Ολοι εναντίον όλων στον Σύριζα

Έμμεση αλλά σαφή, σφοδρή επίθεση κατά του Αλέκου Αλαβάνου εξαπέλυσε πριν από λίγο ο Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ, που συνεδριάζει εκτάκτως με θέμα την υποψηφιότητα στην Περιφέρεια Αττικής, εκφράζοντας ταυτόχρονα την υποστήριξή του στον Αλέξη Μητρόπουλο.

Ο κ. Τσίπρας, στην ομιλία του, αναφέρθηκε επί μακρόν στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τους τελευταίους μήνες στον ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι «υπήρξαν δυνάμεις στο συμμαχικό σχήμα, που δεν επιθυμούσαν τη σύνθεση και συγκρότησαν παράλληλα πολιτικά μέτωπα, με ξεχωριστή εφημερίδα και ξεχωριστές εκδηλώσεις και διακηρύξεις».

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ είπε ότι οι δυνάμεις αυτές «θεώρησαν την κρίση ως ευκαιρία να διασπάσουν τον ΣΥΡΙΖΑ και ενδεχομένως τον ΣΥΝ και να........
αναζητήσουν συμμαχίες σε άλλες κατευθύνσεις, στη βάση μιας υποτιθέμενης σκληρής και άκαμπτης ιδεολογικής γραμμής. Έτσι είναι δύσκολο να προχωρήσει μια συμμαχία», παρά το γεγονός -όπως είπε- ότι ο ίδιος έκανε πολλές παραχωρήσεις για να ξεπεραστεί η κατάσταση.

Σημείωσε, μάλιστα, αναφερόμενος στον κ. Αλαβάνο, ότι «και οι επιθέσεις, τα χτυπήματα, η υπονόμευση του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ από το λεγόμενο «Μέτωπο» και από τον πρώην πρόεδρο του κόμματός μας δεν σταμάτησαν ούτε στιγμή».

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ κάλεσε τον κ. Αλαβάνο να δώσει εξηγήσεις στον κόσμο της αριστεράς για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Αναφερόμενος στη συζήτηση για την Περιφέρεια Αττικής, ο κ. Τσίπρας είπε ότι ενώ επιδίωξε να υπάρξει λύση κοινά αποδεκτή «βρισκόμασταν μονίμως μπροστά σε τετελεσμένα, πίσω από τα οποία έπρεπε να συρθούμε για να διασώσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ. Βρισκόμασταν μπροστά σε μια τακτική που υπονόμευε συστηματικά κάθε προοπτική να υπάρξει ευρύτερη υποψηφιότητα», ενώ αναφέρθηκε και στην πρότασή του προς τον κ. Αλαβάνο να θέσει υποψηφιότητα για τον δήμο της Αθήνας, πρόταση που δεν έγινε δεκτή.

«Θα το πω καθαρά: Είναι έξω από κάθε προηγούμενο η προσπάθεια ενός στελέχους της Αριστεράς να επιβάλει εκβιαστικά την υποψηφιότητά του», είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι, ύστερα απ΄ όλα αυτά, δεν έχει το δικαίωμα να διακινδυνεύσει την πολιτική αξιοπρέπεια του χώρου.

«Στο πλαίσιο αυτό, χαιρετίζω τη διαθεσιμότητα του Αλέξη Μητρόπουλου για την εκλογική μάχη στη περιφέρεια Αττικής, μια διαθεσιμότητα που προωθεί τη συνάντηση της ριζοσπαστικής αριστεράς με τον αριστερό σοσιαλιστικό χώρο», είπε ο κ. Τσίπρας και εισηγήθηκε στην ΚΠΕ να αποφασίσει τη στήριξη της υποψηφιότητας αυτής με όλες τις δυνάμεις. Πρόσθεσε δε:

«Ταυτόχρονα εισηγούμαι να αποφασίσουμε ότι δεν θα κλείσουμε τη πόρτα, αλλά θα είμαστε ανοιχτοί σε οποιαδήποτε άλλη ενωτική πρόταση, υπό τη προϋπόθεση ότι είναι πολιτικά ισχυρή, διασφαλίζει την ομοφωνία όλων των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ και βεβαίως, συμπεριλαμβάνει τον πολιτικό μας στόχο, τη συνάντηση με δυνάμεις από τον σοσιαλιστικό χώρο, που απεγκλωβίζονται από το ΠΑΣΟΚ της τρόικας και του μνημονίου».

Πυρά εξαπέλυσε και κατά του Φώτη Κουβέλη, λέγοντας: «Άλλες δυνάμεις που πρόσφατα ύψωσαν τις σημαίες της Ανανεωτικής Αριστεράς, σπεύδουν να προσφέρουν μαξιλαράκι στο ΠΑΣΟΚ, διακηρύσσοντας ότι οι περιφερειακές και δημοτικές εκλογές δεν πρέπει να πάρουν κεντρικό πολιτικό χαρακτήρα.»

Σφοδρή επίθεση όμως εναντίον του Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε από το βήμα της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ ο Π. Λαφαζάνης ο οποίος είπε ότι «είναι πρωτόγνωρα πράγματα αυτά για την αριστερά», τάχτηκε κατά της πρότασης για τον Αλέξη Μητρόπουλο υποστηρίζοντας ότι «επιλέγουμε πρόσωπο χωρίς να το έχουμε δει και χωρίς να ξέρουμε τις πολιτικές του». Επίσης υποστήριξε ότι η πολιτική αυτή οδηγεί στον κάλαθο των αχρήστων τον ΣΥΡΙΖΑ: «Διασπάσαμε μία φορά το κόμμα με την αποχώρηση της Ανανεωτικής Πτέρυγας, τώρα πάμε να διασπάσουμε και τον ΣΥΡΙΖΑ». Τέλος πρότεινε την Νάντια Βαλαβάνη ως ενωτική πρόταση, για υποψήφιο περιφερειάρχη Αττικής.