Κυριακή, 25 Ιουλίου 2010

Οι θανατεροί καρποί της μειονεξίας

Γράφει ο Χρήστος Γιανναράς

«Κλασική Ελλάδα: Εκεί γεννήθηκε ο δυτικός πολιτισμός». Αυτή η φράση διαφήμιζε, για κάποιες μέρες, τον δεύτερο τόμο μιας «Ελληνικής Ιστορίας». Αλλά το κυρίως διαφημιζόμενο ήταν ο ελλαδικός επαρχιωτισμός. Με τη συνεπόμενη (συμπλεγματική) διαστρέβλωση της Ιστορίας.

Για τη λογική του διαφημιστικού συνθήματος η κυρίως αξία και σπουδαιότητα της Κλασικής Ελλάδας είναι ότι «γέννησε» τον δυτικό πολιτισμό. Που σημαίνει: αυτό που μας γυαλίζει, στους επιγόνους, (χάντρες και καθρεφτάκια) το κάνουμε κριτήριο για την αποτίμηση του ιστορικού παρελθόντος, αλλά και για τη συγκριτική αξιολόγηση των πολιτισμών. Θα άξιζε τον κόπο να ξέραμε, τι γνώσεις έχει για την Κλασική Ελλάδα ο «ευρηματικός» διαφημιστής που σκαρφίστηκε το συγκεκριμένο σύνθημα. Τι βιβλία διάβασε, τι πληροφορίες έχει για τις απόπειρες πρόσληψης της αρχαιοελληνικής κληρονομιάς από τη βαρβαρική τότε Δύση, στον σκοτεινό της Μεσαίωνα. Να μας εξηγούσε ο διαφημιστής, τι θεωρεί πανανθρώπινα σημαντικό από τη δυτική κατανόηση και αξιοποίηση της Κλασικής Ελλάδας.

Το πιθανότερο που μπορεί να συνέβη: Ο ευρηματικός διαφημιστής να είναι εν πολλοίς και με καύχηση ανιστόρητος. Να διέβλεψε όμως............
οξυδερκέστατα ότι η μεγάλη μάζα του ελλαδικού πληθυσμού σήμερα αποκλείεται να ενδιαφερθεί (δεν δίνει δεκάρα) για το τι κατορθώθηκε στην Κλασική Ελλάδα. Και μοναδική δυνατότητα να προκληθεί περιέργεια και να αγοραστεί ο τόμος, θα ήταν να συνδέσει η διαφήμιση κάπως, στο υποσυνείδητο του αποχαυνωμένου ελλαδίτη καταναλωτή, τους «προγόνους» του με την πρώτη ιδέα για μια πόρσε-καγιέν ή για ένα άι-παντ.

Βέβαια, το παραμύθι ότι «εμείς δώσαμε τα φώτα στους Ευρωπαίους», δεν είναι τωρινό. Το πιστεύουν ακράδαντα, εκατόν ογδόντα χρόνια τώρα, οι ενιακόσιοι ενενήντα εννέα στους χίλιους Ελλαδίτες – από τότε που η θεωρία του Κοραή για τη «μετακένωση» έγινε επίσημη και κυρίαρχη κρατική ιδεολογία στο απελευθερωμένο κομμάτι του Ελληνισμού. Ο Κοραϊσμός παγίωσε στους άλλοτε Ελληνες την ανήκεστη μειονεξία του βαλκάνιου Ελλαδίτη επαρχιώτη: Κέντρο της Ιστορίας και του πολιτισμού είναι η Δύση, πρωτεύουσες των «φώτων» το Παρίσι, η Λόντρα, το Βερολίνο, η Βιέννη, η Χαϊδελβέργη, το Μόναχο, σήμερα και κάποια μεγάλα πανεπιστημιακά και τεχνολογικά κέντρα στις ΗΠΑ.

Μέσα σε αυτόν τον εκθαμβωτικό κόσμο «των πεφωτισμένων και λελαμπρυσμένων της Εσπερίας εθνών» η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι παρά μόνο μια καθυστερημένη επαρχία, «ψωροκώσταινα» στον αυτεξευτελισμό της μειονεξίας της. Δικό της δεν έχει τίποτα που να αξίζει, το μόνο που έχει αξία είναι ό,τι παράγεται στη Δύση – γενιές ολόκληρες Ελλαδιτών έμαθαν να εκτιμούν μόνο ό,τι ήταν «εφάμιλλον των ευρωπαϊκών». Ακόμα και τη γλώσσα των άλλοτε Ελλήνων πάψαμε να τη διδάσκουμε στα σχολειά, και στο ερώτημα: γιατί ο Παρθενώνας είναι σπουδαιότερο έργο Τέχνης από τον Πύργο του Αϊφελ, ούτε ένας στους χίλιους Ελλαδίτες δεν έχει απάντηση. Γιατί να μας ενδιαφέρει η Κλασική Ελλάδα; Ο,τι είχε να προσφέρει, το αξιοποίησε η Δύση, στη Δύση πρέπει να προλάβουμε να μοιάσουμε «να κόψουμε δρόμο» για να μετάσχουμε στα ηδονικά αγαθά της.

Εκατόν ογδόντα χρόνια παλεύουμε να γίνουμε «Ευρωπαίοι» και τελικά ούτε Ευρωπαίοι είμαστε ούτε πια Ελληνες, αλλά ένα μπάσταρδο είδος τεταρτοκοσμικής υπανάπτυξης. Θα μπορούσαν να είχαν εξελιχθεί αλλιώς τα πράγματα; Ναι, αν είχε έγκαιρα πολεμηθεί η μειονεξία. Οχι με ρητορικές υπεραναπληρώσεις και εθνικιστικά φούμαρα, αλλά με τις αυτονόητες πρακτικές που πρόλαβε να εφαρμόσει (όσο πρόλαβε) ο εκτός ελλαδικού κράτους Ελληνισμός: ο αιγυπτιώτης, ο μικρασιατικός, ο κωνσταντινουπολίτικος, της Οδησσού, της Τραπεζούντας. Ελληνες στη γλώσσα, στην εκπληκτική τους παιδεία και στην ιστορική τους συνείδηση, με ταυτόχρονη οργανική πρόσληψη του επικαιρικού πολιτισμού της Δύσης και κοσμοπολίτικη άνεση. Φορούσαν το φράκο ή τη μακριά τουαλέτα στον εξωελλαδικό Ελληνισμό και ήταν άρχοντες, τα φορούσαν οι Ελλαδίτες και ήταν καραγκιόζηδες. Τη διαφορά την κάνει η ταυτότητα: Οταν είσαι κάποιος, πατάς στέρεα σε ιστορική συνείδηση και έμπρακτη μετοχή σε παράδοση πολιτισμού, προσλαμβάνεις ό,τι θέλεις και το κάνεις υπηρετικό των αναγκών σου. Δεν υποτάσσεις τις ανάγκες σου στο πρόσλημμα για να φανείς τάχα πρωτευουσιάνος και εσύ, ο κωμικός μίμος του φανταχτερού που σε θαμπώνει.

Σήμερα πια δεν έχει κανένα νόημα να εξηγήσεις στον επινοητικό διαφημιστή ότι η μεταρωμαϊκή Δύση, που κυριαρχεί πολιτιστικά (και όχι μόνο) σε ολόκληρο τον πλανήτη, γεννήθηκε στους σκοτεινούς μεσαιωνικούς δρυμούς και όχι στην Κλασική Ελλάδα. Στα μέσα του 12ου αιώνα άρχισε να πρωτοσυλλαβίζει σε λατινική μετάφραση (από τα αραβικά) τον Αριστοτέλη αναποδογυρίζοντας τους όρους κατανόησής του. Την ταύτιση του «αληθεύειν» με το «κοινωνείν» τη διέστρεψαν σε πρωτογονισμό ατομοκεντρικής νοησιαρχίας. Το «μεγαλόψυχον» της ελευθερίας το υπέταξαν στην απόλυτη προτεραιότητα του «χρησίμου» που οι Ελληνες το λογάριαζαν βαρβαρότητα. Την πολιτική, από «κοινόν άθλημα» να αληθεύει ο βίος, την αλλοτρίωσαν σε μηχανισμούς θωράκισης ατομοκεντρικών «δικαιωμάτων». Τη μεταφυσική αναζήτηση «νοήματος» της ύπαρξης και της βιοτής τη διαστρέβλωσαν σε επίσης ατομοκεντρική θρησκεία νομικίστικου ηθικισμού και ψυχολογικής αστυνόμευσης.

Να αναλύσει κανείς τέτοιες καισαρικές διαφορές Ελλάδας και Δύσης στον σημερινό Ελλαδίτη, είναι σαν να του μιλάει κινέζικα. Η επίγνωση της διαφοράς, της ενεργητικής ετερότητας, έχει χαθεί, που σημαίνει ότι ο Ελληνισμός ιστορικά έχει τελειώσει. Νομίζουμε ότι περνάμε κρίση οικονομική, δεν μπορούμε ούτε θέλουμε να δούμε ότι ξεπεράσαμε το κρίσιμο όριο αλλοτρίωσής μας. Η ιστορική εξαφάνιση δεν τεκμηριώνεται μόνο με μετονομασίες. Ονομάζουμε ακόμα «Αττική» ή «βόρεια ακτή της Κρήτης» περιοχές ελληνικής γης που τις καταστρέψαμε ολοκληρωτικά και ανεπανόρθωτα – δεν υπάρχουν πια. Τη γλώσσα που κουτσομιλάει ο πρωθυπουργός μας τη λέμε ακόμα «ελληνικά». Το στυγνό πολίτευμά μας, της κομματοκρατίας, το ονομάζουμε ακόμα «δημοκρατία». Τους εγκληματίες αυτουργούς του σκοταδισμού τους λέμε ακόμα «υπουργούς Παιδείας» – και πάει λέγοντας.

Λογικά, θα μπορούσε να αντιπαλέψει το συντελεσμένο ιστορικό μας τέλος ένας ιδιοφυής κοινωνικός αναμορφωτής (όχι ένα κοίτασμα πετρελαίου ή μια φλέβα χρυσού). Αλλά κοινωνικοί αναμορφωτές δεν εμφανίζονται κατά παραγγελίαν. Να συνεχίσουμε να βλέπουμε σε κάθε σπιθαμιαία μετριότητα της επαγγελματικής πολιτικής έναν πιθανό μεσσία και σωτήρα, είναι πια «τέλη επαίσχυντα».

(Γκροτέσκα εικονογράφηση του ιστορικού μας ψυχορραγήματος: η απόφαση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να στηρίξει εκλογικά, για δεύτερη τετραετία, τον πιο αδιάντροπα αποτυχημένο δήμαρχο που γνώρισε ποτέ η Αθήνα μετά την κυρία Ντόρα Μητσοτάκη. Τέσσερα χρόνια ανύπαρκτος ως δήμαρχος, έχει ο οιηματίας τα προσόντα και για υπουργός Εξωτερικών στο Ελλαδιστάν, γιατί όχι;).

7 σχόλια:

 1. Γιανναράς + Δραγώνα = γιουσουφάκια των βαπτισμένων 'ελλήνων'της αποικιοκρατίας των Εγγλέζων, Γάλλων και Ρώσων, των εγκάθετων 'Αρείων' υπολειμμάτων της Ενετοκρατίας, Φραγκοκρατίας και Τουρκοκρατίας που σαν σμήνη από ακρίδες καταδυνάστευσαν με τις πλάτες των δυτικών αφεντικών / ριζών τους τους τοπικούς πληθυσμούς της Αιγύπτου, κλπ. και μετά το 1830 μεταφέρθηκαν και στην απελευθερωμένη (από τους 'ελλαδίτες' Ελλάδα) για να τους μετατρέψουν και αυτούς σε κούληδες, παίρνοντας την θέση των συγγενών τους πασάδων, κοτζαμπάσηδων, αγάδων, κλπ τουρκόσπορων και δυτικόσπορων.

  Οι 'άριστα εκπαιδευμένοι' ψευτοέλληνες (Μπενάκηδες, Ράλληδες, Αβέρωφ, Τοσίτσα, Ηλιάσκηδες, Ηλιόπουλοι, Βουδούρηδες, Κωλέτηδες, Μαυρογορδάτηδες, Υψηλάντηδες, κλπ)που θέλουν να μας κάνουν από Έλληνες- ελλαδίτες για να υπεξαιρέσουν τα πρωτοτόκια μας.

  Γιανναρά είσαι προδότης πρώτης, αναίσχυντος και απελπισμένος για να προσπαθείς να προπαγανδίσεις υπέρ της κάστας και των αφεντικών σου ακόμα και την ύστατη στιγμή.

  Θυμίζεις τον ληστή που ακόμα και επάνω στον σταυρό συνέχιζε να μάχεται το θέλημα του Θεού και προπαθούσε ακόμα και όταν ξεψυχούσε να παρασύρει και όποιον μπορούσε μαζί του στο πύρ το έξωτερο.

  Άντε να χαθείς ΜΕΙΟΝΕΚΤΙΚΟ και ΚΟΜΠΛΕΞΙΚΟ διαλόσπερμα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ο φακελος της κυπρου δεν ανοιγει γιατι ειναι υπευθηνοι ο μακαριος και οι πολιτικοι στη ελλαδα που εστησαν παγιδα στο ιωαννιδη να κανει το πραξικοπημα και αμεσως εγινε ανυπακοη απο νταβο αραπακη παπανικολαου και γαλατσανο που ηθελαν στρατιωτικη ητταν στην κυπρο για να επανελθουν οι μεσσιες φανταστητε αν ειχαμεν στρατιωτικη νικη του ιωαννιδη θα ειχαμεν ακομα χουντα…..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ΕΛΛΗΝΕΣ, ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ ΠΟΥ ΕΠΑΘΑΝ ΤΑ ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΑΠΟ ΤΟ 1981 ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ:

  1. ΕΟΚ ΚΑΙ ΝΑΤΟ, ΤΟ ΙΔΙΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ.
  ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΝΑΤΟ, ΤΟ ΙΔΙΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ.
  2. ΕΞΩ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ.
  ΕΞΩ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΟΥΝΟΥΤΟΥ.
  3. Η ΕΠΑΡΑΤΟΣ ΔΕΞΙΑ.
  Ο ΕΠΑΡΑΤΟΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ.
  4. Η ΔΕΞΙΑ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟΝΤΟΥΛΑΠΟ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ.
  Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟΝΤΟΥΛΑΠΟ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ.
  5. ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, Ο ΛΑΟΣ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ.
  ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, Ο ΛΑΟΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΛΠΙΣΙΑ.
  6. ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ, ΛΑΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ
  ΕΘΝΙΚΗ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑ, ΛΑΙΚΗ ΥΠΟΔΟΥΛΩΣΗ.
  7. Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ.
  Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ.
  Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΥΣ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ.
  Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟ ΔΝΤ.
  8. ΠΑΣΟΚ, ΓΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΜΕΡΕΣ.
  ΠΑΣΟΚ, ΓΙΑ ΑΚΟΜΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΣ ΜΕΡΕΣ.
  9. Ο ΑΓΡΟΤΗΣ ΑΦΕΝΤΗΣ ΣΤΟ ΧΩΡΑΦΙ ΤΟΥ.
  Ο ΑΓΡΟΤΗΣ ΔΟΥΛΟΠΑΡΟΙΚΟΣ ΣΤΟ ΧΩΡΑΦΙ ΤΟΥ.
  10. ΘΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΟΥΜΕ ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΤΗΣ ΝΟΙΚΟΚΥΡΑΣ.
  ΘΑ ΛΗΣΤΕΨΟΥΜΕ ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΤΗΣ ΝΟΙΚΟΚΥΡΑΣ.
  11. ΠΕΡΗΦΑΝΑ ΝΙΑΤΑ, ΤΙΜΗΜΕΝΑ ΓΗΡΑΤΕΙΑ.
  ΑΝΕΡΓΑ ΝΙΑΤΑ, ΠΕΙΝΑΣΜΕΝΑ ΓΗΡΑΤΕΙΑ.
  12. ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ.
  ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ.
  13. ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ.
  ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΑΛΙΟ.
  14. ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟ.
  ΜΕΙΩΣΗ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟ.
  15. ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ.
  ΠΡΑΣΙΝΑ ΑΛΟΓΑ.
  16. ΑΝ ΠΑΓΩΣΟΥΝ ΟΙ ΜΙΣΘΟΙ, ΘΑ ΠΑΓΩΣΕΙ Η ΑΓΟΡΑ.
  ΜΕΙΩΝΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ, ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΨΥΞΗ Η ΑΓΟΡΑ.
  17. ΘΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΜΗ ΠΡΟΝΟΜΙΟΥΧΟΥΣ.
  ΘΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΜΗ ΠΡΟΝΟΜΙΟΥΧΟΥΣ.
  18. ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.
  ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΗ ΑΚΥΒΕΡΝΗΣΙΑ.
  19. ΑΝΤΙΕΞΟΥΣΙΑΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ.
  ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ.
  20 ΤΣΟΒΟΛΑ ΔΩΣ'ΤΑ ΟΛΑ.
  ΓΙΩΡΓΟ ΠΑΡ'ΤΑ ΟΛΑ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Οποιαδήποτε κινητοποίηση μπορεί να οδηγήσει σε αποκαθηλωση τον ΓΑΠ είναι καλοδεχούμενη.
  Η πτωση του Τσολάκογλου είναι ο μείζων στόχος τουτη τη στιγμή.

  Μακάρι να τον ρίξουν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας κλεινοντας τον ελληνικό εναεριο χωρο για μηνες
  ή οι ιδιοκτήτες φορτηγων που απεργουν από αυριο, κλεινοντας τους δρομους, ή οι ναυτεργάτες κλεινοντας τα λιμάνια ή οι καθαρίστριες, αφηνοντας τα σκουπίδια να σαπίσουν στους δρόμους ή όποιος νάναι.

  Οι αντιδράσεις τύπου «θιγεται ο τουρισμός και η εθνική οικονομία » είναι για χαχόλους που δεν καταλαβαίνουν ότι παίζεται η ύπαρξη της πατρίδας.

  Τα ίδια έλεγε κι ο Σημίτης για τους αγρότες , ενω την ιδια ωρα οι κολλητοι του ξάφριζαν τα κρατικά ταμεία.

  Ντεζά βύ, το έργο το είδαμε και το βαρεθήκαμε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. ΠΡΟΣ 8.31 ΜΗΔΕΝΙΣΤΗΣ ΕΙΣΑΙ ,ΕΝΑ ΦΑΥΛΟ ΕΞΑΡΤΗΜΑ ΑΦΙΣΣΟΚΟΛΗΤΗ,ΒΟΥΡΤΣΑ ΤΕΝΕΚΕΣ,ΚΟΥΒΑΣ,..ΔΙΑΛΕΞΕ..ΤΟΥ ΡΑΦΗΝΙΩΤΗ ΑΧΡΗΣΤΟΥ...Η...ΦΙΛΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΛΕΚΑΣ, ΠΟΥ,ΑΠΟ ΤΟ 1989-1990 ΣΥΜΑΧΕΙ ΔΙΑΡΚΩΣ ΜΕ ΤΗ ΔΕΞΙΑ..ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ...ΜΑΡΙΚΑ..ΧΑΡΙΛΑΟΣ....ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΚΡΥΨΕΤΕ ΑΛΛΩΣΤΕ!!!!!!!!ΡΗΜΑΞΑΤΕ ΤΗ ΠΑΤΡΙΔΑ ΧΑΜΙΝΙΑ ΤΩΝ ΥΠΟΝΟΜΩΝ ,ΚΑΙ ΕΧΕΤΕ ΤΟ ΑΠΥΘΜΕΝΟ ΘΡΑΣΟΣ ΝΑ ΜΗ ΣΙΩΠΑΤΕ,ΑΛΛΑ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΙ ΥΠΟΔΕΙΞΕΙΣ...ΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΤΗΣ ΧΟΝΤΡΟΠΑΡΕΑΣ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. 9.56 ΤΕΛΟΣ
  ΑΠΑΚΑΛΥΦΘΗΚΕΣ.

  ΕΙΣΑΙ ΕΝΑ ΣΩΜΑΤΙΚΑ ΑΝΑΠΗΡΟΣ-ΣΑΚΑΤΗΣ
  ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΣΑΚΑΤΕΨΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΜΥΑΛΟ ΣΟΥ.

  ΛΥΣΗ. ΤΗΣ ΜΙΖΕΡΗΣΗ ΣΑΚΑΤΑΜΕΜΕΝΣ
  ΠΑΡΑΠΛΗΚΗΣ ΖΩΗΣ ΣΟΥ. ΒΡΗΚΕΣ ΤΟ ΚΟΜΠΙΟΥΤΕΡ ΚΑΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ
  ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΡΝΑΣ
  ΤΟ ΜΙΣΟΣ
  ΤΗΝ ΧΟΛΗ
  ΤΗΣ ΣΑΠΙΛΑ ΣΟΥ
  ΤΗΜ ΜΙΣΑΝΘΡΩΠΙΑ ΣΟΥ.

  ΘΑ ΣΟΥ ΕΛΕΓΑ ΝΑ ΠΑΣ ΝΑ ΓΑΜΗΘΕΙΣ
  ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ !

  ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΣΑΝ ΚΑΦΡΟΣ ΠΑΣΟΚΟΣ
  ΓΛΥΨΕ ΝΑ ΣΕ ΠΑΝΕ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΙΔΡΥΜΑ
  ΝΑ ΨΟΘΗΣΕΙΣ ΕΣΤΩ ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ

  ΑΡΚΕΤΑ ΣΙΧΑΜΕΝΕ
  Η ΜΠΟΧΑ ΚΑΙ Η ΒΡΩΜΑ ΣΟΥ
  ΠΕΡΝΑΕΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΥΚΤΙΟ
  ΑΠΟ ΤΟ ΗΛΕΚΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ.

  ΑΝΤΕ ΑΠΑΛΛΑΞΕ ΣΑΣ. ΑΛΗΤΗ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΩ ΑΥΤΑ ΤΑ ΥΠΟΤΑΚΤΙΚΑ ΚΑΙ ΓΛΕΙΩΔΕΙ ΑΝΘΡΩΠΑΚΙΑ ΝΑ ΔΙΑΣΥΡΟΥΝ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΛΑΟ ΜΟΥ ΣΤΕΛΝΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΣΤΟΝ ΚΑΙΑΔΑ Δ.Ν.Τ.
  ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΥΓΚΡΙΝΩ
  ΜΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ-ΟΡΜΠΑΝ- ΠΑΛΙΚΑΡΙ ΤΗΣ ΟΥΓΓΑΡΙΑΣ
  ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΕ ΤΟ ΔΝΤ ΣΤΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΩ ΚΑΤΙ ΠΙΟ ΧΟΝΤΡΟ.

  ΝΤΡΕΠΟΜΑΙ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 20 ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΩ ΝΑ ΜΕ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ ΔΟΣΟΛΟΓΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΥΤΟΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ?????

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.