IΔΕΟΕΠΙΛΟΓΕΣ: ΥΠΑΤΙΑ Η ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΗ

13

Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑΣ


ΙΔΕΟΓΡΑΜΜΑ

Η Υπατία (370-418 μ.Χ.) υπήρξε νεοπλατωνική φιλόσοφος και μαθηματικός. Έζησε και δίδαξε στην Αλεξάνδρεια όπου και δολοφονήθηκε από όχλο που αποτελείτο από φανατικούς χριστιανούς.

Κόρη του μαθηματικού και αστρονόμου Θέωνα, έλαβε με τις φροντίδες του πατέρα της την καλύτερη δυνατή εκπαίδευση και ταξίδεψε στην Αθήνα και στην Ιταλία. Στην Αθήνα παρακολούθησε μαθήματα στη νεοπλατωνική σχολή του Πλούταρχου του Νεότερου και της κόρης του Ασκληπιγένειας αλλά μαθήτευσε και κοντά στο Πρόκλο και τον Ιεροκλή. Επιστρέφοντας στην Αλεξάνδρεια, έγινε επικεφαλής της εκεί σχολής των Πλατωνιστών (400 μ.Χ.), δίδαξε φιλοσοφία και μαθηματικά και αποτέλεσε πόλο έλξης για τους διανοούμενους της εποχής ενώ έκανε και εκτενή και ουσιώδη σχόλια στα μαθηματικά έργα του Διόφαντου και του Απολλώνιου. Δυστυχώς παρότι η .......
ίδια η Υπατία υπήρξε πολυγραφότατη κανένα από τα έργα της δεν σώζεται και έχουμε μόνο αναφορές για αυτά. Πολλοί από τους μαθητές της ανήκαν στους ανώτατους κύκλους της αριστοκρατίας της πόλης και έγιναν σημαντικές προσωπικότητες, όπως ο έπαρχος της Αλεξανδρείας Ορέστης. Η ίδια επηρεάστηκε φιλοσοφικά από τους νεοπλατωνικούς Πλωτίνο και Ιάμβλιχο.

Επειδή η δράση της θεωρήθηκε επικίνδυνη για την εξάπλωση του Χριστιανισμού, σταδιακά καλλιεργήθηκε κλίμα εναντίον της που οδήγησε στη βίαιη δολοφονία της από τον όχλο ή από ομάδες φανατικών μοναχών. Παρότι η ίδια είχε πολλούς φίλους χριστιανούς, για την ίδια προτίμησε να μείνει πιστή στις αρχαιοελληνικές παραδόσεις. Το μανιασμένο πλήθος την ξεγύμνωσε και τη πετροβόλησε μέχρι θανάτου, στη συνέχεια το πτώμα της διαμελίστηκε και κάηκε στη πυρά. Ηθικός αυτουργός θεωρήθηκε ο επίσκοπος της Αλεξάνδρειας, Κύριλλος, ο οποίος είχε έρθει σε μεγάλη αντίθεση με τον Ρωμαίο Κυβερνήτη της Αιγύπτου και φιλικά διακείμενου προς την Υπατία, Ορέστη.

Η μνήμη της Υπατίας πιθανώς τιμάται από την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία στο πρόσωπο της Αγ. Αικατερίνης της Αλεξάνδρειας. Κατά άλλους αυτή είναι διαφορετικό πρόσωπο, μια άλλη χριστιανή Αλεξανδρινή διανοούμενη που δολοφονήθηκε ένα μήνα πριν την Υπατία.

Δημοσίευση σχολίου

13Σχόλια
  1. φταιει ο Χριστιανισμός ή αυτοί που στο όνομα του Χριστιανισμού ή οποιουδήποτε άλλου δόγματος διαπράττουν απάνθρωπα εγκλήματα;

    Ειδατε πόσο εύκολα κατευθύνεται ο λαός -όχλος απο οποιονδήποτε τον καπηλεύεται;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΦΤΑΙΕΙ Ο ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΤΟΝ ΠΡΟΩΘΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΝ.

    ΤΟΣΟ ΑΠΛΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το ουσιαστικό έγκλημα των (Εβραίων , γιατί Εβραίοι ήταν οι πρώτοι Χριστιανοί) δεν ήταν τόσο η άγρια δολοφονία της Υπατίας όσο η καταστροφή και το κάψιμο όλων των συγγραμμάτων της . Αυτό το πράγμα αποδεικνύει ότι ο πραγματικός τους εχθρός ήταν οι Έλληνες και το μίσος τους στρεφόταν εναντίον αυτού του πραγματικού εχθρού τους που ήταν οι Έλληνες η Ελληνική σοφία οι τέχνες και οι επιστήμες τους . Και τα ρήμαξαν όλα .
    Έλλας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Να υπενθυμίσω ότι από τις 28 Ιανουαρίου προβάλλεται στους κινηματογράφους η ταινία "AGORA", που αναφέρεται στην Υπατία και αξίζει να τη δούμε όλοι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. 4.29 ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Παιδιά μην κουράζεστε.
    Οι φανατικοί έχουν τα ίδια ακριβώς χαρακτηριστικά.
    Ο φανατικός οπαδός μιας ομάδας, ένός κόμματος, μιας θρησκείας, ενός πολιτεύματος έχει ακριβώς την ίδια συμπεριφορά, κάνει τα ίδια εγκλήματα.
    Φορούν τον ίδιο μανδύα του φανατισμού στα ταπεινά τους συμπλέγματα, το χρώμα μόνο αλλάζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δυστυχώς δεν είναι μόνο ο θάνατος της Υπατίας,αλλά όλες οι συντοντονισμένες πράξεις ανθελληνισμού με αποκορύφωμα το κάψιμο της μεγαλύτερης τότε βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας,που καταστράφηκε όλος ο αρχαιοελληνικός πλούτος με συγγράματα των μεγαλύτερων Ελλήνων φιλοσόφων,στο όνομα της χριστιανικής (εβραϊκής) πίστης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ναι δεν είναι μόνο ο θάνατος της Υπατίας πρόβλημα για τις τότε επικρατούσες συνθήκες αλλά και ο αναβιώνων σημερινός ευρωσουσουδισμός ορισμένων κομπλεξικών ψευτοπροοδευτικών του κολωνακίου που μέχρι χθές ντρεπόταν να ψελίσσουν το όνομά τους και ότιδήποτε σχετικό με Ελλάδα ονομαζόταν εθνικισμός και ξαφνικά ανακάλυψαν τους αρχαίους έλληνες (ευτυχώς πριν τους ανακαλύψουν εκείνοι...) για να λέν και πάλι οι κομπλεξάρες ημιμαθείς απλώς "ότι δεν είμαστε ως οι λοιποί"τούτων! Διαβάστε κείμενα των αρχαίων φιλοσόφων και κείμενα των Πατέρων της Εκκλησίας και μετά ελάτε να συζητήσουμε. Ένα πάντως είναι σίγουρο ότι οι αρχαίοι αν σας συναντούσαν θα δήλωναν λαθρομετανάστες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ναι,και μιλάνε και για DNA και καθαρότητα μα το ΔΙΑ! τα κρυπτοφασιστόμουτρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δυστυχώς, όσο θα στοχοποιείται και θα πλήττεται η Εκκλησία του Ιησού Χριστού, τόσο οι πραγματικοί εχθροί του ΕΛληνισμού θα στήνουν πανηγύρι με την αφέλειά μας, και θα τρίβουν τα χέρια τους.

    Είναι ανάγκη να γνωρίσουμε τα δεδομένα της εποχής, για να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας. Οι σχηματικές γενικέυσεις δεν μας βοηθούν, μονο μας θολώνουν την κρίση. Άλλος είναι ο εχθρός της Ελλάδος, και πάντως όχι η Εκκλησία. Θυμηθείτε μόνο ένα:
    Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΕΧΘΡΟΥ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΣΕ ΠΕΙΣΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ Η' ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΦΙΛΟΣ.
    Αυτά, για να μην βουλιάζουμε στην αφέλειά μας. (και να με συγχωρειτε)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. και τι σχέση έχει ο χριστιανισμός με τον Ελληνισμό???

    ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΟΣ!!!!

    Εκ διαμέτρου αντίθετα.. το ένα είναι σκοταδισμός, αμορφωσιά, αγραμματοσύνη και το άλλο είναι γνώση, φως, παιδεία, μόρφωση και κριτική σκέψη.

    Τα μυθεύματα περί Ελληνοχριστιανισμού (προσφάτως κατασκευασθέντα μάλιστα) να τα πουλήσετε αλλού!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Το "ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ" σαν έκφραση και μόνο φανερώνει σκοταδισμό φανατισμό κοκ.

    "ΑΠΟΛΥΤΟΣ" βέβαια είναι μόνο ο θεός ο Ολυμπιακός όπως και κάθε φανατικός.

    Τα "μυθεύματα" είναι απλά ιστορικά γεγονότα κακά ή καλά που δεν μπορεί όμως να τα ανατρέψει καμία εικονική πραγματικότητα στην οποία ο καθένας επιθυμεί να ζεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. AUTO POU XERW EINAI OTI, OSO H ELLADA PISTEUE STO 12THEW EKANE VIMATA MPROSTA SE OLA TA EPIPEDA KAI TOUS ELLHNES TOUS EVLEPAN OLOI OI LAOI KAI ANAGNORIZAN TO ANOTERO PNEUMATIKO EPIPEDO TOUS. APO EKEI KAI META KLAFTA XARALAMPE, KANOUME MONO VIMATA PISO KAI ZOUME ME TO TI DWSEME STIN ANTHRWPOTITA,TWRA TI KANOUME;OXI TI KANANE OI PROGWNOI. POTE DEN EINAI ERGA GIA MEGALES ALAGES...... [EIME XRISTIANOS MH PSAXTITE MERIKOI KAI KALA TA LEEI ESKEMENA,APLWS THELW NA EXW ELEUTHERI SKEPSI KAI VOULISI]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
Δημοσίευση σχολίου