Αλυσίδες στα blogs

Γράφει ο Ευγένιος Ανδρικόπουλος

Κακά τα μαντάτα. Ως όξινη βροχή έχουν πέσει οι προτάσεις των καθεστωτικών ενδιαφερομένων προς την νομική ρύθμιση των διαδικτυακών θεμάτων.. Κάτι που σημαίνει ό,τι πριν από κάποιες μέρες σε ανάρτηση μου είχα επισημάνει. Πως κάθε νέα τεχνολογία δημιουργεί δικαιϊκό κενό και πως αργά η γρήγορα και στην περίπτωση που αυτή θα της είναι ενοχλητική, θα έλθει η καθ’ υπόθεση εργασίας συντεταγμένη πολιτεία να το καλύψει προς όφελός της φυσικά. Έτσι και προς το παρόν με την πληροφόρησή μου περιορισμένη (λόγω χρήσης της θερινής μου αδείας) μπορώ να σας προϊδεάσω ότι:

Στον νόμο που μετά το πλέον σύντομο κυβερνητικό ανέκδοτο (την ανοικτή διαβούλευση) θα καταφτάσει προς ψήφιση στην βουλή η κυβέρνηση σκοπεύει να πάρει στην κυριολεξία μέτρα για σώβρακα στην διαδικτυακή επικοινωνία αφού για την έναρξη λειτουργίας ενός ιστότοπου εξετάζονται μεταξύ πολλών άλλων και οι εξής προϋποθέσεις:

Α) Η παροχή υποχρεωτικής άδειας από τις δικαστικές αρχές. Η υποχρεωτική κατάθεση των στοιχείων ταυτότητας του διαχειριστή ή του υπευθύνου. Β) Η αυστηρή υποχρέωση των ..........
διαχειριστών στην ενημέρωση των δικαστικών αρχών για το περιεχόμενο των μελλοντικών αναρτήσεων. Γ) Η δήλωση αποδοχής και αυστηρής τήρησης των διατάξεων του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Δ) Ο καθημερινός έλεγχος του περιεχομένου των
blogs στους διαχειριστές των οποίων σε περίπτωση εκτροπής από τις διατάξεις της σχετικής νομοθεσίας , θα επιβάλλονται από το ΕΡΣ αυστηρότατες ποινές. Ε) Η ανίχνευση των περιθωρίων κοινής συμφωνίας με την πάροχο Coogle η οποία θα την υποχρεώνει στην παροχή πληροφοριών σε σχέση τον αποκλειστικό κωδικό του υπολογιστή εκείνου του χρήστη ο οποίος σύμφωνα με την Ελληνική νομοθεσία θεωρείται ύποπτος ή κατηγορείται για παράβαση της εγχώριας νομοθεσίας. Αλλά οι κρίκοι της αλυσίδας που θα δέσουν χειροπόδαρα τους χρήστες της διαδικτυακής επικοινωνίας δεν περιορίζονται σε αυτά που πρόχειρα σας περιέγραψα επειδή η πληροφόρησή μου εξ αντικειμένου είναι ελλιπής.

Ο αγώνας έτσι του πολιτικού κλόουν της δεξιάς συμπεριλαμβανομένης και της ουράς του, τώρα δικαιώνεται επειδή εξ όσων ως τα σήμερα έχουν διαφανεί οι εταίροι του στην ανίερη κυβερνητική συμμαχία τον ακούν ευλαβικά.

Ευγένιος Ανδρικόπουλος

eandrik@otenet.gr