Οξυνση στις σχέσεις δικαστών - υπουργείου Δικαιοσύνης

Των Φ. Καλλιαγκοπουλου – Φωτεινης Kαλλιρη

Οι κόντρες πολιτικών και Δικαιοσύνης επεκτάθηκαν και έξω από τη γενική συνέλευση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, με εξίσου αιχμηρές μομφές κατά της Δικαιοσύνης, και στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής που διερευνά την υπόθεση Siemens. Αφορμή, η επιστολή που αποκαλύφθηκε την περασμένη εβδομάδα και στην οποία ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζητεί από τους ανακριτές της υπόθεσης Siemens να μη λαμβάνουν υπόψη επισημάνσεις και προτροπές της εξεταστικής επιτροπής που «δίνουν την εντύπωση ότι ασκείται εκ μέρους οργάνου της Βουλής ανεπίτρεπτη κατά τον νόμο και παραβιάζουσα τη συνταγματική αρχή της διακρίσεως των εξουσιών εποπτεία επί δικαστικών λειτουργών κατά την άσκηση του δικαιοδοτικού τους έργου».

«Δεν νομίζω ότι ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έχει την εξουσία να παρεμβαίνει στην ανάκριση όπως αυτή διενεργείται από την εξεταστική επιτροπή της Βουλής και της οποίας τα πρακτικά των συνεδριάσεων καθημερινώς οδηγούνται στους εφέτες ανακριτές», απάντησε από την πλευρά του ο πρόεδρος τη Εξεταστικής κ. Σ. Βαλυράκης. Κατά τη χθεσινή πάντως συνεδρίαση της Εξεταστικής, εκφράστηκε από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Λ. Γρηγοράκο (αλλά και από τον βουλευτή του ΚΚΕ κ. Θ. Παφίλη) η θέση ότι «ύστερα από την αδυναμία προσωποποίησης των υπουργών που ......παρανόμησαν, η διερεύνηση από πλευράς Εξεταστικής έχει φθάσει πλέον σε αδιέξοδο».

Ο κ. Βαλυράκης συνέχισε επιτιθέμενος πλέον ευθέως κατά της Δικαιοσύνης: «Πώς να φτάσει η Εξεταστική στους πιθανόν δωροδοκηθέντες υπουργούς, όπου κατέληξε το χρήμα από τα μαύρα ταμεία της εταιρείας, όταν η Δικαιοσύνη αδρανεί, δυσλειτουργεί, φτάνει μέχρι αρνησιδικίας για να διαλευκάνει αυτή την υπόθεση, με πράξεις και παραλείψεις που είχαν ως αποτέλεσμα το σκάνδαλο αυτό να μείνει κουκουλωμένο».

H όξυνση στις σχέσεις υπουργείου Δικαιοσύνης και δικαστών διεφάνη απολύτως κατά τη γενική συνέλευση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων. Ο πρόεδρός της, αρεοπαγίτης κ. Χαρ. Αθανασίου, επέρριψε ευθύνες στην εκτελεστική εξουσία για την παραγραφή αδικημάτων υπουργών, ενώ δεν πέρασε απαρατήρητη η αναφορά του ότι ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, σε ομιλία του στο Λονδίνο σε επενδυτές ανέφερε για την Ελλάδα ότι «χρέος και έλλειμμα ήταν προσχήματα και ο πραγματικός στόχος ήταν οι εργασιακές σχέσεις και οι ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις». Αναφορά, η οποία προκάλεσε την αντίδραση του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Χάρ. Καστανίδη, τον οποίο πάντως αποδοκίμασαν οι λειτουργοί της Θέμιδος όταν είπε με ειρωνική διάθεση «θα σας μιλήσω ως απογεγραμμένος και υπογεγραμμένος πολίτης», θίγοντας την «άρνηση» των δικαστών να απογραφούν αρχικώς ως δημόσιοι υπάλληλοι. O υπουργός στην ομιλία του ανέφερε πως αναγνωρίζει το δικαίωμα ενός δικαστικού να τοποθετείται σε πολιτικά θέματα.

«Γνωρίζει ο λαός ότι δεν αποφασίζουν αόριστα τα δικαστήρια την παραγραφή, αλλά ο νόμος; Οι δικαστές έφτιαξαν τον νόμο περί ευθύνης υπουργών; Ποιος φταίει που παραγράφονται τα αδικήματα των υπουργών πριν καλά καλά αποκαλυφθούν;», διερωτήθη στη συνέχεια ο κ. Αθανασίου, ενώ αναφέρθηκε σε προσπάθεια επηρεασμού των δικαστών από πολιτικούς. Επίσης, συνέστησε στον υπουργό Δικαιοσύνης να συγκροτούνται με φειδώ οι εξεταστικές και οι προανακριτικές επιτροπές της Βουλής για να μην ευτελίζονται οι θεσμοί στον βωμό της πολιτικής αντιπαράθεσης.