“Τα 9'' μοιραία δεύτερα δύο ηρώων”

12
(μια αληθινή ιστορία – που ίσως δεν ήταν “σύμπτωση”)


Ήταν τότε, το ’89 που ο στρατός ακόμα είχε ζόρι, και η παραμεθόριος θητεία ακόμα υποχρεωτική.
Ήταν κάπου εκεί στο Νεοχώρι Ορεστιάδας Έβρου , που πιο παραμεθόριος δεν υπήρχε για τον Πειραιώτη φαντάρο Γιάννη (23 ετών) που του ‘πεσε κάπως βαρύ του καλομαθημένου νέου απ’ την μεγάλη πόλη, να βρεθεί στο τελευταίο της άκρο, στα σύνορα Ελλάδας - Τουρκίας.
Σ’ αυτό το ποτάμι του Έβρου, που οριοθετούσε τις δύο χώρες!
Αυτό το μεγάλο ποτάμι που χώριζε Έλληνες από Τούρκους, που γινόταν μικρό, μπροστά στη λαχτάρα των φαντάρων να διασχίσουν περνώντας απέναντι με την........
ξύλινη αυτοσχέδια βαρκούλα, κι ανταμώνοντας ο ένας σκοπός τον – κατά τ’ άλλα συμπαθέστατο - απέναντι “εχθρό”. Για να  ανταλλάξουν δυο κουβέντες, μια κουβέρτα για το κρύο, ένα τσιγάρο τράκα, μια απλή καλημέρα στη γλώσσα της Ελληνοτουρκοαγγλικο νοηματικής.
Έτσι μόνο γινόταν το παράνομο αλισβερίσι απ’ το ποτάμι μεταξύ των αλλοδαπών φαντάρων. Και κάπως έτσι έγινε κι η γνωριμία των δύο ηρώων της ιστορίας μας. Ο Τούρκος Αχμέτ (ετών 22) ξεμένοντας μια μέρα από τσιγάρα στη σκοπιά, πέρασε κρυφά απέναντι, να ζητήσει τσιγάρο απ’ τον … εχθρό, Έλληνα σκοπό και μη καπνιστή Γιάννη. Κι ο εχθρός Γιάννης έβγαλε και του ‘δωσε γενναιόδωρα ένα ολόκληρο πακέτο (που πάντα είχε πάνω του μπας και εξυπηρετήσει κάποιον συνστρατιώτη, όπως καλή ώρα!)
Η χαρά του Αχμέτ με το πακέτο ήταν απερίγραπτη, όπως κι η επιθυμία του να κάτσει εκεί δίπλα στον Γιάννη για παρέα και λίγη κουβέντα, όσο κράτησε το πρώτο του τσιγάρο!  Μίλησαν για τις πατρίδες τους, τις θρησκείες τους, τις οικογένειες τους, τις αρραβωνιαστικιές που ‘χαν αφήσει πίσω τους, και τα χόμπι τους σαν πολίτες.
Λίγα λεπτά αργότερα, οι δυο στρατιώτες ήταν πάλι στα φυλάκια των στρατοπέδων τους, και λίγες βδομάδες αργότερα επιτέλους στα σπίτια τους και στην οικογένεια τους, ως πολίτες πια!... και λίγους μήνες αργότερα η τύχη (ή η ατυχία) τους έφερε πάλι αντάμα, να ξανά συναντιούνται απρόσμενα, σ’ ένα ουδέτερο πια ξένο μέρος, σε μια χώρα που δεν ήταν ούτε η χώρα τους ενός, ούτε του άλλου! και τους είχε στείλει η μοίρα!
Τα βλέμματα τους συγκρούστηκαν σαν σε μετωπική! η ματιά καρφώθηκε και κόλλησε στα απέναντι μάτια! ίσα με 9 δευτερόλεπτα!...  τα 9’ ωριμοτέρα δεύτερα της ζωής τους!
Κοιτάχτηκαν όπως οι καταδικασμένοι πριν την εκτέλεση! … λες κι ήταν μελλοθάνατοι από ανίατη αρρώστια! – κι όμως – ήταν όντως μελλοθάνατοι από ανίατη αρρώστια! Κι εκείνη τη στιγμή βρίσκονταν κι οι δυο στο διάδρομο του δωδεκάτου ορόφου του Royal Free Hospital του Λονδίνου, εκεί που… θεραπεύετε – είπαν – η λευχαιμία (κι εκεί που δε θεραπεύτηκε ποτέ)!
Τραγική σύμπτωση! Τα δυο παιδιά ακόμα έκπληκτα απ’ τη μοιραία συνάντηση τους, δεν πίστευα … στα  υγρά μάτια τους κι άφωνα διαπίστωσαν πως – τι ειρωνεία – ήταν πάλι ένστολοι, ντυμένοι ίδια,  σαν στο στρατό!
Δεν ήξερα τι να κάνουν, πως ν’ αντιδράσουν. Απ’ τη μια χάρηκαν, σα να ’δαν την αγαπημένη τους, κι απ’ την άλλη λυπήθηκαν σαν να βλεπόντουσαν για τελευταία φορά! … - κι όμως – βλεπόντουσαν όντως για τελευταία φορά!, όπως κι όλα τ’ άλλα γύρω τους τα ‘βλεπαν για τελευταία φορά, όπως κι εμείς τους βλέπαμε για τελευταία φορά.
Τα δύο άρρωστα παιδιά, αγκαλιαστήκαν σφιχτά αφήνοντας απορημένους τους γονείς τους, που στέκονταν σαν ντεκόρ background εκεί, ν’ αναρωτιούνται σε ποιο μέρος άραγε έχουν ξανανταμώσει αυτός ο Τούρκος κι αυτός ο Έλληνας στο παρελθόν!
Ήταν εκεί! Σ’ εκείνο το ποτάμι, που χώριζε τις πατρίδες τους, μα ένωσε τις ψυχές τους!, που έφυγαν για πάντα!
Τα δυο παιδιά, υπέφεραν και ταλαιπωρηθήκαν πολύ απ’ την αρρώστια τους και χρησιμοποιήθηκαν ως πειραματόζωα στις δοκιμές των Άγγλων γιατρών για την θεραπεία της λευχαιμίας, και τελικά “έσβησαν” και έφυγαν μαζί σχεδόν, τον Γενάρη του ’91, για το ίδιο μεγάλο “ταξίδι” και για τον ίδιο προορισμό!
Εκεί που ο θεός δεν έχει στρατόπεδα μα ούτε και σύνορα! Εκεί που δεν υπάρχουν όπλα, σκοπιές, φυλάκια, ποτάμια, και στρατιωτικά στολές! Εκεί που όλα είναι λευκά και δεν υπάρχουνε βαθμοί … ούτε διαταγές … ούτε έχθρα!.
       Δεν ξέρω αν ο στρατός τελικά φτιάχνει άντρες! Πάντως αυτά τα δυο παιδιά, δεν έγιναν άντρες στο στρατό! Έγιναν άντρες στην αντιμετώπιση της κοινής τους ασθένειας.
Είχαν γίνει άντρες!!! … απλά, ήταν πλέον δυο νεκροί άντρες!!! … που μαζί υπηρέτησαν, μαζί απολύθηκαν, μαζί αρρώστησαν, μαζί πέθαναν, μαζί αναστήθηκαν!!!
                                                                            Τίνα Ζ.
(για τον Γιάννη ετών 23                   (για τον αδελφό μου,
και τον Αχμέτ ετών 22)                 που δεν υπάρχει πια …
                                                       αλλά υπάρχει πάντα!!!)

Υποσημείωση:
Γιάννης Πρεβενιός

Την παραπάνω απίστευτη αλλά αληθινή ιστορία, σας την μεταφέρω όπως μου την αφηγήθηκε η Τίνα Ζ.
Φυσικά έχω όλα τα στοιχεία (ονόματα, ημερομηνίες & φωτογραφίες.)

Δημοσίευση σχολίου

12Σχόλια
  1. http://www.stonpoutsomas.blogspot.com

    ΠΡΟΣΟΧΗ , ΠΡΟΣΟΧΗ :
    ΣΤΙΣ 8 ΟΚΤΩΜΒΡΙΟΥ 2010 ΗΜΕΡΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (8-10-2010)
    ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ , ΕΠΙ ΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ,
    ΠΟΥ ΕΚΔΙΚΑΖΕΤΑΙ Η ΜΗΝΥΣΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ Δ .Ν .Τ . ΓΙΑ ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ .
    ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΕΞΕΤΑΣΟΥΝ ΤΟ ΘΕΜΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΛΟΓΟΙ ΤΩΝ ΑΠΟΓΟΝΩΝ ΜΑΣ .
    ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΕΚΕΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΧΑΜΕΝΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΕΙΝΑΙ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΜΗΝ ΤΗΝ ΧΑΣΕΤΕ .
    http://www.stonpoutsomas.blogspot.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ δυνατά συναισθήματα. Ειλικρινά δάκρυσα. Αιωνία η μνήμη τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 9" λάμψη ανθρωπιάς στην αχλή των ημερών.΄ Έπαινοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΝΑ είσαι καλά φίλε.
    Μέσα στη μιζέρια των ημερών, χρειάζονται τέτοιες ιστορίες για να μας ταρακουνάνε.
    Με συγκίνησες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Να εισαι καλα Γιαννη, μας συγκινησες
    μεσημεριατικο...
    Πολυ δυνατη και ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ιστορια.

    Ευχομαι στα δυο φιλαρακια οπου και να ειναι, με τον Αλαχ η με τον Θεο, να περνανε καλα και να τους θυμουνται με αγαπη οι γνωστοι τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Eντάξει, για κάποιον άσχετο ακούγεται και καλά συγκινητική η ιστοριούλα.
    Καλό θα ήταν φυσικά, κάτι ηττοπαθείς και διαλυτικές εκφρασούλες που άγουν στο "τι το θέλουμε το σύνορο" και τέτοια, να αποφεύγονταν.
    Τέλος πάντων. Όταν ήμουν στον ΟΗΕ ήταν κι ένας τούρκος, τώρα τ' όνομά του... νομίζω Χαΐρι, το άλλο δεν το θυμάμαι, νομίζω κάτι σαν Αμπού Μούσα. Και για καφέ πήγαμε και φάγαμε μαζί στο φυλάκιο (Patrol and Observation Base). Δεν νομίζω όμως ούτε για μια στιγμή να ξεχνάγαμε ότι όλα αυτά ήταν σαχλαμάρες της στιγμής και ότι αν αργότερα κάποια άλλη στιγμή το καθήκον μας καλούσε για να υπερασπιστούμε όσια και ιερά, θα στεκόμασταν πιστοί στον όρκο μας.
    Διότι: Ου καταισχύνω όπλα τα ιερά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ποιοι εχουν συμφεροντα να καλιεργουν το μισος μεταξυ πολιτων αλλων χωρων?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. γελοια ειρηνιστικη αριστεριστικη διεθνιστικη προπαγανδα.
    τι θελετε να μας πειτε οτι ο λυκος και το προβατο δεν εχουν να χωρισουν τιποτα και τους βαζουν αλλοι να τρωγονται...
    τσου ρε πουστοξεκολιασμενοι λακιλαζοπουλοι!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Και απαντω ο ιδιος: Κανενας, ειναι η φυση του ανθρωπου, ειναι κατι που υπηρχε και θα υπαρχει παντα στο ντι εν εϊ. Δεν επιζουν τα τουπλου συστηματα, βλεπε σφαγες στο μλιβανο, σφαγες στην αφρικη μεταξυ αλλοφυλων μαυρων, σφαγες στην επι 100 χρονια κομμουνιστικη σερβια, οπυ επι 100 χρονια διδασκονταν οτι ΔΗΘΕΝ δεν υφιστανται εθνη. ΔΗΘΕΝ. Τα εθνη υφιστανται και παραϋφιστανται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΖΗΤΩ Η ΕΙΡΗΝΗ ΜΕΤΑΞΥ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑΣ.ΤΟ ΜΟΝΟ ΕΜΠΟΔΙΟ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΞΙΑΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 50 ΔΙΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ:100 ME 120 NEA STELTH ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΤΙΚΑ,ΑΥΤΟΚΙΝΟΥΜΕΝΑ ΠΥΡΟΒΟΛΑ,ΒΑΛΙΣΤΙΚΟΙ ΠΥΡΑΥΛΟΙ, 4 ΚΟΡΒΕΤΕΣ, 6 ΦΡΕΓΑΤΕΣ,6 ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ,UAV,ΝΕΑ ΑΡΜΑΤΑ ΜΑΧΗΣ (ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΓΙΑ 1000),ΣΚΑΦΟΣ ΑΜΦΙΒΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ,ΝΕΑ ΑΡΜΑΤΑΓΩΓΑ (ΓΙΑ ΑΠΟΒΑΣΗ...ΦΙΛΙΑΣ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ),ΓΕΦΥΡΟΦΟΡΑ ΑΡΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΛΩΤΕΣ ΓΕΦΥΡΕΣ ΓΙΑ ΤΑΧΕΙΑ ΖΕΥΞΗ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ.ΑΝ ΨΑΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΔΥΝΑΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΡΩΤΗΣΕΙ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑΝ ΠΟΥ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟ ΦΑΝΤΑΡΟ ΤΟΝ ΓΝΩΡΙΣΕ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΤΟ 74.ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΤΑ ΠΤΩΜΑΤΑ ΔΕΝ ΜΙΛΑΝΕ ΑΛΛΙΩΣ ΘΑ ΑΚΟΥΓΑΜΕ ΚΑΙ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ''ΦΙΛΙΑ'' ΤΟΥΡΚΩΝ ΜΕ ΚΟΥΡΔΟΥΣ,ΑΡΜΕΝΙΟΥΣ,ΠΟΝΤΙΟΥΣ,ΚΥΠΡΙΟΥΣ,ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ,ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ρε ηλιθιοι ακροδεξιακηδες και χρυσαυγουλιτες, δεν ειπε κανεις οτι αν το εφερνε η στιγμη καποιος απο τους δυο δεν θα εκανε το καθηκον του.

    Και οτι το αρθρο ειναι ντε και καλα διεθνιστικο και εναντιον των εθνων.

    Εθνη και συνορα θα υπαρχουν και πρεπει να υπαρχουν, οπως υπαρχουν ακομα-ευτυχως-πατριωτες, εν αντιθεσει με τους εθνθκισταραδες-πατριδοκαπηλους.
    Αλλο πραγμα πατριδοκαπηλος φιλογερμανος-ναζι χρυσαυγουλιτης και αλλο Ελληνας πατριωτης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΝΑΙ ΛΕΒΕΝΤΕΣ ΜΟΥ
    ΕΛΛΗΝΑΣ ΔΕΞΙΟΣ
    ΕΛΛΗΝΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ
    ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΑΣΟΚ
    ΕΛΛΗΝΑΣ ΕΛΛΗΝΑΣ
    ΡΕ ΠΟΥ ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΜΕΕΕΕΕΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
Δημοσίευση σχολίου