H ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΖΩΗΣ ΤΟΥ ΤΖΩΝ ΜΟΔΙΝΟΥ

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΛΥΣΙΑΣ
Την μεγαλύτερη δοκιμασία της ζωής του, περναει αυτό το καιρό, ο τελευταίος μιας γενιάς σπουδαίων, μιας γενιάς που προσέφερε τα μέγιστα στον πολιτισμό μας . Και τίμησε τη χώρα μας, προβάλλοντάς την στο εξωτερικό, θυμίζοντας σε όλους πως από δω ξεκίνησε ο πολιτισμός .
Ζει λοιπόν μια μεγάλη δοκιμασία, και την ζει μόνος .
Με την ίδια μοναξιά που τη βίωσαν και όλοι οι κορυφαίοι πνευματικοί παράγοντες αυτού του τόπου …
Για τον Τζων Μοδινό, ο λόγος .
Για τον σπουδαίο μας βαρύτονο, που για πάνω από μισό αιώνα, έφερε τον Ελληνικό πολιτισμό, σαν πρέσβης ειρήνης, στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, όρθωσε την Ελληνική σημαία και σκόρπισε το μεγαλείο του έθνους μας, σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης .
Από την Νέα Ζηλανδία μέχρι την Αλάσκα .
Ο πιο διάσημος τραγουδιστής όπερας του κόσμου, αναγνωρισμένος ως εφάμιλλος του Παβαρότι, της Καμπαγιε και του Πλασιντο Ντομίνγκο .
‘’Η αρσενική έκδοση της........ Μαρίας Καλλας’’ όπως τον χαρακτήρισε κάποτε σε συνέντευξη του, στους ‘’TIMES’’ o γνωστός μουσουργός και μαέστρος ο Φον Καραγιαν .
Σήμερα λοιπόν, ο Μοδινός, περναει δύσκολα, βρίσκεται στο κρεβάτι, χτυπημένος από πέντε απανωτα εγκεφαλικά, που του έχουν προξενήσει παραλυσία και ελαφρά νοητική αδράνεια…..
Χωρίς οικονομικούς πόρους, χωρίς άλλη βοήθεια, έκτος από αυτή που του προσφέρει με πραγματική αυταπάρνηση, η σύζυγος του Ρωξανα Μοδινού – Celati, σπουδαία και αυτή τραγουδίστρια της όπερας .
Από τις πιο σημαντικές, σε διεθνές επίπεδο . Μια μοναδική ερμηνεύτρια, με ασύγκριτη έκταση φωνής και ιδανικό χρωματισμό, που τα έχει παρατήσει όλα, για να μπορέσει να σταθεί στον άνθρωπο της .
Παραμελώντας ακόμα και τον δωδεκάχρονο γιό της, από τον πρώτο της γάμο, για να μπορέσει να είναι ολοκληρωτικά δοσμένη στον Τζων και στη σοβαρή δοκιμασία που περναει ….
Όμως τα εξοδα τεράστια . Ο Μοδινός, δεν μπορεί πια να παραδώσει μαθήματα, σε νέους καλλιτέχνες, όπως έκανε, πριν το μεγάλο αυτό πρόβλημα υγείας του εμφανιστεί ….
Η τιμητική σύνταξη που έχει, δεν επαρκεί για να πληρωθεί καλά – καλά το ενοίκιο του σπιτιού του ….
Το πρόβλημα το γνωρίζουν στην Λυρική Σκηνη, και θα μπορούσαν πολλά να κάνουν, για να ανακουφίσουν κάπως τον κορυφαίο μας αυτόν καλλιτέχνη .
Ένα από αυτά θα ήταν , να φωνάξουν την Ρωξανα έστω για δυο-τρεις εμφανίσεις τον μήνα, τιμή τους θα ήταν, να τραγουδήσει μια όπερα, η σπάνια αυτή ερμηνεύτρια, με την διεθνή αναγνώριση ….
Αυτό το χρωσταει η Λυρική Σκηνή, στον Μοδινό, μιας και επί σειρά ετών ήταν Γενικός της Διευθυντής, με συνετή διαχείριση και εθελοντική σχεδόν προσφορά, γι αυτό και σήμερα δεν έχει ο άνθρωπος να πληρώσει τα φάρμακα του, δεν έχει χρήματα να κοιτάξει την υγεία του.
Η μόνη ουσιαστική στήριξη που έχει, μιας και το κράτος αδιαφορεί, είναι από τον φίλο του βιομήχανο Νίκο Στασινόπουλο, τον ιδιοκτήτη της ‘’ΣΙΔΕΝΟΡ’’ και άλλων εταιρειών, που με αγάπη και γενναιοδωρία, του καλύπτει, τα υπέρογκα έξοδα, της καθημερινής φυσιοθεραπείας, στην  οποία υποβάλλεται ο Μοδινός .
Και εδώ θα πρέπει πια, να παρέμβει το Υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο για τις λογίς … μη κυβερνητικές οργανώσεις, αγνώστων δραστηριοτήτων είναι γενναιόδωρο, για τον άνθρωπο αυτόν, που τίμησε κοντά 60 χρόνια τον πολιτισμό μας, δεν τους περισσεύει τίποτα ;
Κύριε Υπουργέ . Κύριε Γερουλάνε, ο Τζων Μοδινός, τιμήθηκε από όλο τον κόσμο όσο κανείς άλλος κλασικός ερμηνευτής, και τίμησε την Ελλάδα και την Κύπρο, σε όλο τον κόσμο .
Ο οικουμενικός αυτός καλλιτέχνης, που είχε σεβασμό, από την Μελίνα Μερκούρη και τον Ανδρέα Παπανδρέου, ίδιο με αυτόν που είχε από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, τον Χαρίλαο Φλωράκη και τον Μακάριο . Από τον Τζίμη Κάρτερ και τον Ρολαντ  Ρηγκαν … αυτός ο σεμνός και πάντα κεφάτος καλλιτέχνης, με το ανεξάντλητο χιούμορ, έχει την ανάγκη μας …
Θα τον αφήσουμε στην τύχη του Υπουργέ ;;;
Θα το παίξουμε … Πόντιοι Πιλάτοι ; όπως κάνει τώρα η Λυρική Σκηνή ; η οποία είναι υπερχρεωμένη από την σκανδαλώδη διαχείριση της, των τελευταίων ετών ; Και κάνει τώρα την αδιάφορη, μπροστά στο τεράστιο πρόβλημα, του ανθρώπου που αγωνίστηκε σε όλη  του τη ζωή, για να υπάρχει αυτή η Λυρική  Σκηνή ….
Θα πρέπει το υπουργείο Πολιτισμού ΤΩΡΑ να δείξει ένα ενδιαφέρον προς αυτόν τον ζωντανό ακόμα θρύλο . Τώρα που είναι εν ζωή και έχει ανάγκη . Γιατί μετά, οι επίσημοι … λόγοι και οι δημόσιες δαπάνες είναι περιττές και απέραντα υποκριτικές .
Το ίδιο ισχύει και για την ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ . Που φοβάμαι πως ακολουθει τα βήματα της Λυρικής .
Κόψτε επιτέλους, όλοι σας κάτι  από την αχαριστία των καιρών μας . Και δείτε με λίγη  λεβεντιά, αυτόν τον ασύγκριτο καλλιτέχνη, που όλοι δρέψατε καρπούς από την παρουσία του και από την προσφορά του …
Είναι υπερήφανος, αξιοπρεπής και άμεμπτος ….
Και δεν έστειλε πουθενά, αγγελιοφόρο του, για να παρακαλέσει …..
Το κάνω εγώ αυτό, ένας ταπεινός του φίλος .
Και το κάνω κρυφά, γιατί αν το μάθαινε, θα ήταν και η χαριστική βολή γι αυτόν …. Γι αυτόν που τόσα μας έχει δώσει .
Και να τώρα, που κι εμείς, θα πρέπει να του δώσουμε μια σταλιά έστω ευγνωμοσύνης μας…

ΛΥΣΙΑΣ