«Ελεύθερος πολίτης…με ερωτηματικό…»

5
Γράφει η Θέκλας Παρασκευούδη,


«Μπορείς σε παρακαλώ, να μου διαβάσεις τι γράφει…….», όχι δεν ήταν η όραση το πρόβλημα….

Στο κατώφλι του 21ου αιώνα, με την τεχνολογική ανάπτυξη να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στο σήμερα, μια παλιά ιστορία μας υπενθυμίζει πως η εξέλιξη και ο εκσυγχρονισμός δεν έχει καταφέρει να σπάσει όλους τους γόρδιους δεσμούς. Σαν σκιά πλανιέται και κάνει αισθητή την παρουσία του ο αναλφαβητισμός που ταλανίζει όχι μόνο την Ελλάδα αλλά αρκετές χώρες.
Ο ιστός του αναλφαβητισμού περιλαμβάνει σημαντικό αριθμό συμπολιτών μας, σε πλήρη αντιπαράθεση με την κοινωνία της τεχνολογίας και της ανάπτυξης. Άνθρωποι, που ζούνε σε πολιτισμένες κοινωνίες αλλά βιώνουν τον κοινωνικό ρατσισμό και αποκλεισμένοι αναπαράγουν και στις επόμενες γενιές ένα κοινωνικό φαινόμενο με βαθιές ρίζες και αρκετά παρακλάδια.
Η ΟΥΝΕΣΚΟ, έχει ανακηρύξει τη σημερινή ημέρα, ως τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη του Αναλφαβητισμού. Αν σκεφτούμε πως η ...........
αναγνώριση του προβλήματος έγινε το 1965, είναι τουλάχιστον κραυγαλέο για κάθε χώρα που ανήκει στις ανεπτυγμένες, να αντιμετωπίζει το 2010 υψηλά ποσοστά αναλφάβητων.
Η μόρφωση αποτελεί το κινητήριο μοχλό της ανάπτυξης και της κοινωνικής προόδου. Δεν περιορίζεται ο αναλφάβητος μόνο στην έλλειψη της ικανότητας για ανάγνωση ή για γραφή αλλά και στην απουσία δεξιοτήτων που θα του επιτρέψει μια ομαλή συμβίωση, το εισιτήριο για την κοινωνική– πολιτισμική ζωή, στην απασχόληση και το κυριότερο στην προσωπική ανάπτυξη.
Αξιοσημείωτο αποτελεί το γεγονός πως ο αναλφαβητισμός έχει συνδυαστεί με άλλα κοινωνικά χαρακτηριστικά, όπως η τεταμένη παραμονή σε κατάσταση φτώχειας, η παραβατική συμπεριφορά, η ανεργία και το κυριότερο χαρακτηριστικό είναι πως αυτή η ομάδα ανθρώπων γίνεται έρμαιο επιτήδειων και η έννοια «ελεύθερος πολίτης» χάνει την ιδιότητα της. Μέσα και από την ιστορία, εκμαιεύουμε τρανταχτά παραδείγματα όχι μεμονωμένων πολιτών αλλά ολόκληρων λαών που ο αναλφαβητισμός τους έχει μετατρέψει σε άβουλα και χειραγώγησιμα όντα.
Δεν είναι ουτοπία, η εξάλειψη ή τουλάχιστον η σημαντική μείωση αυτού του φαινόμενου. Ας μην παραλείψουμε πως η αρχή έγινε με τη γαλλική επανάσταση, και τον εκβιομηχανισμό που συνέβαλαν στην περαιτέρω μείωση του αναλφαβητισμού από τα τέλη του 18ου μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα. Ας μην μείνουμε εκεί…Την συνέχεια στην ιστορία καλούμαστε όλοι εμείς να την διαμορφώσουμε…
Η θέσπιση ενός δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος με υποχρεωτική διάρκεια παρακολούθησης αποτελεί την αιχμή του δόρατος για την δραστική αντιμετώπιση του αναλφαβητισμού, σε όλα τα παιδιά και για όλα τα παιδιά, σε παγκόσμιο επίπεδο. Όταν ο κοινωνικός ρατσισμός ξεκινάει από την σχολική κοινότητα δυσκολεύει την κατάσταση.
Ισότιμη πρόσβαση των ανηλίκων στις περιοχές που διαμένουν και ταυτόχρονη μέριμνα σε περίπτωση φτώχειας.
Ευκαιρίες σε ενήλικες που δεν είχανε την δυνατότητα να παρακολουθήσουν σχολείο κατά τη διάρκεια της παιδικής τους ηλικίας να συμμετάσχουν σε εκπαιδευτικά προγράμματα ώστε να αποκτήσουν τις βασικές ή και περισσότερες γνώσεις. Λίγα από όσα μπορούμε να κάνουμε.
Ένα στέρεο και κοινωνικό θεσμικό πλαίσιο που θα αγκαλιάσει τους ανθρώπους που είναι θύματα και δέκτες του αναλφαβητισμού χρειάζεται.
Οι 799 εκατ. αναλφάβητοι που υπάρχουν παγκοσμίως, θα «βρουν επιτέλους τον δάσκαλο» τους!

«…ή μάλλον καλύτερα…θα το διαβάσω μόνος μου…».

Θέκλα - Ευαγγελία Παρασκευούδη
  
www.thekla.gr
Πρόεδρος Ελληνικού Οργανισμού Περιβάλλοντος (Μ.Κ.Ο.), www.eop.org.grΥπ/νη Δημοσίων & Διεθνών Σχέσεων Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι.Κατσίγρα 

Δημοσίευση σχολίου

5Σχόλια
  1. Συμφωνούμε με την Θέκλα. Μπράβο Θέκλα.
    Μας αρκεί που ξέρουν γράμματα οι δυο εκατομμύρια εργαζόμενοι έλληνες στη χώρα.
    Τα πέντε εκατομμύρια των μουσαφιρέων παρασιτικά απασχολούμενων περσών (πωλητές πλαστών σιντί κλπ) δεν μας πειράζει που δεν εφαρμόζουν τον Νόμο για εννεαετή ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ εκπαίδευση.
    Άλλωστε αυτό μας βολεύει. Πώς αλλιώς οι παρατηρητές μας θα μιλούσαν για "κοινωνικούς ρατσισμούς";

    Σάλιας ο ελληνόφωνος
    Στριγκάκωφ ο γόβας

    "Παρατηρητές" του κώλου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θέκλα σωστα αυτα που γραφεις αλλα στην κατασταση που ειμαστε αυτα τα λεω πολυτέλειες.
    Ο κόσμος εχασε την απλη λογική.
    Ας ζητησουμε την απλη λογικη τα αλλα ερχονται μονα τους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτά και άλλα είπε ο Γιώργος Λιάνης στον αέρα.

    Το μνημόνιο δεν το ψήφησεςq
    Βγάλε τότε τον σκασμό, διότι είσαι και συνένοχος της συμμετοχής στην μεγαλύτερη προδοσία που έγινε για την χώρα.
    Αυτά για να μην ξεχνιόμαστε.
    Και μετά αρχίζει τις γνωστές πράσινες παρλαπιπίτσες:
    Θα φύγω από την πολιτική για να μπορώ να κυκλοφορήσω στον δρόμο. Δεν ξέρω τι μπορεί να κάνει ένας αγανακτισμένος πολίτης πάνω στην οργή του!
    Εάν περάσει το μέτρο για το πετρέλαιο θέρμανσης, θα παραιτηθώ από βουλευτής!
    Δεν μ’ απασχολεί κανένα μνημόνιο.
    Δεν δέχομαι ότι η χώρα μου δε μπορεί να προστατεύσει τα σύνορα της επειδή δεν θέλουν οι ξένοι να το κάνει!
    Εάν παραχωρηθούν ή κλείσουν μονάδες της ΔΕΗ θα γίνει Αρμαγέδων. Απαράδεκτο να διευρύνεται η κυβέρνηση σε περίοδο λιτότητας.
    Ως αντιπολίτευση είχαμε καταθέσει επερώτηση στη βουλή για το πετρέλαιο θέρμανσης, υπογεγραμμένη από 100 βουλευτές που ζητούσαμε να δοθεί επίδομα σε κάθε κάτοικο της μεθορίου.
    Τώρα όχι μόνο δεν δίνουμε επίδομα, τους παίρνουμε κι’ όλας τα λεφτά.

    Στην ερώτηση της Κάτιας Μακρή “γιατί τα λέει στην τηλεόραση και όχι στον Παπακωνσταντίνου”, ο Λιάνης μειδίασε με νόημα και πίκρα.
    Ζούμε μικρούς εμφυλίους παντού, την ώρα που χρειαζόμαστε ενότητα.

    http://lamogios.blogspot.com/2010/09/blog-post_7552.html#more

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ζητώ η Τζουλια η Ντουβλη και ολες η τηλεπουτανες και η Τηλεπουστηδες της Ελλαδος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αγαπητη Θεκλα κανε ενα πειραμα, παρε 2 ομοιους αριθμους ανθρωπων μικρης ηλικιας και προσπαθησε να τους δωσεις για μεγαλο χρονικο διαστημα τα ιδια ερεθισματα με μονη διαφορα οτι στην μια ομαδα δεν θα επιτρεψεις να παρακολουθη τηλεοραση η να εχει προσβαση σε ηλεκτρονικο υπολογιστη.

    Το αποτελεσμα ειναι ενδιαφερον απο πολλες αποψεις αλλα αυτο που ειναι πολυ εμφανες ειναι η διαφθορα που προκαλει η τηλεοραση και ο υπολογιστης στον κοινωνικο ιστο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
Δημοσίευση σχολίου