Για γέλια και για κλάματα

Γράφει ο Τριαντάφυλλος Καρατράντος

Μερικές φορές σκέφτομαι ότι ο Ομηρικός μύθος του πολυμήχανου Οδυσσέα έχει κάνει μεγάλο κακό στον Νεοέλληνα. Τόσο μεγάλο που έχει σχεδόν μετατρέψει σε ταυτολογία την εφευρετικότητα με την μπαγαποντιά. Ο Νεοέλληνας δεν σκέφτεται πως θα χρησιμοποιήσει το μυαλό του παραγωγικά, αλλά πως θα το χρησιμοποιήσει για να ξεγελάσει το διπλανό του ή το κράτος του ακόμη περισσότερο.
Από αυτή τη στρέβλωση πηγάζει και η απάντηση στα ερωτήματα για το πώς και αν θα προσαρμοστεί ο Έλληνας στη νέα κατάσταση με τη μείωση των αποδοχών του. Η απάντηση είναι θα βρει τον τρόπο, μία απάντηση που αν την παίρναμε δια ζώσης πιθανότατα θα συνοδευόταν και από το κλείσιμο του ματιού.
Ο φυσιολογικός τρόπος για να προσαρμοστεί ένας άνθρωπος στη νέα σκληρή πραγματικότητα που του άλλαξε απρόσμενα τη ζωή του είναι ή να μειώσει την κατανάλωση ή να βρει δεύτερη δουλειά, μιας και από την πρώτη ειδικά αν είναι δημόσιος υπάλληλος δύσκολα θα πάρει αύξηση. Είμαι σίγουρος πως άλλα έχουν στο μυαλό τους όσοι απαντούν ότι θα τη βρει την άκρη ο Έλληνας.
Αυτή λοιπόν η εφευρετική παραβατικότητα............. κάνει συχνά την εμφάνιση της και στον τρόπο που προσπαθεί κάποιος να κερδίσει ψήφους. Προβλέπω πως τα ευτράπελα του Καλλικράτη θα είναι πάρα πολλά. Ειδικά μετά από το σκηνικό που έμαθα τα περιμένω πλέον όλα.
Δήμαρχος της επαρχίας Λοκρίδας μαζί με μερικούς δημοτικούς συμβούλους πήγε σε κοντινό Δημοτικό Διαμέρισμα που ανήκει σε άλλο Δήμο και έφτιαξε σαμαράκια σε έναν επαρχιακό δρόμο. Μιλάμε για το απίστευτό νεοελληνικό ευτράπελο. Δεν φτάνει που το Δ.Δ. ήταν εκτός της διοικητικής του αρμοδιότητας, τουλάχιστον μέχρι να τεθεί σε εφαρμογή το χωροταξικό του Προγράμματος Καλλικράτης, επιπρόσθετα στους επαρχιακούς δρόμους απαγορεύεται η απόθεση τσιμεντένιων κατασκευών.
Πόσα έχουμε να δούμε ακόμη. Με όλα αυτά θα μπορούσαμε να γελάσουμε αν ήταν απλώς υπερβάλλων ζήλος ή αφέλεια, όταν όμως είναι απόφαση προσέλκυσης ψηφοφόρων, τότε μπορούμε να κλάψουμε γιατί οι άνθρωποι που αντιλαμβάνονται τους πολίτες ως ιθαγενείς που θα θαμπωθούν από σαμαράκια, σούδες, μπασιές και σκάρες θα κληθούν να διοικήσουν τους διευρυμένους δήμους.