«Ο Λαμπράκης , Ζει»

10

Γράφει ο Καφενόβιος

Σαν απόψε, στις 22 Μαίου 1963, ο βουλευτής της ΕΔΑ Γρηγόρης Λαμπράκης, 51 ετών, υφηγητής της Ιατρικής, έπεφτε στη Θεσσαλονίκη θανάσιμα τραυματισμένος από τους παρακρατικούς φονιάδες Σπύρο Γκοτζαμάνη και Εμμανουήλ Εμανουηλίδη, που εφόρμησαν με τρίκυκλο εναντίον του. Κλινικά νεκρός, «ο μαραθωνοδρόμος της ειρήνης» θα αφήσει την τελευταία του πνοή στις 27.5.1963. .

Την επομένη γίνεται πάνδημη κηδεία του στην Αθήνα, όπου 500.000 κόσμου τον συνοδεύουν με συνθήματα κατά της κυβέρνησης και του παρακράτους ("Δημοκρατία", "ο Λαμπράκης Ζεί!"). Η δολοφονία του προκαλεί σφοδρή λαϊκή αντίδραση και αποκαλύπτει τη δράση του παρακράτους με την ανοχή της κυβέρνησης της ΕΡΕ και τη κάλυψη των αρχών

Στη συνέχεια σηματοδοτούνται ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις με αποκορύφωμα την παραίτηση και την φυγή του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή στο Παρίσι. Η πορεία ειρήνης στο Μαραθώνα από τότε θεσμοθετείται και γίνεται στη μνήμη του. Πολλοί νέοι πυκνώνουν τις τάξεις της "Νεολαίας Λαμπράκη", που έχει πρώτο γραμματέα το Μ. Θεοδωράκη. Η οργάνωση αυτή διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο........ αριστερό και δημοκρατικό κίνημα της εποχής.

Ο Γρηγόρης Λαμπράκης μένει από τότε στη συνείδηση ενός μεγάλου τμήματος του ελληνικού λαού σαν το σύμβολο του αγώνα ενάντια στην οπισθοδρόμηση, την πολιτική φίμωση, το παλάτι και την εξάρτηση από την αμερικανοκρατία. Σαν το εθνικό σύμβολο για τη Δημοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Η δολοφονία του Λαμπράκη ήταν ένας βασικός «τακτικός στόχος» μιας μακριάς αλυσίδας συνωμοσιών και εγκλημάτων με στρατηγικό στόχο την επιβολή δικτατορίας. Γιατί «το τρίκυκλο ήταν της χούντας», όπως έγραψαν χαρακτηριστικά στο περιοδικό "Επίκαιρα" ο Γιώργος Μπέρτσος και ο Γιάννης Βούλτεψης, οι οποίοι μαζί με τον Γιώργο Ρωμαίο αποτέλεσαν συμβολικά «το δημοσιογραφικό αντι-τρίκυκλο», που συνέβαλε αποφασιστικά στην αποκάλυψη και διαλεύκανση των συνωμοτικών πτυχών αυτού του στυγερού πολιτικού εγκλήματος. Επίσης σημαντική ήταν η συμβολή στην αποκάλυψη του ρόλου των παρακρατικών, του ανακριτή Χ. Σαρτζετάκη και του εισαγγελέα Π. Δελαπόρτα, που αντιστάθηκαν σθεναρά στις ασκούμενες πιέσεις.

Η 47η επέτειος της δολοφονίας του αγωνιστή της ειρήνης και της Δημοκρατίας Γρηγόρη Λαμπράκη, από το φασιστικό παρακράτος, συνοδεύεται από εξαιρετικά επίκαιρα μηνύματα, σε μια περίοδο κρίσιμη για την υπόθεση της διεθνούς ειρήνης και για το μέλλον του ελληνικού λαού, του οποίου τα δικαιώματα δέχονται πρωτοφανή επίθεση από τις επιλογές της κυβέρνησης, του ΔΝΤ και των κυρίαρχων δυνάμεων της ΕΕ.

Το σύνθημα «Ο Λαμπράκης ζει» διατηρεί την αξία του και σήμερα, ως σύνθημα μνήμης, εγρήγορση και ελπίδας.

Δημοσίευση σχολίου

10Σχόλια
  1. ΜΕΡΟΣ ΓΙΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΞΙΩΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΞΕΣΚΙΣΤΕ ΤΗΝ Διαπλοκή τους.
    Μην αγοράζετε τις εφημερίδες τους.

    Ο Καρατζαφέρης έχει πρόβλημα με τα μπλογκ, ο Βγενόπουλος έχει πρόβλημα με τα μπλογκ, η Διαμαντοπούλου έχει πρόβλημα με τα μπλογκ, και τώρα έχει πρόβλημα με τα μπλογκ και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Όσοι κυκλοφορούν με μπράβους έχουν πρόβλημα με τα μπλογκ.

    Δεν είναι κάπως περίεργο η χώρα να έχει χρεοκοπήσει και ξαφνικά όλες οι εξουσίες να έχουν πρόβλημα με τα μπλογκ;

    Λοιπόν, μάγκες, εσείς έχετε πρόβλημα με τα μπλογκ και εγώ έχω πρόβλημα μαζί σας. Έχω πρόβλημα με τη φριχτή διαπλοκή των πολιτικών με τους μεγαλοεπιχειρηματίες και τους ιδιοκτήτες των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Ρε μπαγάσηδες, χρεοκοπήσατε τη χώρα και σας ενοχλούν τα μπλογκ;

    Ποιοι είναι οι μπλόγκερ; Οι μπλόγκερ είναι οι πολίτες – άρα, τους ενοχλούν οι πολίτες. Τι είναι τα μπλογκ; Τα μπλογκ είναι τα μέσα ενημέρωσης όσων έχουν αντιληφθεί πως η Τρέμη, ο Πρετεντέρης, ο Καψής, ο Τσίμας, ο Χατζηνικολάου, ο Τράγκας –και τα υπόλοιπα τηλεπαπαγαλάκια- είναι υπηρέτες αυτών που ξέσκισαν και συνεχίζουν να ξεσκίζουν τη χώρα. Και είναι εκατομμύρια πια αυτοί που το πιστεύουν αυτό. Το δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις σας – ζώα!

    Τόσα χρόνια αποθεώνατε τον Μητσοτάκη, τον Σημίτη, τον Καραμανλή,τον Παπανδρέου και τώρα –που η χώρα πτώχευσε- θέλετε να συνεχίσετε να υπάρχετε και να βγάζετε λόγο, χωρίς να υποστείτε τις συνέπειες; Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα, γλυκά μου. Όλα σε αυτή τη ζωή έχουν ένα τίμημα. Και θα το πληρώσετε. Θα το πληρώσετε πολύ ακριβά. Γι’ αυτό σας έχει πιάσει πανικός.

    Το θράσος πολιτικών, μεγαλοεπιχειρηματιών, καναλαρχών, μεγαλοεκδοτών και τηλεδημοσιογράφων είναι τεράστιο.

    Πρέπει να τελειώνουμε μαζί τους. Πρέπει να τους χτυπήσουμε ανελέητα.

    Μην αγοράζετε τις εφημερίδες τους. Διαλύστε τους. Είναι εχθροί του λαού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ομάδα εφοριακών ελεγκτών της ΥΠΕΕ, την έστησε έξω από νυχτερινό κέντρο της Θεσσαλονίκης. Για την ακρίβεια, στο πάρκιγκ του κέντρου. Καθισμένοι μέσα στο υπηρεσιακό τους αυτοκίνητο...
    κατέγραφαν τα υπερπολυτελή αυτοκίνητα, τα κλειδιά των οποίων παρέδιδαν στους παρκαδόρους, οι ιδιοκτήτες τους. Προσοχή: τα υπερπολυτελή, όχι τα πολυτελή: Ferrari, Lamborghini και λοιπά.


    Με τη λίστα στο χέρι, πήγαν την άλλη μέρα στο γραφείο. Χτύπησαν στο taxisnet, βρήκαν τις φορολογικές δηλώσεις των κατόχων τους και διαπίστωσαν αυτό που σας λέμε χρόνια τώρα:


    όλοι οι κάτοχοι των Ferrari και Lamborghini, (προσοχή: ΟΛΟΙ), δήλωναν ετήσιο εισόδημα στην εφορία, κάτω από 10.000 ευρώ.
    Βρήκαν επίσης τα κυκλώματα που έκαναν υποτιμολογήσεις στα ελαφρώς μεταχειρισμένα θηρία και άλλα ενδιαφέροντα, που θα δουν το φως της δημοσιότητας τις επόμενες μέρες.

    Μαθαίνουμε επίσης, ότι μια άλλη ομάδα εφοριακών, ασκείται στο "μπλακ τζακ". Μαθαίνει δηλαδή, ποιοί παίκτες χάνουν 300.000 τη βραδιά στο καζίνο, αλλά δηλώνουν ετήσιο εισόδημα, λιγότερο από μια ταμία σουπερ-μαρκετ.
    Αυτό που έπρεπε να κάνει η εφορία 20 χρόνια πριν, επιτέλους ξεκίνησε να το κάνει.


    Σφίγγουν τα πράγματα και καιρός είναι να πληρώσουν το πρώτο τους ευρώ και οι λεζαντιάρηδες, που κάνουν "κατάσταση" με λογαρισμό 20.000 ευρώ, μόνο στα λουλούδια.
    Προσοχή: δεν έχουμε τίποτε με τους ανθρώπους που έχουν δις ή τρις. Μαγκιά τους!
    Αλλά ρε φίλε, δεν μπορεί να πετάς 20.000 ευρώ σε μια βραδιά σε λουλουδικό και να αρνείσαι, να πληρώσεις εφορία 1.000 ευρώ το χρόνο, ώστε να μη χρειαστεί το κράτος να τα κόβει από άνεργους, συνταξιούχους, μισθωτούς και λοιπά κορόιδα.
    Δε γίνεται μια ζωή μόνο να κονομάς και να μη δίνεις δεκάρα για το κοινωνικό σύνολο.
    Επιτέλους να τελειώνει το φαινόμενο των τραγουδιστών-ειδώλων, που παίρνουν 3.000 ευρώ τη βραδιά και δηλώνουν ...100.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ..Ο Λαμπρακης ΖΕΙ!!!!! Εσεις εχετε πεθανει πριν προλαβετε να ζησεται!!!!!...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΤΩΝ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΠΧ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ ΠΡΟΛΑΛΗΣΑΣ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο Λαμπράκης Ζει.
    Μύνημα ανθρωπιάς και ελπίδας για κοινωνικούς αγώνες.
    Μύνημα των εργαζομένων για μια αξιοπρεπή διαβίωση.
    Μύνημα Δημοκρατίας!
    Τ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
Δημοσίευση σχολίου