητα, αυτοκίνητα, αεροσκάφη, πλοία ή σκάφη αναψυχής και λοιπά περιουσιακά στοιχεία κλπ.

- αυξάνεται η φορολογία ακίνητης περιουσίας, δωρεών και γονικών παροχών

- επιβάλλεται Φόρος Ακίνητης Περιουσίας. Ειδικά για τα έτη 2010 και 2011, ο φόρος ακίνητης περιουσίας που αναλογεί στα φυσικά πρόσωπα, ανεξάρτητα από το χρόνο βεβαίωσής του, καταβάλλεται σε 3 ίσες μηνιαίες δόσεις.

- διπλασιασμός ΦΠΑ: στο 23% μετατάσσονται: εμφιαλωμένα νερά, και οι ταβέρνες, ψητοπωλεία, πιτσαρίες, οινομαγειρεία, ταχυφαγεία, καφετέριες και συναφή καταστήματα που παρασκευάζουν έτοιμα προς άμεση κατανάλωση φαγητά. Εξαιρούνται κυλικεία που λειτουργούν εντός εκπαιδευτικών ή νοσηλευτικών επιχειρήσεων ή ιδρυμάτων, ή ιδρυμάτων κοινωνικής πρόνοιας.

 - Θεσπίζεται ετήσιο τέλος για τη λειτουργία χώρων καπνιζόντων εντός των καζίνο και των κέντρων διασκέδασης, με μουσική, άνω των 300 τ.μ. 200 ευρώ ανά τετραγωνικό.

- αυξάνονται 10% τα Τέλη κυκλοφορίας 2012

- αυξάνεται ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 5 λεπτά το λίτρο.

- επιβάλλεται ειδικός φόρος και στο φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται ως καύσιμο θέρμανσης   

-          μπαίνει πλαφόν στο συνολικό ποσό των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) των Δήμων και Περιφερειών, έως 5,2 δισ. ευρώ το χρόνο.