Ενώπιον νέας πετρελαϊκής κρίσης;

2
Οι περισσότεροι ειδικοί φαίνεται να συμφωνούν ότι προς το παρόν οι εξεγέρσεις στη βόρεια Αφρική δεν οδηγούν σε νέα πετρελαϊκή κρίση. Παρόλα αυτά όμως το τελευταίο διάστημα η τιμή του πετρελαίου εκτοξεύεται στα ύψη


Δεν διανύουμε νέα πετρελαϊκή κρίση, τουλάχιστον όχι στην παρούσα φάση, εκτιμά ο ειδικός Λέον Λέσους από το Ινστιτούτο για την Παγκόσμια Οικονομία στο Αμβούργο.

Πώς όμως δικαιολογείται τότε η κατά πολλούς ξέφρενη πορεία της τιμής του μαύρου χρυσού; Δεν σχετίζονται με τις ταραχές στις αραβικές χώρες;
 
"Καταρχήν θα πρέπει να σημειωθεί ότι η τιμή του πετρελαίου αυξήθηκε απλά επειδή αυξήθηκε η ζήτηση. Η Κίνα χρειάζεται μεγάλες ποσότητες λόγω της ραγδαίας ανάπτυξης της οικονομίας της. Σε αυτό θα πρέπει να προστεθεί ο βαρύς χειμώνας που είχαμε σε........ Ευρώπη και ΗΠΑ. Αυτό ενίσχυσε τη ζήτηση για πετρέλαιο θέρμανσης. Σε αυτούς τους λόγους αποδίδεται η αύξηση της τιμής του πετρελαίου και σε αυτό βέβαια ήρθαν να προστεθούν οι φόβοι των επενδυτών για δυσκολίες στην τροφοδοσία της αγοράς. Επίσης η κρίση της Λιβύης που προς το παρόν παράγει λιγότερο πετρέλαιο".


Στα επίπεδα του 2008 η τιμή της βενζίνης

Μπορεί να μην μιλάμε ακόμη για μια νέα πετρελαϊκή κρίση, ωστόσο αυτό μπορεί να αλλάξει σύντομα, εκτιμά ο ειδικός: "Υπάρχει ο φόβος να επεκταθούν οι ταραχές σε άλλες πλούσιες σε πετρέλαιο χώρες όπως τη Σαουδική Αραβία. Εάν συμπαρασυρθεί και αυτή τότε, τότε αυτό θα είχε άμεσες επιπτώσεις στην αγορά πετρελαίου και θα οδηγούσε σε τιμές που είδαμε το 2008, όταν ξεπέρασαν τα 150 δολάρια το βαρέλι".


"Παρότι όμως η τιμή του μαύρου χρυσού δεν έχει φτάσει ακόμη τα επίπεδα του 2008, η τιμή της βενζίνης τα έχει ήδη ξεπεράσει. Οι Γερμανοί οδηγοί, για παράδειγμα, πληρώνουν ήδη σε ορισμένα πρατήρια 1,60 € το λίτρο, όσα δηλαδή πλήρωναν και το 2008 όταν όμως η τιμή του πετρελαίου είχε ξεπεράσει τα 150 δολάρια. "Πολλοί απορούν γιατί η τιμή της βενζίνης να έχει πιάσει ήδη τα επίπεδα του 2008 όταν το πετρέλαιο ήταν κατά πολύ ακριβότερο. Αυτό οφείλεται στη συναλλαγματική ισοτιμία. Το ευρώ ήταν τότε πολύ πιο ισχυρό έναντι του δολαρίου".


Χρυσές δουλειές κάνουν οι Ρώσοι


Δεν είναι όμως και λίγοι εκείνοι που επωφελούνται από την κρίση της Λιβύης. Καλύτερο παράδειγμα η Ρωσία που στο μεταξύ έχει διπλασιάσει τις ποσότητες φυσικού αερίου με τις οποίες τροφοδοτεί τη Γαλλία.


Οι Ρώσοι βλέπουν αυτό το διάστημα μια καλή ευκαιρία για να αναβαθμιστεί ο ρόλος τους ως ενεργειακός προμηθευτής της ΕΕ. Η Μόσχα άλλωστε δεν κατάλαβε ποτέ γιατί οι Ευρωπαίοι δίνουν τόσο μεγάλη σημασία στην ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία, σημειώνει ο Κονσταντίν Σιμόνοφ από το Ταμείο της Εθνικής Ενεργειακής Ασφάλειας της Ρωσίας:


"Με τη Ρωσία η Ευρώπη έχει δίπλα της έναν αξιόπιστο εταίρο. Δεν χρειάζεται να αναζητά εναλλακτικές επιλογές στον αραβικό κόσμο γιατί το μόνο που θα συναντήσει εκεί είναι προβλήματα".


Οι ρωσικές Lukoil, Rosneft και Gazprom υπολογίζουν φέτος με κέρδη ρεκόρ.



Marietta Schwarz

Δημοσίευση σχολίου

2Σχόλια
  1. ΚΙ ΕΠΕΙΔΗ ΕΧΕΙ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΕΙΟ ΚΡΙΣΗ, ΠΡΕΠΕΙ ΕΔΩ ΝΑ ΖΟΥΜΕ ΜΕ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ;

    Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕΙ Η ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ! ΠΟΥΘΕΝΑ ΑΛΛΟΥ ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ 10 ΛΗΣΤΕΙΕΣ ΜΑΤΑ ΦΟΝΩΝ ΜΕ ΒΑΡΥ ΟΠΛΙΣΜΟ. ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΠΕΡΠΑΤΗΣΟΥΜΕ ΜΗ ΦΑΜΕ ΚΑΜΜΙΑ ΣΦΑΙΡΑ! ΚΑΝΕΝΑΣ ΤΟΥΡΙΣΤΑΣ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΝΑ ΞΑΝΑΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΗΦΟΡΑ.Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΘΥΜΙΖΕΙ ΚΑΝΤΑΦΙ ΠΟΥ ΒΛΕΠΕΙ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΕΝΩ ΓΥΡΩ ΤΟΥ …ΤΑ ΚΑΛΑΣΝΙΚΩΦ ΤΡΑΓΟΥΔΑΝ ΑΣΜΑΤΑ ΘΑΝΑΤΟΥ.
    Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΘΙΑΣΟΣ ΣΚΙΩΝ.
    ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΠΟΥ ΕΜΠΑΙΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΟΤΙ ΤΑΧΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΛΟΓΩ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΕΜΠΛΟΚΩΝ
    ΥΠΟΥΡΓΟΙ …ΠΟΥ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΧΟΡΗΓΙΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥ,ΠΑΝΙΚΟΒΛΗΤΟΙ.
    ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΠΟΥ ΝΟΜΟΘΕΤΟΥΝ ΚΑΤΟΠΙΝ ΑΥΣΤΗΡΩΝ ΕΠΙΤΑΓΩΝ ΤΩΝ ΧΑΡΤΟΓΙΑΚΔΩΝ ΤΩΝ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ ΧΩΡΙΣ ΚΑΝ ΑΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΥΣ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ.
    ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΙ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΜΕ ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΥΣ ΩΣ ΚΑΙ …ΠΛΑΣΤΟΥΣ ΤΙΤΛΟΥΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΜΙΛΑΕΙ….

    Η ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ Σ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ.
    Ο ΚΥΡΙΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΡΑΦΕΙ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΟΜΑ ΝΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙ ΠΡΙΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ ΓΙ ΑΥΤΟΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
Δημοσίευση σχολίου