Οι Φίλοι μας οι Ρώσοι


Γράφει ο Τριαντάφυλλος Καρατράντος

Όταν το 2006, ως μέλος μία ομάδας νέων ερευνητών, είχαμε αναλάβει την ετήσια έκθεση XENIA για τον Ελληνικό τουρισμό, είχαμε ασχοληθεί με την ανταγωνιστικότητα του Ελληνικού τουριστικού προϊόντος στις χώρες της Ν.Α. Ευρώπης.
Είχαμε σημειώσει, με ιδιαίτερη μάλιστα έμφαση, την αγορά της Ρωσίας ως δυνητική ευκαιρία προσέλκυσης τουριστών στην Ελλάδα. Σε τουριστικό επίπεδο η αγορά της Ρωσίας είναι αντιστοίχως σημαντική με αυτής Κίνας στον τομέα των εξαγωγών.
Οι Ρώσοι τουρίστες συγκαταλέγονται στους λεγόμενους top spenders της παγκόσμιας τουριστικής κλίμακας, έχουν σημαντικά ποιοτικά χαρακτηριστικά και είναι περιζήτητοι στις Μεσογειακές χώρες.
Τότε, είχαμε εντοπίσει τα προβλήματα στη διαδικασία έκδοσης visa ως την σημαντικότερη τροχοπέδη για την επιλογή της Ελλάδας ως χώρα προορισμού.
Σήμερα, το 2010 με τους Ρώσους τουρίστες που επιλέγουν την Ελλάδα να ξεπερνούν τις 100.000, ενώ την ίδια στιγμή την...........
Τουρκία τα 2.000.000, ο νέος Υφυπουργός Τουρισμού κύριος Νικητιάδης τόνισε την ανάγκη να αλλάξει το καθεστώς χορήγησης της visa.
Έπρεπε να περάσουν 5 χρόνια για να συνειδητοποιήσει το Ελληνικό κράτος και τα αρμόδια υπουργεία το αυτονόητο;
Έπρεπε όλη αυτή η απίστευτη γραφειοκρατία να μας στερήσει από εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες;
Ο κύριος Μαρκόπουλος όταν πήγαινε βόλτα με τον κατά τα άλλα συμπαθή Σάκη Ρουβά είχε ασχοληθεί με το ζήτημα της visa; Η κυρία Γκερέκου;
Είναι θετικό που έστω και καθυστερημένα ο πολιτικός υπεύθυνος για τον τουρισμό της Ελλάδας ανακάλυψε την χρυσοφόρα τουριστικά αγορά της Ρωσίας.
Δεν αρκεί όμως η βελτίωση της διαδικασίας έκδοσης visa για να επιτευχθεί ο υψηλός στόχος του 1.000.000 Ρώσων τουριστών που έθεσε ο κύριος Νικητιάδης. Χρειάζεται συνολική αλλαγή νοοτροπίας και συμπεριφοράς των επαγγελματικών κλάδων που ασχολούνται με τον τουρισμό, αλλά και συγκεκριμένη μελέτη αγοράς από τον ΕΟΤ για τη Ρωσία.
Η εποχή που μία γενικόλογη καμπάνια για τις ομορφιές της Ελλάδας αρκούσε έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Σήμερα, η βιομηχανία του τουρισμού, ειδικά στον τομέα της έρευνας έχει προχωρήσει πολύ, στη μελέτη των διατροφικών συνηθειών, του τρόπου συμπεριφοράς, της γλώσσας του σώματος κτλ.
Δυστυχώς, στην Ελλάδα ακόμη ανακαλύπτουμε τον τροχό, και τον ανακαλύπτουμε στην «βαριά μας βιομηχανία» όπως θέλουμε να καυχιόμαστε.
Το «ξανθό γένος» δεν θα έρθει χαριστικά να μας σώσει, θέλει παροχές, υπηρεσίες και λογικές τιμές, αλλιώς πάει και στους «αλλόθρησκους», και δεν το σταματά καμία προφητεία για την κόκκινη μηλιά…