Γράμμα στο Στρατηγό Μακρυγιάννη


Καφετζή μου πριν από ένα χρόνο τέτοιες μέρες είχες δημοσιεύσει ( http://kafeneio-gr.blogspot.com/2009/03/blog-post_8322.htmlί )ένα γράμμα μου στον στρατηγό Μακρυγιάννη . Πάντα επίκαιρος ο λόγος του Στρατηγού μα Ποιο επίκαιρος ΣΗΜΕΡΑ από πέρυσι αναπαράγεται από αρκετά μέσα και γεννά και σε εμένα την ανάγκη να τον υπενθυμίσω στους φίλους μου με e mail και να σε παρακαλέσω να το επαναδημοσιεύσεις και στο Καφενείο για να το θυμηθούν οι παλαιοί και να το διαβάσουν οι νέοι θαμώνες .

Γράμμα στο Στρατηγό Μακρυγιάννη

Γράφει ο Λεωνίδας Ορφανουδάκης


Μόλις χθες έλαβα το γράμμα σου με καμιά εκατοστή χρόνια καθυστέρηση ,τα ξέρεις δα και τα Ελληνικά Ταχυδρομεία . Μην στεναχωριέσαι όμως τα νέα σου δεν πάλιωσαν ,ολόφρεσκα είναι και σήμερα . Μου γράφεις «………Τής πρόσοδες τής πατρίδας τής κλέβομεν, από υποστατικά δέν τής αφήσαμεν τίποτας, σέ ‘πηρεσίαν νά μπούμεν, ένα βάνομεν εις τό ταμείον, δέκα κλέβομεν. Αγοράζομεν πρόσοδες, τίς .......τρώμεν όλες. Χρωστούν εις τό Ταμείον δεκαοκτώ ‘κατομμύρια ο ένας καί ο άλλος × ο Μιχαλάκης Γιατρός πεντακόσιες χιλιάδες, ο Τζούχλος τρακόσες, ο Γεωργάκης Νοταράς τρακόσες πενήντα – όλο τέτοιγοι χρωστούνε αυτά. ……. κι’ ακόμα δέν κυτάχτηκαν πόσα θά λείψουν ακόμα. Τό ίδιο ντογάνες κι’ άλλα. ΤΕΤΟΙΟΙ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΕΙΣ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥΣ ΒΑΝΟΥΝ . Δύσκολο είναι ο τίμιος άνθρωπος νά κάνη τά χρέη του πατριωτικώς. Οι αγωνισταί οί περισσότεροι καί οι χήρες κι’ αρφανά δυστυχούν.


Κοιμήσου ήσυχος Στρατηγέ μου σχεδόν τίποτα δεν άλλαξε στον τόπο , μόνο οι αγωνιστές και οι χήρες και τα ορφανά δεν δυστυχούν πλέον , ευτυχώς πέθαναν . Α! ναι να μη ξεχάσω και τα ονόματα αυτών που αδειάζουν το Ταμείο , άλλαξαν , έχω όμως τη βεβαιώτη πως από δω και μετά δεν θα ξαναλλάξουν ποτέ .

Δύσκολο είναι και σήμερα όπως και τότες ο........ τίμιος άνθρωπος να κάνη τα χρέη του πατριωτικώς , σε αυτό συνίσταται διαχρονικά όλη η κακοδαιμονία του τόπου μας .
Το χειρότερο το τραγικό θα έλεγα είναι πως στις δικές μας μέρες , ο λαός έχει φορτωθεί και την ενοχή πως αυτός φταίει , γιατί λέει έχουμε δημοκρατία και διαλέγουμε μόνοι μας αυτούς που μας κυβερνούν , και ο λαός το πιστεύει , σάμπως του έχουν αφήσει περιθώρια να κάμει και αλλιώς !
Η ΠΑΙΔΙΑ Στρατηγέ μου και σήμερα όπως και τότε είναι η πρώτη ανάγκη του τόπου , την πραγματική δημοκρατία θα την φέρει μόνο ο παιδευμένος με τις αξίες των αρχαίων Ελληνικών Αρετών λαός .
Να υποψιαστώ Στρατηγέ μου , πως γιαυτόν ακριβώς τον λόγο δεν δίνουν Παιδεία στο λαό μόνο την έχουν στριμωγμένη και απένταρη μέσα στο Υπουργείο ΕΘΝΙΚΗΣ παιδείας και ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ .
Λεωνίδας Ορφανουδάκης
leonidasorf@gmail.com