Αρχίζουν να πέφτουν τα καύσιμα, πώς θα ανεβεί το πλαφόν;

0
Η μάχη για το πλαφόν στις τιμές των καυσίμων καλά κρατεί στην ελληνική αγορά, καθώς οι τιμές που έχουν οριστεί από το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας (σ.σ. 1,473 για Αττική/Θεσσαλονίκη και διαφορετικές στην υπόλοιπη χώρα) χαρακτηρίζονται ως κάτω του κόστους σε αρκετές περιπτώσεις από τους βενζινοπώλες.

Παρόλο που, όπως αποκάλυψε το protothema gr. την Τρίτη, σε τουλάχιστον 20 νομούς το πλαφόν που έχει οριστεί βρίσκεται υψηλότερα από την μέση τιμή πώλησης στην αμόλυβδη βενζίνη, οι βενζινάδες απειλούν να κλείσουν τα πρατήρια την Πέμπτη....

Ήδη, μάλιστα, εκπρόσωποί τους αναφέρουν για το ότι περί τα 400 πρατήρια είναι ήδη κλειστά, κάτι που, όμως, συμβαίνει εδώ και μήνες, αφού πρόκειται κυρίως για περιπτώσεις πρατηριούχων που δεν μπορούσαν, λόγω πτώσης της ζήτησης, να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς τους προμηθευτές.

Θεωρούν δε ως αυθαίρετες και μονόπλευρες τις κυβερνητικές αποφάσεις, ζητώντας όχι μόνο αύξηση του πλαφόν αλλά και επιβολή του σε όλη την αλυσίδα διακίνησης πετρελαιοειδών, δηλαδή και στα διυλιστήρια και στις εταιρείες εμπορίας.

Ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου κ. Στέφανος Κομηνός αφήνει ανοικτό το πρώτο ενδεχόμενο, εφόσον οι διεθνείς τιμές υποχρεώσουν σε ανάλογες εξελίξεις.

Ωστόσο, οι τιμές των καυσίμων κάθε άλλο παρά ανοδικά κινούνται αυτές τις ημέρες! Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ χτες η τιμή του πετρελαίου ήταν πάνω από τα 77 δολάρια ανά βαρέλι, σήμερα υποχωρεί κατά 1 ολόκληρο δολάριο ανά βαρέλι.

Και όχι μόνο αυτό, αλλά ενισχύεται και το ευρώ, το οποίο ενώ τις προηγούμενες ημέρες είχε κινηθεί και κάτω από τα 1,28 δολάρια, σήμερα έπιασε τα 1,30 δολάρια. Ως γνωστόν, τα καύσιμα τιμώνται σε δολάρια, άρα από την ανατίμηση του ευρώ υπάρχει όφελος για τους Ευρωπαίους καταναλωτές.

Φαίνεται, λοιπόν, ότι, πέραν της δεδομένης δυσαρέσκειας των πολιτών για τις υψηλές τιμές των καυσίμων, τους πρατηριούχους δεν βοηθά η συγκυρία στις διεθνείς τιμές…

http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=81033

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)