Γκαουλάιντερ στο Υπουργείο Οικονομικών


Μόνιμους επιτηρητές στο υπουργείο Οικονομικών προτίθεται να τοποθετήσει το ΔΝΤ, προκειμένου να παρακολουθούν την εφαρμογή των μέτρων για τη βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Διεθνές Ταμείο κατέληξε στην απόφαση να εγκαταστήσει δύο επιτηρητές, καθώς διαπίστωσε ότι παρά την πολιτική βούληση της κυβέρνησης, η δημόσια διοίκηση αδυνατεί να εφαρμόσει με την ταχύτητα που απαιτούν οι περιστάσεις τις αλλαγές του Μνημονίου.

Στο μεταξύ, μιλώντας σε θεσμικούς επενδυτές του Λονδίνου οι εκπρόσωποι της τριμερούς επιτροπής άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο να παραταθεί η στήριξη της Ελλάδας και πέραν του 2013 εάν η Ελλάδα εξακολουθεί να μην έχει πρόσβαση στις αγορές.

Οι κύριοι Τόμσεν και Ντερόζ που συνοδεύουν τον υπουργό Οικονομικών στις συναντήσεις με ξένους επενδυτές στην Ευρώπη απέρριψαν την πιθανότητα αναδιάρθρωσης του χρέους, ενώ ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να επανέλθει η Ελλαδα στις αγορές με έκδοση ομολόγου εντός του 2011.

Σε συνέντευξή του στο ........πρακτορείο Reuters, o υπουργός Οικονομικών αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει την έκδοση «ομολόγων διασποράς» για τους Έλληνες του εξωτερικού και παραδέχθηκε ότι είναι πιθανό να υπάρξει απόκλιση από το στόχο της είσπραξης εσόδων στο τέλος του έτους, Ωστόσο σημείωσε ότι η απόκλιση αυτή καλύπτεται από την ταχύτερη μείωση των δαπανών.

Στο πλαίσιο των επαφών του στην Ευρώπη, ο κ. Παπακωνσταντίνου θα συναντηθεί την Πέμπτη με τη γαλλίδα υπουργό Οικονομικών και στη συνέχεια θα μεταβεί στη Φρανκφούρτη για επαφές με επενδυτές και με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλωντ Τρισέ