Θέλει το ΔΝΤ την αναδιάρθρωση;

 Γράφει ο Θάνος Δημάδης

Θέλει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας μας; Για να είμαστε σοβαροί το ερώτημα σε σχέση με το ΔΝΤ και την ελληνική αναδιάρθρωση πρέπει να τεθεί αλλιώς.

Δηλαδή όχι αν θέλει αλλά αν το ΔΝΤ πιστεύει πραγματικά ή όχι ότι η Ελλάδα θα αποφύγει τελικά την αναδιάρθρωση του χρέους της. Και ο τρόπος που δίνουν την απάντηση στο ερώτημα αυτό οι αξιωματούχοι του Οργανισμού στην Ουάσιγκτον μας γεμίζει αμφιβολίες για το κατά πόσον το ΔΝΤ είναι πράγματι πεπεισμένο ότι αργά ή γρήγορα δε θα δούμε να παίζεται μπροστά μας το σενάριο αυτό.

Η εντύπωση που έχω είναι ότι δυστυχώς το ΔΝΤ δεν φαίνεται να είναι και τόσο βέβαιο ότι τελικά η Ελλάδα θα μπορέσει να αποπληρώσει στο μέλλον τα δάνειά της. Αυτό καταδεικνύεται κατά κύριο λόγο από τη φρασεολογία που επιλέγει να χρησιμοποιεί για να απαντήσει σε κάθε σχετικό ερώτημα.

Και η απάντηση που δίνει δεν εκφράζει καμία.......... βεβαιότητα του Οργανισμού για τη μη- αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας μας αλλά απλά και μόνο την ικανοποίηση και τη στήριξή του στην εύλογη δήλωση της κυβέρνησης ότι η Ελλάδα θα ανταποκριθεί στις δανειακές της υποχρεώσεις.

Αυτό και μόνο μπορεί κάλλιστα να ερμηνευθεί πολιτικά ως απροθυμία του ΔΝΤ να βάλει το χέρι του στη φωτιά και να πάρει πάνω του την βεβαιότητα της εκτίμησης ότι η Ελλάδα θα καταφέρει τελικά να διαψεύσει τις Κασσάνδρες που μιλούν για αναδιάρθρωση του χρέους της. Είναι διπλωματικός ο τρόπος του αλλά έχει σημασία να τον επισημάνουμε για να βγάλει ο καθένας τα δικά του συμπεράσματα.

Αν κάτι είναι σίγουρο και μπορεί να πει κανείς με βεβαιότητα είναι ότι το ΔΝΤ δεν θέλει- ανεξάρτητα από το αν την περιμένει κάποια στιγμή να συμβεί- την αναδιάρθρωση. Και δεν τι θέλει για τον απλούστατο λόγο ότι το τελευταίο που θα υποστήριζε είναι να χάσουν με τον τρόπο αυτό τα χρήματά τους οι αγορές, οι επενδυτές και φυσικά οι τράπεζες, γεγονός που θα δημιουργούσε συστημική κρίση στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα και τις οικονομίες άλλων ευρωπαϊκών χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανικής.

Αλλά κακά τα ψέματα, η αναδιάρθρωση θα σημάνει και την αποτυχία του Μνημονίου το οποίο το ΔΝΤ έχει προτείνει με την προοπτική να επιστρέψει η ελληνική οικονομία σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης και να διασφαλιστεί μελλοντικά η ικανότητα της Ελλάδα να εξυπηρετήσει το χρέος της. Και αυτός είναι ακόμα ένας λόγος που το ΔΝΤ δεν θέλει την αναδιάρθρωση.

Ανεξάρτητα του τί γράφει το Der Spiegel και αν αυτά που λέει τα γράφει γιατί είτε τα κατεβάζει από το κεφάλι του είτε λειτουργεί ως "λαγός" κάποιων που του λένε να τα γράψει, δεν χρειαζόταν να έρθει το γερμανικό περιοδικό για να μας πει ότι το σενάριο της αναδιάρθρωσης συζητείται, όσο κι αν θέλουν όλοι- και το ΔΝΤ φυσικά- να αποφευχθεί. Μέχρι στιγμής, όμως, με τους στόχους του Μνημονίου να μη βγαίνουν, τις μεταρρυθμίσεις να καθυστερούν δραματικά στην εφαρμογή τους και τα ελλείμματα να παραμένουν καθηλωμένα σε δυσθεώρητα ύψη, είναι να μας προξενούν εντύπωση οι παρασκηνιακές συζητήσεις που φέρονται να γίνονται σύμφωνα με το γερμανικό δημοσίευμα; Προφανώς και όχι.

Όταν η οικονομία παραμένει στην κόψη του ξυραφιού, όσες διαψεύσεις κι αν γίνουν δε φτάνουν για να μας πείσουν ότι η αναδιάρθρωση αποκλείεται να συμβεί παρότι δε αποτελεί επιλογή "προς το παρόν". Αποστροφή που επανέλαβε τρεις φορές, σήμερα, ίσως άθελά του και ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Κουσελάς μιλώντας στην "Πρώτη Γραμμή". Αυτό το "προς το παρόν" όμως είναι που πρέπει να μας ανησυχεί.

  Θάνος Δημάδης