Διαφθορά STOP


Γράφει ο Τριαντάφυλλος Καρατράντος

Μέσα στη δίνη της οικονομικής κρίσης και της μετρολαγνείας διέφυγε της προσοχής μας το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την αντιμετώπιση της διαφθοράς. Μπορεί οι δαπάνες του ογκωδέστατου και σπάταλου Ελληνικού κράτους να πρέπει να περικοπούν, και μάλιστα άμεσα, αλλά αν δεν αντιμετωπιστεί η διαφθορά δεν θα μπορέσουμε να έχουμε ουσιαστικά αποτελέσματα.
Η Ελλάδα έχει αποκτήσει ενδημική σχέση με τη διαφθορά, έχει διεισδύσει τόσο πολύ, ειδικά στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, που πλέον έχει γίνει καθημερινή πρακτική. Μάλιστα, η ανοσία μας ως πολίτες έχει φτάσει σε τόμο μεγάλο βαθμό, που τα γρηγορόσημα και τα φακελάκια τα δεχόμαστε επί χρόνια αγόγγυστα.
Τα θρασύτατα θεωρήματα περί νόμιμου και ηθικού, έχουν μετατρέψει μία κοινωνία σε βουβά και αδιάφορα ανθρωπάκια, που γνωρίζουν ότι όπου φωνάζουν νόμος εννοούν την καταστρατήγησή του. Σε μία χώρα που τα ........
πολιτικά πρόσωπα έχουν ξεχάσει να μας ενημερώσουν για το από πού προέρχονται οι πόροι τους, λες και μας χρωστάνε εξηγήσεις (sic), σε μία χώρα που οι offshore εταιρείες πολιτικών προσώπων ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια, σε μία χώρα που τα δωράκια για το δήμαρχο, τον έφορα, τον πολεοδόμο και τα λοιπά μυστήρια, είναι καθημερινότητα, ήρθε η ώρα να υπάρξει ένα θεσμικό πλαίσιο που να τους στέλνει όλους αυτούς στη φυλακή.
Το θεσμικό αυτό πλαίσιο μας το προσφέρει το νέο Νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της διαφθοράς, ελπίζουμε όμως και να εφαρμοστεί. Να είναι σίγουρη η Κυβέρνηση ότι οι πολίτες θα απαιτήσουν να εφαρμοστούν αυτές οι ποινές που προβλέπονται, και δεν τις θεωρούν καθόλου Δρακόντειες, τις θεωρούν δίκαιες. Ας τους αναγκάσουμε να σταματήσουν να μας εμπαίζουν, αρκετό καιρό η Ελλάδα στη λίστα της διαφθοράς έπιασε πάτο, καιρός να αλλάξει αυτό, αν θέλουμε φυσικά να δούμε και κάποια σοβαρή επένδυση, την οποία δεν θα σκοτώσει ο θανατηφόρος κισσός της διαφθοράς.