ΑΞΕΧΑΣΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ: ΟΡΕΣΤΗΣ ΛΑΣΚΟΣ


Ο Ορέστης Λάσκος (11 Νοεμβρίου 1907- 17 Οκτωβρίου 1992) ήταν ποιητής, σεναριογράφος και σκηνοθέτης. Ηταν αδελφός του ήρωα του Β' παγκοσμίου πολέμου Βασίλη Λάσκου. Γεννήθηκε στην Ελευσίνα και ακολούθησε αρχικά στρατιωτική καριέρα στο Πολεμικό Ναυτικό την οποία και αργότερα εγκατέλειψε. Υπήρξε από τους πρωτοπόρους του ελληνικού βωβού κινηματογράφου, γύρισε μια από τις πρώτες ταινίες στα χρονικά του ελληνικού κινηματογράφου, την ταινία Δάφνις και Χλόη που χαρακτηρίστηκε πρωτοποριακή σε γυμνές σκηνές. Έγραψε μεταξύ άλλων, τα έργα: Αγριόχηνες, Τάα - Ρόα, Φρεγάτα και Πλοίαρχος Λάσκος.

Πολυπράγμων, πληθωρική προσωπικότητα, ποιητής, θεατρικός συγγραφέας, εγκατέληψε διάφορες σπουδές ανάμεσα στις περιπλανήσεις του, καθώς και μια καριέρα αξιωματικού. Μετά τη κατοχή, το 1945, σκηνοθετεί τις "Ραγισμένες καρδιές". Η ουσιαστική όμως σκηνοθετική του πορεία ξεκινάει μετά απο 8 χρόνια το 1953 με την "Ωραία του πέραν".

Ήταν μέχρι τις τελευταίες του στιγμές υπερδραστήριος και δημιουργικός. Άνθρωπος καλλιεργημένος και με ξεχωριστή μόρφωση, μας άφησε ένα μεγάλο κινηματογραφικό έργο, αλλά πολύ άνισο.

Σύζυγος του η ελληνίδα ηθοποιός Μπεάτα Ασημακοπούλου, με την οποία απέκτησε ένα γιο, τον Βασίλη.

Δείγματα του έργου του: http://www.youtube.com/watch?v=Bx19PmEGvfE

http://www.youtube.com/watch?v=KsMCgcbjw5E