Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Δεν βρίσκουν φορέα πρόσληψης - αμανάτι 50.000 άνεργοι

Οι άνεργοι δεν γλιτώνουν ούτε από τη γραφειοκρατία. Ενώ βρέθηκαν, έστω λίγα, χρήματα για μια οικονομική ανάσα στους μακροχρόνια ανέργους, τα πολλαπλά αιτήματα για μονιμοποιήσεις και η τρόικα που έχει βάλει βέτο σε κάθε πρόσληψη (εάν προηγουμένως δεν έχουν συνταξιοδοτηθεί 5-7 υπάλληλοι), κυβέρνηση και δανειστές μπλοκάρουν με τις γραφειοκρατικές διαδικασίες το πρόγραμμα κοινωνικής εργασίας και προσωρινής στήριξης των ανeργων μεγαλύτερης ηλικίας.

Συσκέφθηκαν, ξανασυσκέφθηκαν, ματαξανα-συσκέφθηκαν αλλά λύση δεν βρήκαν Συσκέφθηκαν, ξανασυσκέφθηκαν, ματαξανα-συσκέφθηκαν αλλά λύση δεν βρήκαν Για την απορρόφηση των κοινωνικών κραδασμών από τις καθημερινές και μαζικές απολύσεις και τα υψηλά ποσοστά ανεργίας (υπολογίζονται πάνω από 15% χωρίς να περιλαμβάνεται η κρυφή ή η λανθάνουσα ανεργία) το υπουργείο Εργασίας και ο ΟΑΕΔ σχεδίασαν ένα πρόγραμμα κοινωνικής απασχόλησης.

Μέσω αυτού πάνω από 50.000 άνεργοι (άνω των 55 ετών και εκτός παραγωγικής διαδικασίας για διάστημα μεγαλύτερο των 12 μηνών) θα είχαν την ευκαιρία για μια ολιγόμηνη απασχόληση. Για.......... περίπου 5-6 μήνες με αμοιβή 625 ευρώ το μήνα συν ένσημα (ασφάλιστρα).

Ομως, για να υλοποιηθεί το πρόγραμμα, χρειάζεται να εντοπιστεί ο... εργοδότης. Δεν έχει βρεθεί ο φορέας υλοποίησης που θα τους προσλαμβάνει χωρίς να προκύπτει... αύξηση των δημοσίων υπαλλήλων.

Σε αυτό το σημείο οι αρμόδιοι υπουργοί, προεξάρχοντος του υπουργού Εσωτερικών Γ. Ραγκούση, είναι επιφυλακτικοί τόσο για τα αιτήματα μονιμοποίησης που θα πυροδοτήσει αυτή η διαδικασία (με δεδομένες και τις πιέσεις για μονιμοποιήσεις-τακτοποιήσεις συμβασιούχων, απολυθέντων stagier κ.ά.) όσο και για τις αντιρρήσεις της τρόικας, καθώς στο Μνημόνιο προβλέπεται η πρόσληψη ενός μόνο υπαλλήλου για κάθε 5 αποχωρήσεις, και αυτή η σχέση τροποποιείται ήδη επί το δυσμενέστερον (7:1).

Αποτέλεσμα, 280 εκατ. ευρώ από κοινοτικούς, κυρίως, πόρους να λιμνάζουν, 50.000 μακροχρόνια άνεργοι να μην έχουν πού την κεφαλή κλίνη (ενώ άλλοι δεν συμπληρώνουν ούτε τις ελάχιστες προϋποθέσεις για τη λήψη της βασικής σύνταξης), ενώ πολλά δημόσια κτήρια (σχολεία, νοσοκομεία κ.ά.) ή κοινωνικές υποδομές (υπόγειες διαβάσεις, πλατείες κ.ά.) ρημάζουν ή μένουν βρόμικα, επικίνδυνα και μη προσβάσιμα.

«Καταφύγιο τελευταίας απασχόλησης»

Για το ξεμπλοκάρισμα της υπόθεσης, η ΓΣΕΕ έχει αναθέσει την εκπόνηση μελέτης για τη δημιουργία του «καταφυγίου τελευταίας απασχόλησης» σαν ύστατο μέτρο για την προστασία των απολυθέντων, από την ανεργία, τη φτώχεια και την κοινωνική περιθωριοποίηση.

Αυτός ο εθνικής εμβέλειας φορέας (σε συνεργασία με τα περιφερειακά ινστιτούτα, τους δήμους, αλλά και τις εργοδοτικές ενώσεις) θα μπορεί να αναλαμβάνει την υλοποίηση των έργων κοινωνικής υποδομής και αποσχόλησης. Αν και δεν έχει διευκρινιστεί ποιες θα είναι οι αρμοδιότητές του, ποιος θα έχει την αστική ευθύνη έναντι απαιτήσεων κ.ά.

Τουλάχιστον η ΓΣΕΕ αναζητεί λύση. Και τη στιγμή που η ανεργία έχει σημαδέψει κάθε ελληνική οικογένεια -ενώ οι επιχειρήσεις αναζητούν την ανταγωνιστικότητα μόνο στους μισθούς και το εργατικό κόστος-, η κυβέρνηση (υπόχρεη μόνο έναντι της τρόικας) έχει γραφειοκρατικοποιήσει κάθε κοινωνική δραστηριότητα.

Το εν λόγω θέμα συζητήθηκε πάντως χθες στην ανά μήνα -προγραμματισμένη- συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με τους κοινωνικούς εταίρους (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ και εμπόρους). Χωρίς, πάντως, να ληφθούν αποφάσεις.
enet
Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.