κινέζικο βάζο

Ένα κινέζικο βάζο που είχε δοθεί σε μια καθαρίστρια, στο Λονδίνο, ως αποχαιρετιστήριο δώρο συνταξιοδότησης αποκαλύφθηκε πως επρόκειτο για χαμένο θησαυρό της δυναστείας των «Qing».

Ο εγγονός της καθαρίστριας πούλησε το βάζο σε πλειστηριασμό για το ποσό των 133.000 ευρώ μόλις έμαθε την ιστορική του αξία.

Οι ειδικοί είπαν πως θα μπορούσε να έχει πουληθεί για 1, 5 εκατομμύριο ευρώ αλλά η καθαρίστρια το έπλενε και το καθάριζε τόσο συχνά,  που είχε σβήσει το χρυσό σμάλτο που το στόλιζε...


Ο νεαρός είχε κληρονομήσει το γαλανόλευκο βάζο από τη γιαγιά του και το είχε για αρκετά χρόνια στο σπίτι, δίπλα στην τηλεόραση.

Μια μέρα,  καθώς έβλεπε τηλεόραση άκουσε για ένα σπάνιο βάζο που πουλήθηκε για το ποσό των 350.00 ευρώ. Πήγε λοιπόν το βάζο σε οίκο πλειστηριασμών και αξιολόγησης έργων τέχνης και έμαθε ότι είχε κατασκευαστεί για τον αυτοκράτορα της Κίνας, πριν από 200 χρόνια.

«Όταν το είδα την πρώτη φορά παραλήρησα. Ήταν ο χαμένος θησαυρός της δυναστείας των «Qing», δήλωσε  ο ειδικός του οίκου Bonhams.