Ποιος θυμάται τη Χανσεατική Ενωση;

6
 Γράφει ο Αλέξανδρος Πιστοφίδης

Δημιουργήθηκε τον 13ο αιώνα από εμπόρους γερμανικών πόλεων της Βαλτικής και της Βόρειας Θάλασσας με κύριο σκοπό τη διασφάλιση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας και του εμπορίου στο χώρο της Βόρειας Θάλασσας. Στη συνέχεια, βλέποντας τα πλεονεκτήματα  από την κατάργηση των δασμών και την ελεύθερη μετακίνηση αγαθών και ανθρώπων, έγιναν μέλη διάφορες πόλεις, όπως το Λονδίνο, η Μπρύζ ,  το Μπέργκεν της Νορβηγίας και η ρωσική πόλη Νόβγκοροντ.  Η Τευτονική Χάνσα ή Χανσεατική Ένωση, ήταν η πρώτη επιτυχής απόπειρα εμπορικής ένωσης στον ευρωπαϊκό χώρο. Για πάνω από τρεις αιώνες, οι χανσεατικές πόλεις κέρδισαν πλούτο, δύναμη και μοναδική ανάπτυξη σε όλους τους τομείς, διότι δεν αντάλλασσαν μόνο αγαθά αλλά επίσης ιδέες και πολιτισμό με αμοιβαίο όφελος. Οσο οι σχέσεις ήταν ισότιμες,  ήταν δίκαιες και οι συναλλαγές, οι οποίες είχαν ως κανόνα το αμοιβαίο συμφέρον. Αυτή η ισοτιμία στις σχέσεις ήταν ο βασικός δεσμός που διασφάλισε την μακροβιότητα της Ενωσης.  Με τη δημιουργία των εθνικών κρατών και την προσπάθεια κάποιων από αυτά να  χειραγωγήσουν την Ενωση προς ίδιον όφελος εις βάρος των άλλων, έσβησε και η Χανσεατική Ενωση. Το 1669 έμειναν μόνο τρεις γερμανικές πόλεις ( Αμβούργο, Βρέμη και Λύμπεκ).  
Σε αντίθεση με την ΕΕ, η Χανσεατική Ενωση δεν δημιουργήθηκε σαν ιδέα στα μυαλά κάποιων πολιτικών ηγετών που μετά επιβλήθηκε πάνω στις κοινωνίες των λαών τους, αλλά ήταν αποτέλεσμα μιας......... διαδικασίας που ξεκίνησε από ιδιώτες, εκφράζοντας τις ανάγκες των εμπόρων και των κοινωνιών των συγκεκριμένων πόλεων. Αυτό ήταν το μυστικό της επιτυχίας της. Σήμερα, πριν καλά-καλά αρχίσει να στεριώνει η ΕΕ,  βιώνουμε ήδη τους τριγμούς και τα προβλήματα, που είχε η Χανσεατική Ενωση λίγο πριν την κατάρρευσή της. Η ιδέα που ξεκίνησε από κάποιους αξιωματούχους σαν Ευρωπαϊκές Κοινότητες (ΕΚΑΧ, ΕΟΚ, ΕΥΡΑΤΟΜ) το 1951 και το 1957 για να ολοκληρωθεί το 1992 στο Μάαστριχ σαν ΕΕ, πνέει ήδη τα λοίσθια πριν συμπληρώσει καν έναν αιώνα ζωής. Αφού για πάνω από δυο δεκαετίες οι χώρες του Νότου τροφοδότησαν τον πλούτο των χωρών του Βορρά και κυρίως της Γερμανίας, σήμερα κινδυνεύουν να γίνουν χώρες-δουλοπάροικων του πλούσιου Βορρά.  Η ΕΕ έγινε μια χρυσή αγελάδα για τη Γερμανία και μια παγίδα για τις φτωχές χώρες του Νότου. Ηδη στη Γερμανία ακούγονται φωνές που ζητούν την έξοδο κάποιων χωρών του Νότου από την Ευρωζώνη ή ακόμα και την επιστροφή στο γερμανικό μάρκο. Όλα δείχνουν, πως, αν συνεχιστεί αυτή η εξέλιξη, ή θα συμβιβαστούν οι χώρες του Νότου με την ιδέα πως στο μέλλον θα υποχρεωθούν να ζουν σε μια ΕΕ δυο ταχυτήτων, χάνοντας την ανεξαρτησία τους, ή η ΕΕ θα διαλυθεί πριν καλά-καλά συμπληρώσει έναν αιώνα ζωής. Η σύγκριση με τις ΗΠΑ και τα αρχικά προβλήματα που είχαν στην αρχή της δημιουργίας τους, είναι αφελής και άκαιρη. Οι ΗΠΑ δημιουργήθηκαν μέσα από έναν κοινό αγώνα ανεξαρτησίας των ίδιων των λαών τους και δεν ήταν αποτέλεσμα πειραματισμών στα γραφεία κάποιων αξιωματούχων. Η ΕΕ τείνει να μοιάσει την Αθηναϊκή Συμμαχία, όπου ίσχυε για τους Αθηναίους το σλόγκαν, ότι συμφέρει την Αθήνα συμφέρει και τη Συμμαχία. Στην ΕΕ, ακόμα και το αρχικό διευθυντήριο των ισχυρών κρατών τείνει να περιοριστεί σε τρία, σε δύο ή ακόμα και σε ένα μέλος, την λεγόμενη ατμομηχανή της, τη Γερμανία. Στη σημερινή ΕΕ δεν υπάρχει τίποτα που να δείχνει Ενωση ισοδύναμων και ισότιμων μελών.

Δημοσίευση σχολίου

6Σχόλια
  1. “Η παγκόσμια οικονομική ελίτ ελέγχει ασφυκτικά τον πλανήτη”

    Γεγονός. Τα (πλανητικά) παρασιτικά μεγαλολαμόγια έχουν αποχαλινωθεί και δεν υπολογίζουν τίποτα. Έτσι όμως υποτιμούν τον αντίπαλο (τις τοπικές κοινωνίες). Από την άλλη μεριά, με τις όλο και πιο ασφυκτικές συνέπειες αυτού του ελέγχου (που τον βιώνουν λαοί ολόκληροι στο πετσί τους) και την ανεξέλεγκτη ροή πληροφοριών στο διαδίκτυο, διαμορφώνονται συνειδήσεις και το πράγμα αρχίζει να ξεφεύγει. Τις πρώτες απαντήσεις τις παίρνουν από τις κοινωνίες της λατινικής Αμερικής, όπου τα πράγματα είναι οικονομικά άσπρο – μαύρο. Τώρα που και στην Ευρώπη (αρχίζοντας από το νότο) τσακίζεται η μεσαία τάξη και οδεύουμε προς την κατεύθυνση του άσπρου – μαύρου, ο έλεγχος αρχίζει να γίνεται προβληματικός. Όσο πέταγες κανά ξεροκόμματο στην πλέμπα, κάτι γινόταν. Τώρα που τό έκοψες κι αυτό, έχεις πρόβλημα.

    Αν πάρουμε σαν case study την Ελλάδα (μιας και ζούμε εδώ), βλέπουμε ότι δεν τσουλάει το πράγμα και τα “παραδοσιακά” κανάλια χειραγώγησης αποτυγχάνουν να προωθήσουν τον “κεντρικό σχεδιασμό”. Τα έδωσαν όλα να μας πείσουν ότι το μνημόνιο ήταν τα πάντα – όλα και αναπόφευκτο. Τι προπαγάνδα, τι “αναλύσεις”, τι “δημοσκοπήσεις”, τα πήρε όλα ο διάολος. Και τελικά φτάσανε στο στριπτίζ των αυτοδιοικητικών εκλογών. Όπου ο ευπειθής υπάλληλος απείλησε το λαό με βουλευτικές εκλογές αν δεν του έδινε μια καθαρή νίκη (με 4-5% διαφορά) και τελικά πήρε μόλις και μετά βίας ένα 2% (επί του 50% για να μη ξεχνιόμαστε) και τα έκανε γαργάρα όλα. Μέχρι και ο γίγαντας Ντομινίκ υποχρεώθηκε να γίνει ρεντίκολο, λέγοντας ότι τα παραπάνω νούμερα ήταν νίκη της αριστεράς που στηρίζει την πολιτική τους (ότι νά ‘ναι!).

    Και αναγκάστηκαν ταυτόχρονα με τις εκλογές να κάνουν και “δημοσκοπήσεις” επί των εκλογών (καλά, αυτό δεν έχει ξαναγίνει, ήταν παγκόσμια πρεμιέρα) που τους έδωσαν κατά σατανική σύμπτωση τη διαφορά που από πριν ζητούσαν για να έχουν ένα φύλλο συκής και να μπορούν έτσι να αυτοϊκανοποιούνται (μιας και δεν πήραν από το λαό την ικανοποίηση που εκβιάσανε).

    Και τώρα τι; Φτιάξανε πανικόβλητοι τσάτρα – πάτρα κομματίδια και ανθυποκομματίδια μπας και καταφέρουν να μπαλώσουν την κουρελού που έχει ξεφτίσει πια και μπάζει από όλες τις μεριές. Υποψιάζομαι ότι έχουν αρχίσει να υποψιάζονται αυτό που έρχεται
    ( εδώ σε θέλω κάβουρα να περπατάς στα κάρβουνα. )…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ καλή η αναφορά και επίκαιρη (με την Ευρώπη των δύο ταχυτήτων)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. -------- Ομιλία ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ---------
    ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΞΕΝΗ ΚΑΤΟΧΗ ΚΑΙ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ

    Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010 και ώρα 12:00 το μεσημέρι

    στο Ίδρυμα ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ (Πειραιώς 206, Ταύρος)

    Είσοδος ελεύθερη

    Το MEGA δεν προκειται να το πει, για αυτο ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Mπουρλότο θα γίνουν όλες
    (οι ΓΑΠημές "αποικίες")
    - επαρχιες ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.
    ΕΤΣΙ ΘΑ ΤΟΥΣ ΕΚΔΙΚΗΘΟΥΜΕ.


    Ελέω ΓΑΠα γίναμε αποικία της Διεθνούς Αλητείας των τραπεζιτών και των καρεκλοκένταυρων της ΕΕ, της ΚΤΕ και του ΔΝΤ.

    Περιμένουμε κατά συνέπεια τη "μητρόπολη" να κλέψει όλον τον εθνικό πλούτο της αποικίας.
    Οπως έκαναν πάντοτε οι μητροπόλεις στις αποικίες τους.

    Τώρα βέβαια το εμπόριο σκλάβων έχει απαγορευτεί.
    Αλλά το ένα εκατομμύριο ανέργων τί άλλο από το να περιμένει τον πρώτο "δουλέμπορο" μπορεί να κάνει ;

    Στην Ελλάδα θα ξαναγραφτεί η Καλύβα του μπαρμπα-Θωμά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Mπουρλότο θα γίνουν όλες
    (οι ΓΑΠημένες "αποικίες")
    - επαρχιες ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.
    ΕΤΣΙ ΘΑ ΤΟΥΣ ΕΚΔΙΚΗΘΟΥΜΕ.


    Ελέω ΓΑΠα γίναμε αποικία της Διεθνούς Αλητείας των τραπεζιτών και των καρεκλοκένταυρων της ΕΕ, της ΚΤΕ και του ΔΝΤ.

    Περιμένουμε κατά συνέπεια τη "μητρόπολη" να κλέψει όλον τον εθνικό πλούτο της αποικίας.
    Οπως έκαναν πάντοτε οι μητροπόλεις στις αποικίες τους.

    Τώρα βέβαια το εμπόριο σκλάβων έχει απαγορευτεί.
    Αλλά το ένα εκατομμύριο ανέργων τί άλλο από το να περιμένει τον πρώτο "δουλέμπορο" μπορεί να κάνει ;

    Στην Ελλάδα θα ξαναγραφτεί η Καλύβα του μπαρμπα-Θωμά.


    ΔΙΑΒΑΣΤΕ την αποικία ΤΟΥ Κ.ΚΑΒΑΦΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. δείτε ποιος είναι ο ιδιοκτήτης diction4u.com ή οποιαδήποτε άλλη ιστοσελίδα:
    http://whois.domaintasks.com/diction4u.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
Δημοσίευση σχολίου