ΧΩΡΙΣ ΠΑΤΡΙΔΑ………

17

Γράφει η Vicky Zar

Οι άνθρωποι είναι σαν τα δέντρα ταγμένοι σε έναν αέναο αγώνα για επιβίωση ,προσπαθούν να ριζώσουν και να απλώσουν τα φύλλα τους στο φως. Τι γίνεται όμως όταν δε μπορείς να βγάλεις ρίζα πουθενά , όταν παλεύεις με σκιές και αναμνήσεις και κάθε σήμερα προσπαθεί να διαγράψει το χτες ; Τότε ανήκεις παντού και πουθενά πρόσφυγας σε ένα αδιέξοδο που ξέχασαν να σου δείξουν την έξοδο κινδύνου ….

Έλληνας είναι αυτός που μετέχει της ελληνικής παιδείας είπε ο Ισοκράτης και οι αιώνες πέρασαν άλλοι συμφώνησαν κι άλλοι διαφώνησαν ,τα σύνορα γκρεμίστηκαν κι ακόμα οι σοφοί ψάχνουν απαντήσεις …Εμένα μη με ρωτάς είμαι μικρή δε ξέρω , κρίνω μόνο αυτά που βλέπω… και το θέμα καίει… Θυμάμαι στην Πάτρα που περπατούσαμε στο λιμάνι και βλέπαμε τους λαθρομετανάστες να τρέχουν να μπουν στα πλοία και να τους κυνηγάει το λιμενικό μια σκηνή που ακόμα κι αυτή για πολλούς κατάντησε ρουτίνα ….......

σε έναν κόσμο που η ανθρώπινη ζωή δεν κοστίζει πια τίποτα ….Το σύγχρονο δουλεμπόριο δε σταματάει πουθενά… γιατί τα μεγαλύτερα εγκλήματα γίνονται κάτω από το τραπέζι με τις πιο νόμιμες διαδικασίες . Μελετώντας τη νομοθεσία που ισχύει στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες για τη μετανάστευση διαπίστωσα ότι για ακόμα μια φορά η γραφειοκρατία έρχεται να καλύψει τη ζοφερή πραγματικότητα. Η Ολλανδία θεωρείται μια από τις πιο προοδευτικές χώρες σ ’αυτόν τον τομέα όσοι έχουν ζήσει εκεί ξέρουν πολύ καλά όμως ποια είναι η αλήθεια πίσω από την κουρτίνα .Είναι η στρατιά από τους ενοικιαζόμενους εργάτες Έλληνες και Πολωνούς που δουλεύουν στα εργοστάσια , που τους νοικιάζουν με την ώρα , θύματα των μεσιτικών γραφείων που τους φέρνουν από την Ελλάδα…. Ζούνε στοιβαγμένοι σε ένα σπίτι χωρίς να ξέρουν τη γλώσσα του διπλανού τους , αλλάζουν κάθε μήνα πόλη και ελπίζουν σε ένα θαύμα στον πύργο της Βαβέλ με τη φωτογραφία των δικών τους κρεμασμένη στον τοίχο και μια υπόσχεση ότι κάποτε θα γυρίσουν στη δική τους πατρίδα.

Ο νόστος όμως σε μια πατρίδα που είναι πιο ξένοι από τους ξένους πληγώνει πολύ γιατί το δωμάτιο μεγαλώνει και ενώ μιλάς την ίδια γλώσσα πάλι παραμένεις μόνος αφού ο πύργος της Βαβέλ συνεχίζεται κι εδώ όταν στα πενήντα σου είσαι μεγάλος για να βρεις δουλειά και μικρός για να συνταξιοδοτηθείς ….Όταν πρέπει να αγωνίζεσαι για τα κεκτημένα και να παλεύεις για να ζήσεις με αξιοπρέπεια και στην πατρίδα σου πρόσφυγας είσαι πάλι… Γι ‘αυτό σου λέω μη με ρωτάς εμένα γι ’ αυτά είμαι μικρή δε ξέρω…

Υ.Γ Το αφιερώνω στον πατέρα μου….

Δημοσίευση σχολίου

17Σχόλια
  1. Πολύ συγκινητικό...
    Οιάνθρωποι καλό είναι να ριζώνουν και να απλώνουν τα φύλλα τους στον τόπο τους και όχι να γίνονται δουλοπάροικοι .Αυτές οι λύσεις της μεταφοράς πληθυσμών και το ανακάτεμα τους,που είναι παλιά ιστορία, έχουν σκοπό την προμήθεια φτηνού εργατικού κρέατος στους μεγαλοκαρχαρίες και τον έλεγχο των γηγενών πληθυσμών μέσω της δημιουργίας πολιτισμικών και φυλετικών συγκρούσεων. Οπως άλλωστε ξέρουμε ,πολλά δένδρα και φυτά δεν κάνουν μαζί,μαραζώνουν .Το ίδιο και οι άνθρωποι . Η λαθρομετανάστευση είναι αισχρή ιστορία και δεν έχει να κάνει με τον ανθρωπισμό.Αυτοί που την σκέφτηκαν και την προωθούν είναι απάνθρωποι. 'Οσο για τον Ισοκράτη ,διαβάστε τον πριν δημοσιεύετε αρλούμπες . ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΠΕ ΤΕΤΟΙΟ ΠΡΑΓΜΑ. Φτάσαμε στο σημείο ,λέει , ΝΑ ΑΠΟΚΑΛΟΥΝΤΑΙ (ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΑΠΟΚΑΛΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ) Ελληνες οι μετέχοντες της ημετέρας παιδείας . (Τότε είχαν και παιδεία βέβαια) Χρησιμοποιεί τα ρήματα πεποίηκε και δοκείν (δηλ. ρε που φτάσαμε ,να φαίνεται ότι.. ) και το ΚΑΛΕΙΣΘΑΙ που σημαίνει ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΑΠΟΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ,παθητική μετοχή του καλούμαι -εγώ αποκαλούμαι ,παθητική φωνή ,και ΟΧΙ καλειν του ρήματος καλώ της ενεργητικής φωνής.Δηλ. ΔΕΝ ΑΠΟΚΑΛΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΥΣ ΜΕΤΈΧΟΝΤΕΣ ΤΗΣ ΗΜΕΤΈΡΑΣ ΠΑΙΔΕΊΑΣ ,ΑΥΤΟΙ ΑΠΟΚΑΛΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ . Η αρχαία ελληνική γλώσσα είναι μαθηματικά δομημένη και ακριβής,δεν σηκώνει αστεία.Εκτός του ότι αν έλεγε κάτι τέτοιο ο Ισοκράτης σε αρχαίο Αθηναϊκό ακροατήριο θα είχε φύγει με κλωτσιές.
    Σε άλλο σημείο ,σε επιστολή προς τον Φίλιππο της Μακεδονίας ο Ισοκράτης γράφει για τους περιπλανώμενους εποικους εξ Ασίας ,που υπήρχαν και τότε ,ότι: " ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΠΛΑΝΩΝΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΛΟΓΩ ΕΝΔΕΙΑΣ (ΦΤΩΧΕΙΑΣ) ΚΑΙ ΛΥΜΑΙΝΟΝΤΑΙ Ο,ΤΙ ΒΡΟΥΝ ,ΑΝ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΜΠΟΔΙΣΟΥΜΕ ΝΑ ΑΘΡΟΙΖΟΝΤΑΙ ΣΥΝΕΧΩΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΥΓΟΥΝ ΤΥΧΟΝ ΤΗΣ ΠΡΟΣΟΧΗΣ ΜΑΣ, ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΤΟΥΣ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΑΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΒΑΡΒΑΡΟΥΣ. ΠΡΕΠΕΙ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΦΕΡΟΜΑΣΤΕ ΜΗ ΠΡΟΝΟΗΤΙΚΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΟΛΟΕΝΑ ΑΥΞΑΝΟΜΕΝΟ ΚΙΝΔΥΝΟ ΕΙς ΒΑΡΟΣ ΟΛΩΝ ΜΑΣ "
    Ισοκράτης προς Φίλιππο ,εδαφ. 121 επόμενα. Κατανοητό ,ελπίζω.
    Εφόσον ,λοιπόν, στις μέρες μας τα σχολεία προωθούν όχι την ελληνική παιδεία αλλά την έσχατη τυφλαμάρα και αποδόμηση της ελληνικής γλώσσας ,θα πρέπει όσοι επικαλείσθε τους αρχαίους συγγραφείς να κάνετε τουλάχιστον τον κόπο να ανοίξετε κανα βιβλίο να διαβάσετε ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΛΕΝΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμφωνω, πως η υλη στα σχολεια, δε προσφερει, παρα ελλειπη μορφωση
    Καταδικαζουν ,τα παιδια σε αμετρητες ωρες διαβασματος, χωρις περιθωριο, σχολιασμου,κατανοησης
    Ετσι ,ναι δεν εχουμε παιδεια.
    Οσο για καποιο που ,δεν "μπορει να ριζωσει", ειναι δυστυχως, οι καταστασεις, ετσι φτιαγμενες, για να υπαρχουν αναταραξεις στις χωρες, σ οσους εχουν συμφεροντα, να υπαρχουν, μη δινουμε οσο γινετε τροφη ,λοιπον με τη διχονοια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ασε μας ρε ¨viky zar¨.
    Κάνει μπάμ από μακρυά ποιος είναι ο ρόλος σου.
    Πρακτοράκι της δεκάρας
    Ουστ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εγώ βρέθηκα στην Γερμανία και διέμενα εκεί "δυνάμει της από 30.3.1960 Ελληνογερμανικής συμβάσεως εργασίας". Ανάλογη συμφωνία αποδοχής ξένων υπηκόοων στην Ελλάδα ώστε αυτοί να θεωρούνται εδώ μετανάστες δεν έχει υπογραφει από καμια ελληνική κυβέρνηση. Όσοι αλλοδαποί από χώρες εκτος της ΕΕ βρίσκονται στην Ελλάδα δεν μπορούν να θεωρηθούν, "λαθρο"- η όχι μετανάστες.
    Τα προβλήματα που έχουν όλοι αυτοί δεν δεν θα λύσω εγώ όπως και δεν ζήτησα από κανέναν να λύσει τα προβλήματα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μην ακούω χαζά. Αν ένα παιδί ελλήνων που δουλεύουν, ας πούμε, σε παράρτημα ελληνικής εταιρείας σε άλλη χώρα, πχ στα Σκόπια ή στην Αίγυπτο ή όπου θέλετε, κάνουν παιδί, δεν θα πάνε να το δηλώσουν στην ελληνική πρεσβεία για να πάρει ελληνική υπηκοότητα; Τι θα κάνουν; Θα γυρνάνε και θα λένε βοηθάτε καλέ το παιδάκι μας γιατί δεν έχει καμμιά πατρίδα; Θα ξεπέσουν τόσο ώστε να του δώσουν σκοπιανή υπηκοότητα; Θα λένε ότι αφού μετέχει της φυρομιανής παιδείας, δεν πειράζει ας πάρει την υπηκοότητα; Δεν είναι μέγας εξευτυλισμός; Οι εδώ απόγονοι του ξέρξη τόσο πολύ σεβονται την ιστορία και την καταγωγή τους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η αρχαία ελληνική γλώσσα είναι μαθηματικά δομημένη και ακριβής,δεν σηκώνει αστεία.

    ΕΙΣΑΙ ΑΨΟΓΟΣ
    ΜΗΝ ΣΤΑΜΑΤΑΣ ΝΑ ΓΡΑΦΕΙΣ
    ΓΡΑΦΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΜΗΠΩΣ ΞΕΣΤΡΑΒΩΘΟΥΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΔΕΝ ΠΕΡΝΑΕΙ Ο ΛΑΘΡΟΝΟΜΟΣ.
    ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΝΑ ΜΟΥ ΕΞΗΓΗΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ ΝΕ ΕΛΛΗΝΟΠΟΙΗΣΩ ΕΝΑΝ ΡΟΥΜΑΝΟ, ΕΝΑΝ ΒΟΥΛΓΑΡΟ, ΕΝΑΝ ΑΛΒΑΝΟ, ENAN ΠΟΛΩΝΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ ΚΙ ΑΛΛΙΩΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ. ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΜΑΝΟΣ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΙΝΩ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΠΑΡΟΧΕΣ; ΕΙΜΑΙ ΤΟΣΟ ΜΑ ΤΟΣΟ ΗΛΗΘΙΟΣ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΧΩΡΙΣ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ.ΕΤΣΙ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΜΙΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΙΜΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΚΑΙ ΘΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΑΝΕ
    ΛΩΛΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΖΗΤΩ οι λαθρομεταναστες!

    http://www.youtube.com/watch?v=Uy4Bi8AUMZU

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ....."θα πρέπει όσοι επικαλείσθε τους αρχαίους συγγραφείς να κάνετε τουλάχιστον τον κόπο να ανοίξετε κανα βιβλίο να διαβάσετε ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΛΕΝΕ."

    28 Ιανουαρίου 2010 12:25 μ.μ.


    Δεν έχουμε ανάγκη ne επικαλεσθούμε κανέναν αρχαίο συγγραφέα. Αυτοί είναι για τους κουτόφραγκους. Έχουμε έξοχους σύγχρονους συγγραφείς όπως Ρεπούση, Δραγώνα, Ανδρεαδάκη.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΤΟ ΛΑΘΡΟΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ (ΔΗΛΑΔΗ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΝΟΝΙΚΟΣ ΛΑΘΡΟΝΟΜΟΣ) ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΝ ΨΗΦΙΣΟΥΝ 151 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ. ΤΟΥΤΟ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΠΟΤΕ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ολοι αυτοι θα δικαιουνται και επιδοματα ανεργιας, ελληναρες χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. NA PAROYNE OTI DIKAIOYMEUA KAI EMEIS.
    AYTO PAEI NA PEI DHMOKRATIA!
    DIAFORETIKA EIMASTE RATSITES!
    LEON

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. αγαπητε ελληναρα λεοντα, δεν προκειται να παρεις κι εσυ ο,τι δικαιουσαι. Για παραδειγμα, αν εχεις πτυχιο μεταφραστη η πτυχιο στις αφγανικες και περσικες σπουδες ΔΕΝ θα έχεις καμμια προτεραιοτητα διορισμου στα τμηματα προστασιας πολιτη, θα σου φανε την θεση οι φιλοι μας οι ξενοι.
    χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΚΛΕΙΣΕ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ.ΠΙΟ ΠΟΛΛΑ ΨΗΦΑΛΑΚΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΟΚ.ΡΙΧΤΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΣΤΟ ΓΚΑΛΟΠ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΤΟ MEDIASUP ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ.ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΜΕ ΕΝΟΧΛΕΙ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΜΠΑΙΝΩ ΣΕ ΛΕΩΦΟΕΙΟ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΚΙΣΤΑΝΟΙ ΒΡΟΜΑΝΑΙ ΣΑΝ ΖΩΑ.ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΧΕΣΤΙΚΑ.ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΩΜΕΝΗ ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
Δημοσίευση σχολίου